Spektaklis vaikams jungia kiną ir lėles

Kaip rasti tinkamų meninių priemonių prabilti vaikams sudėtingomis temomis? Tokį galvosūkį sprendė pirmojo Lietuvoje gyvo kino ir lėlių spektaklio šeimai „Mergaitė su degtukais“ kūrybinė komanda.

Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Nov 29, 2014, 5:00 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 8:56 AM

Režisierius Šarūnas Datenis, dailininkas Imantas Precas, šviesų dailininkas Povilas Laurinaitis su bendražygiais kvies į šio spektaklio premjerą „Menų spaustuvėje“ šeštadienį ir sekmadienį.

Palies skaudžias temas

Jaunieji menininkai netradiciškai inscenizuos populiarią Hanso Christiano Anderseno pasaką „Mergaitė su degtukais“, kalbančią apie žmonių abejingumą kitų nelaimei, nepriteklių šeimoje, mirtį.

„Prabilti tokiomis temomis sunku, todėl norisi jas atverti jauniausiai auditorijai pasitelkus meninį apdarą.

Juk vaikams dažnai viskas piešiama rožinėmis spalvomis, manant, jog jie sunkiai priima tikrovę. Dėl to susidūrimas su ja gali tapti dar skaudesnis“, – spektaklio idėją aiškino režisierius Š.Datenis.

Kūrėjai teigia bandę rasti ir šviesiąsias pasakos puses, bet nesiekė jos pagražinti.

„Tai bus novatoriškas Lietuvos kontekste vaidinimas vaikams ne tik dėl pasirinktos temos, bet ir dėl naudojamų priemonių“, – žadėjo režisierius.

Detalės taps regimos

„Mergaitės su degtukais“ scenovaizdis – sumažintas miesto maketas – nukels žiūrovus tarsi į kitą realybę.

„Porą mėnesių jautėmės kaip tikri statybininkai – projektavome ir statėme miestelį, tapetavome namų sienas“, – juokavo spektaklio dailininkas I.Precas.

Anot jo, projektas popieriuje atrodė kur kas paprastesnis, nei paaiškėjo ėmus jį įgyvendinti.

Mat žvalgantis pro namukų langus scenos vyksmas bus filmuojamas, o vaizdas čia pat projektuojamas ekrane – taip žiūrovai išvys įprastiniame lėlių spektaklyje nepastebimus dalykus.

Kaip nebyliajame kine, subtilios detalės, vaizdas ir muzika taps labai svarbiais kūrinio elementais.

„Mes ne tik filmuosime scenos vyksmą, bet ir rodysime iš anksto paruoštas vaizdo projekcijas, patys vaidinsime su lėlėmis. Darbui reikės didelio tikslumo – žiūrovai turėtų jaustis lyg kine“, – intrigavo Š.Datenis.

Troško eksperimentuoti

Sudėtingo spektaklio komanda nėra scenos naujokai. Visi kūrėjai jau ne vienus metus dirba Vilniaus teatre „Lėlė“, o Š.Datenis yra išbandęs jėgas ir kaip nepriklausomas menininkas.

Jo su dailininku Antanu Dubra „Menų spaustuvėje“ sukurtas nuotaikingas spektaklis „Gaidelis pinigautojas“ pelnė Auksinį scenos kryžių.

„Pavykus vienam spektakliui, gali jaustis tarsi atradęs sėkmės formulę. Tačiau man norėjosi vėl išbandyti ką nors nauja, eksperimentuoti“, – dėstė Š.Datenis.

Suvienijo idėjos

Anot „Mergaitės su degtukais“ kūrėjų, visi jie turėjo savąją spektaklio versiją, bet galiausiai sujungė idėjas – taip ir radosi pirmasis bendras šios komandos darbas.

„Kai papasakojome idėją draugams, jie mus palaikė – kas ėmėsi teptuko ir dažė namus, kas sukūrė muziką“, – džiaugėsi režisierius.

„Mergaitės su degtukais“ garso takelį sukūrė kompozitoriai Severija Janušauskaitė ir Vytautas Leistrumas.

Menininkai mano, kad spektaklis bus įdomus ir suaugusiesiems, be to, padės jiems rasti tinkamų žodžių kalbantis su atžalomis apie rimtus dalykus.

„Menų spaustuvės“ projekto „Atvira erdvė“ spektaklis „Mergaitė su degtukais“ bus rodomas Kišeninėje salėje lapkričio 29 ir 30 d. 12 val. Rekomenduojama vaikams nuo 6 metų. Bilietų kaina – 10 Lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.