Šeštadienį sostinėje muzikos šedevrą giedos šimtai savanorių

Šeštadienį Šv.Jonų bažnyčioje daugiau kaip du šimtai savanorių klasikos mėgėjų su sostinės chorais trauks austrų romantiko Franzo Schuberto (1797–1828) šedevrą – Mišias G-dur.

Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Dec 6, 2014, 5:00 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 8:28 PM

Šie dainininkai koncertuos publikai tik vieną dieną parepetavę garsiąsias mišias.

Tokia unikali yra prieš dvejus metus sumanyto klasikos populiarinimo projekto „Klasika visiems“ idėja – internetu užsiregistravę dalyviai koncertui rengiasi savarankiškai, o po dieną trukusių repeticijų pasirodo publikai.

Susidomėjimas auga

Tiesa, savanoriams tvirtai jaustis padeda nuolatiniai projekto talkininkai Vilniaus universiteto chorai – „Gaudeamus“, „Virgo“ ir „Pro musica“. Visiems jiems vadovauja „Klasika visiems“ sumanytoja Rasa Gelgotienė.

Vakariniame koncerte dainininkams akompanuos dar vienas projekto aistruolis – Pauliaus Bernardo Koncės vadovaujamas Vilniaus universiteto kamerinis orkestras.

„Kad ir kaip neįtikėtinai skambėtų, projektas pasiteisino: dalyvių netrūksta, susidomėjimas juo auga, natas pažįstantys žmonės mielai įsitraukia į gyvą muzikavimą“, – džiaugėsi R.Gelgotienė.

Supažindina su šedevrais

Dirigentė atskleidė kasmet siekianti supažindinti projekto dalyvius su kuriuo nors iš pačių žymiausių pasaulinės klasikos šedevrų.

Pernai „Klasika visiems“ koncerte skambėjo italų baroko meistro Antonio Vivaldi oratorija „Magnificat“.

Užpernai puspenkto šimto muzikos profesionalų bei mėgėjų iš Vilniaus ir visos Lietuvos Šv.Jonų bažnyčioje atliko Wolfgango Amadeaus Mozarto „Requiem“.

„Šiemet pasirinkome F.Schubertą – kompozitorių, pritaikiusį savo kūryboje didžiųjų Vienos klasikų Josepho Haydno, Ludwigo van Beethoveno, W.A.Mozarto laimėjimus ir žengusį drąsų žingsnį į romantizmą.

Jo Mišios G-dur – vienas mėgstamiausių daugelio muzikantų kūrinių, nes yra šviesios, optimistinės, kupinos jautrumo ir žmogiškų išgyvenimų“, – aiškino R.Gelgotienė.

Kūrinys dvelkia jaunatve

Įdomu, kad kompozitorius šį veikalą 1815-aisiais parašė greičiau negu per savaitę, įkvėptas prieš tai savo gimtajai parapijai sukurtų mišių sėkmės.

Garsiojo Antonio Salieri mokinys tuo metu buvo tik 18-os, bet jo kūrinyje atsiskleidęs genialumas iki šiol niekam nekelia abejonių. Melodingos Mišios G-dur žavi aiškumu ir skaidrumu, alsuoja nuoširdžiais jausmais.

Kūrinio solines partijas koncerte atliks sopranas Gunta Gelgotė, tenoras Tomas Pavilionis ir baritonas Dainius Puišys. Atlikėjams diriguos R.Gelgotienė. („Sostinė“)

Edukacinio projekto „Klasika visiems“ koncertas Šv.Jonų bažnyčioje – gruodžio 6 d. 19 val. Renginys nemokamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.