A.Smilgevičiūtė ir „Skylė“ klausytojus kvies sekti paskui Saulę

Tai jis džiaugėsi koncertui kuriamais kostiumais, ypač - Saulės, nes nori, kad žmona gražiai atrodytų.

Daugiau nuotraukų (1)

Milda Augulytė („Lietuvos rytas“)

2014-12-05 18:18, atnaujinta 2018-01-19 20:40

Tai jis džiaugėsi koncertui kuriamais kostiumais, ypač - Saulės, nes nori, kad žmona gražiai atrodytų.

Bendradarbiavo su „Mirakliu“

Teatralizuotas koncertas, kurį rengia būrys menininkų, yra ir naujas, ir jau beveik dviejų dešimtmečių senumo.

Dar 1995-aisiais „Skylė“ pradėjo dirbti su lėlių, ugnies ir muzikos teatru „Miraklis“, įkurtu menininkės Vegos Vaičiūnaitės. Nors šis teatras gyvavo palyginti trumpai, jį ir jo veikėjas - milžiniškas lėles - iki šiol daugelis mena kaip išskirtinį reiškinį, kūrusį savitą nuotaiką.

„Miraklio“ spektakliams muziką kūrė ir ją atlikdavo kompozitorius R.Radzevičius bei grupė „Skylė“. Vienas jų buvo kalėdinis vaidinimas „Saulės kelionė“, kurio tekstus sukūrė V.Vaičiūnaitės teta poetė Judita Vaičiūnaitė. Spektaklis rodytas Vilnniaus Rotušės aikštėje Kalėdų pirmąją dieną.

Muzika tuomet skambėjo iš įrašo, tačiau R.Radzevičius visada norėjo ją atlikti ir gyvai. Pagaliau šiemet susiklostė palankios aplinkybės ir kalėdiniu laikotarpiu trijų Lietuvos miestų publika bus pakviesta į naujam gyvenimui prikeltą „Saulės kelionę“, kurioje galės pajusti nenutrūkstamą kosminio pulso plakimą.

Gamtos ir žmogaus virsmai

„Skylė“ savo kūryboje visada ieško vientisumo, muzikinės dramaturgijos, stengiasi, kad jų programos nebūtų dainų kratinys, bet turėtų bendrą temą ir net galėtų papasakoti kokią nors istoriją.

„Saulės kelionė“ - ne išimtis. Kūrinio fabula paprasta: per dangaus skliautą keliaujanti Saulė aplanko visus Zodiako žvaigždynus, drąsiai užsuka į jų gelmes. Vieni jų Saulę priima ir globoja, o nuo kitų svetingumo tenka išsiplėšti jėga. Nepaisydama nieko, Saulė rieda Svarstyklių puotos link, kur susirenka visi žvaigždynai, o žiūrovą palydi į kosminiu pulsu tvinksinčią šventę.

Kiekvienas Zodiako ženklas turi savo charakterį, kaip ir žmonės. Pikčiausias - Skorpionas. Maža to, jis turi net keturis pavidalus, todėl jam skirtos keturios dainos.

Avinas įžiebia kibirkštį, uždega Saulę, suteikia jai postūmį. Ožiaragis - vienas kertinių taškų, susijusių su Kalėdomis. Eidama per Ožiaragio žvaigždyną, Saulė duoda priesaiką, kad toliau švies.

Kaip pabrėžė A.Smilgevičiūtė, šis muzikinis pasakojimas, vesdamas Saulės judėjimo skliaute keliu, kalba ir apie vidinius virsmus, kuriuos patiriame judant kosminiams kūnams.

„Esame veikiami besikeičiančių sezonų - vasarą prisipildome energijos, noro plačiai siausti, rudenį grįžtame į save. Gruodžio pabaigoje Saulė akimirksniui tarsi sustoja, ir vėl pradeda naują savo kelionę. Taip ir žmogus, apmąstęs praėjusius metus, iš naujo įsuka darbų ratą“, - teigia atlikėja.

Papildė folkloro intarpais

Poetė J.Vaičiūnaitė poetinį tekstą kūrė remdamasi universaliąja kosmologija. Tačiau sugrįžęs prie kūrinio ir pasižiūrėjęs į jį nauju žvilgsniu R.Radzevičius pasigedo jame baltiškosios visatos sampratos. Tad nusprendė kūrinį papildyti ir įausti naujų gijų.

„Pabandėme įsivaizduoti senovės lietuvių santykį su gamta, Saule, metų laikais ir nutarėme kūriniui suteikti naujų spalvų. Pasikonsultavome su folkloristais, parinkome kompozicijai folklorinių intarpų“, - pasakojo „Saulės kelionės“ kompozitorius R.Radzevičius.

Ar tai reiškia, kad „Skylė“ per krikščionišką šventę nori surengti pagoniškas apeigas?

„Apie ritualus negalvojame, - purtė galvą R.Radzevičius. - Tiesiog atliksime kūrinį, parašytą Kalėdoms, tai dienai, kai Saulė atgimsta, sugrįžta, pradeda ilgėti dienos.

Paprastai žmonės vengia eiti į renginius per Kalėdas, sėdi prie stalų. Bet kadaise Vega sumanė rodyti spektaklį Kalėdų pirmąją dieną. Išlaikydami tradiciją Vilniuje publiką į koncertą kviečiame gruodžio 25-ąją.“

Reginį kurs garsas ir vaizdas

Kūrinio dramaturginė ašis - Saulės pokalbis su dangaus kūnais, žvaigždynais. Tvirtą muzikinį pamatą koncerte laikys grupė „Skylė“. Į Saulę persikūnys A.Smilgevičiūtė, kitu personažu - dangumi - taps choras „Gentis“.

Šis choras susibūrė per „Skylės“ kompaktinės plokštelės „Broliai“ įrašą. Tąkart muzikantai paskelbė savotišką socialinę akciją, pakvietė prisidėti balsingus žmones, kuriems patinka ši muzika. Susirinko apie 40 žmonių, parepetavo, jiems patiko dainuoti ir nebenorėjo skirstytis. Taip ir atsirado choras „Gentis“, dabar dalyvausiantis „Saulės kelionėje“.

Vaizdą salėje kurs animaciniai siužetai, kuriuos sukūrė dailininkas Artūras Rožkovas, taip pat šešėlių teatras.

Kostiumus, kurie kaip Saulė keičiasi kelionės metu, kuria dizainerė Agnė Rimkutė. Juos papildys aksesuarai iš veltinio, kuriami dizainerės Gražinos Eimutytės-Zyberk.

Ar koncerte atsiras vietos didžiulėms lėlėms, kadaise vaidinusioms šiame spektaklyje? Liūdna, bet po V.Vaičiūnaitės mirties iš lėlių beveik nieko nebelikę, jos mėtosi kažkur Kernavėje. Vis dėlto koncerto rengėjai nori simboliškai panaudoti vieną - pačią Saulę.

Teatralizuotas koncertas „Saulės kelionė“. Gruodžio 25 d. 19 val. Vilnius, Kongresų rūmai. Gruodžio 26 d. 18 val. Kaunas, VDU Didžioji salė. Gruodžio 27 d. 18 val. Šiauliai, koncertų salė „Saulė“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.