Gariūnai buria aukštojo meno mėgėjų bendruomenę?

Skamba paradoksaliai. Tačiau tai tiesa. Jau pora mėnesių Gariūnų verslo parke veikia drauge su akustikos specialistais įrengta kamerinė salė, kurioje koncertuoja ne tik žinomi Lietuvos, bet ir užsienio atlikėjai.

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

Dec 3, 2014, 9:52 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 2:18 AM

Dar anksčiau Gariūnų verslo parką pasiekė naujutėlaitis „Steinway“ fortepijonas, ir ne bet koks, o užsakytas gamintojams Niujorke. Mat verslininkai užsigeidė balto instrumento, o Europoje tokie negaminami.

Nemokami koncertai iš Berlyno

Praėjusį savaitgalį publika į naująją Gariūnų kamerinę salę rinkosi pasiklausyti Berlyno filharmonijos orkestro, diriguojamo Riccardo Chailly, ir pianistės Martos Argerich koncerto. Ekrane buvo rodoma internetinė koncerto transliacija iš Berlyno filharmonijos.

Negausiai susirinkę vilniečiai tapo Berlyno filharmonijos orkestro skaitmeninės koncertų salės klausytojais. Ši virtuali salė vieno geriausių pasaulio simfoninių kolektyvų tinklapyje veikia jau beveik septynerius metus. Joje galima už tam tikrą mokestį individualiai klausytis beveik visų orkestro koncertų, o taip pat archyvinių jo įrašų bei nemokamų interviu su garsiais dirigentais ir solistais.

Tačiau didelis ekranas leidžia gyviau pajusti muzikavimo dvasią, be to, malonu per koncerto pertrauką pasidalyti įspūdžiais su kitais klausytojais, juolab kad visai šalia veikia baras, yra jauki erdvė su staliukais.

Negana to, visi koncertai iš Berlyno Gariūnuose bus transliuojami nemokamai. Taip žada šios akcijos sumanytojai – viešosios įstaigos „Naujoji muzikų karta“ (NMK) vadovai.

Peržiūros atviros visiems

Būtent šiai organizacijai Berlyno filharmonijos orkestras suteikė leidimą ištisus metus nemokamai rodyti švietėjiškais tikslais savo koncertų transliacijas. Pasak NMK vykdančiosios direktorės Jurgos Mackelaitės, tokių leidimų iš viso išduota 500.

Berlyno filharmonijos orkestras jau kelerius metus transliuoja koncertus ir kino teatruose, bet jų auditorija dar nėra gausi – koncertais kine kol kas susidomėjo tik 11 Europos šalių, tarp jų – ir mūsų kaimynai lenkai.

Be to, tai retas malonimas – per visą šį sezoną kine bus parodyti tik trys berlyniečių koncertai. O skaitmeninėje koncertų salėje bet kas gali pamatyti beveik visus kolektyvo pasirodymus – per sezoną jų transliuojama per 40.

NMK savo peržiūroms Gariūnuose žada atsirinkti jų požiūriu įdomiausius ir aktualiausius koncertus. „Peržiūrų skaičių lems paklausa, – aiškino J.Mackelaitė. – Norėtume jose sulaukti daugiau jaunimo ir moksleivių. Ketiname rengti transliacijas ir dienos metu, kad mokiniai galėtų į jas atvykti klasėmis. Kviesimės žinomus muzikus komentuoti koncertus. Tačiau peržiūros bus atviros visiems – kas nenorės, galės nesiklausyti komentarų“.

Pirmoji transliacija iš Berlyno Gariūnuose ne visiškai pavyko – reikliausieji klausytojai buvo nepatenkinti garso atkūrimo kokybe. Tuo tarpu pats Berlyno filharmonijos orkestras garantuoja puikų garsą ir vaizdą: skaitmeninės koncertų salės mecenatas „Deutsche Bank“ parūpino jai moderniausią garso įrangą, koncertai filmuojami septyniomis didelės raškos kameromis.

Kviečia siūlyti projektus

„Bendromis pastangomis tobulėsime, lauksime pageidavimų ir pasiūlymų, – tikino NMK vadovas pianistas Kasparas Uinskas, talkinantis Gariūnų verslo parkui kultūros srityje.

Kasparas atskleidė, jog transliacijomis norima įpratinti kultūros bendruomenę lankytis verslo parke. Anot jo, naujoji kamerinė koncertų salė Gariūnuose įrengta išskirtinai kultūros reikmėms – komerciniams renginiams ji nebus nuomojama.

Be to, ateityje klasikinius koncertus ketinama rengti ir Gariūnų prekybos centro fojė, talpinančioje per tūkstantį klausytojų. Prekybos centras dirba iki pietų, tad po to esą gali puikiausiai virsti kultūros sala: erdvi jo fojė, kaip ir per 200 žmonių talpinanti salė, yra geros akustikos. Be to, centras lengvai pasiekiamas iš miesto, prie jo yra didžiulė automobilių stovėjimo aikštelė.

NMK ragina kultūrininkus išnaudoti naują Gariūnų verslo parko koncertų erdvę įdomiems projektams. Kol kas čia įvyko tik keli uždari koncertai, tačiau norima plačiau atverti salės duris kultūros bendruomenei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.