Vilniečių orkestras atvers pasauliui negirdėtą W.A. Mozartą

Ieškoti protėvių pėdsakų į Lietuvos sostinę iš Berlyno atvykęs dirigentas Lioras Shambadalas sumanė įtraukti lietuvių muzikantus į sensacingą projektą.

L.Shambadalas su Lietuvos kameriniu orkestru žada nustebinti pasaulį.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
L.Shambadalas su Lietuvos kameriniu orkestru žada nustebinti pasaulį.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė („Lietuvos rytas“)

Nov 22, 2014, 5:00 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 9:43 PM

Šeštadienio vakarą Nacionalinėje filharmonijoje maestro dirigavo Lietuvos kameriniam orkestrui. Tai buvo L.Shambadalo debiutas Lietuvoje, nors Vilniuje jis lankosi jau trečią kartą.

Duoklė tėvo atminimui

„Man tai ypatingas įvykis. Mano tėvas niekada nebūtų patikėjęs, kad diriguosiu Vilniuje, jo vaikystės ir jaunystės mieste“, – sakė "Lietuvos rytui" svečias. Mat L.Shambadalo tėvas Vilnių paliko prieš Antrąjį pasaulinį karą ir niekada čia negrįžo.

„Sužinojau, kad Shambadalai Vilniuje gyveno nuo 1780-ųjų. Radau čia šeimos namą ir giminės dokumentų archyvuose. Jau buvau atvykęs į Vilnių tyrinėti savo šaknų“, – prisipažino L.Shambadalas.

Jam šiandienos koncertas Filharmonijoje – tai duoklė tėvo atminimui ir grįžimas prie šeimos šaknų.

Nori garsinti orkestrą

Vilnius L.Shambadalui suteikė ir nekasdienių kūrybos impulsų. Susipažinęs su Lietuvos kameriniu orkestru (LKO) dirigentas sumanė sensacingą projektą.

„Aukščiausio lygio kameriniai orkestrai pasaulyje tapo retenybe, o jūs tokį turite, galite jį dar plačiau išgarsinti projektais, kurių niekas kitas nedaro. Aišku, sugalvoti ką nors visiškai nauja nelengva, nes to nori visi, bet aš turiu vieną idėją“, – dėstė maestro.

Jis bakstelėjo į storą Wolfgango Amadeaus Mozarto kūrinių rinktinės tomą ant Filharmonijos stalo: „Tokių kompozitoriaus kūrybos knygų yra 26. Kiekviena jų nata parašyta W.A.Mozarto ranka!“

L.Shambadalas sumanė įrašinėti su LKO dar niekieno neatliktus W.A.Mozarto nebaigtus kūrinius ir nepatekusius į jo partitūras muzikos fragmentus.

Esą Vienos genijaus kūryboje tokių epizodų yra daugiau nei kitų kompozitorių.

„W.A.Mozartas buvo neįtikėtinai produktyvus – prikūrė daugiau negu įmanoma per tokį trumpą gyvenimą. Turbūt miegodavo po kelias valandas per parą“, – spėjo maestro.

Žada muzikos hitą

O jei pačiam W.A.Mozartui nepatiko jo nebaigti kūriniai?

„Kiekviena jo parašyta nata yra verta atlikti, – neabejojo L.Shambadalas. – Dėl kokių priežasčių kompozitoriai nepabaigdavo kūrinių? Ne tik dėl to, kad jie nepatikdavo, bet ir dėl laiko, pinigų stygiaus.

Kartais užsakovai netesėdavo savo pažadų. Arba, tarkime, atėjęs sopranas pasakydavo, kad arija jam nepatogi dainuoti, ir paprašydavo kompozitoriaus ją perkurti, o senoji likdavo neatlikta. Kodėl jos neprikėlus?“

L.Shambadalo įsitikinimu, nežinomos W.A.Mozarto muzikos albumas taps hitu – visiems bus smalsu jį išgirsti.

Dirigentas pripažino, kad koncerte pateikti tokią muziką būtų kebloka – žmonės nesuprastų, kodėl jos turi klausytis, kai yra galybė nuostabių pabaigtų kūrinių.

„Tačiau įrašinėti ir publikuoti tokią kūrybą labai įdomu“, – neabejojo maestro.

Anot L.Shambadalo, projektas užtruktų ne vienus metus ir apimtų ne vieną kompaktinę plokštelę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.