Scenos žvaigždės nebijo prietarų: antras vaikas sutvirtino balsą

„Reikia nuoširdžiai tikėti minties galia, kurti drąsius planus – ir jie išsipildys“, – tikino Metų artistų titulus pelnę Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) solistai – dainininkai ir šokėjai.

K.Gudžiūnaitė ir S.Semianiura – P.Čaikovskio balete „Miegančioji gražuolė“.<br>M.Aleksos nuotr.
K.Gudžiūnaitė ir S.Semianiura – P.Čaikovskio balete „Miegančioji gražuolė“.<br>M.Aleksos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė ("Lietuvos rytas")

Jan 3, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Jan 17, 2018, 4:16 AM

Palydint senuosius metus jau 13-ąjį kartą LNOBT buvo išrinkti ir apdovanoti geriausi metų operos ir baleto solistai.

Šį kartą tradiciją sutvirtino privatūs mecenatai, įsteigę didesnes nei anksčiau premijas laureatams: po 15 tūkst. litų metų geriausiems ir po 7,5 tūkst. litų metų viltims.

Kas gi tos žvaigždės, pernai ryškiausiai žibėjusios mūsų operos ir baleto padangėje? Kas jas įkvėpė sėkmei? Apie ką jos svajoja?

Motinystė suteikė sparnus

Metų operos solistei 40 metų Joanai Gedmintaitei Rozinos („Sevilijos kirpėjas“) ir Violetos („Traviata“) vaidmenys, už kuriuos skirta premija, buvo pirmi didieji kūrybiniai išbandymai po dukters Auros gimimo.

Dar neišsivadavusi iš kasdienių motinystės rūpesčių solistė stebino publiką laisvai, žaismingai dainuodama sudėtingiausias koloratūras ir dramatinių išgyvenimų aistra.

„Sugrįžti į sceną po gimdymo nelengva – bemiegės naktys ir nuovargis daro savo, bet man pavyko jau po pusmečio padainuoti sunkų rečitalį.

Panašiai buvo ir prieš 15 metų susilaukus pirmosios dukters, tik tada sugrįžau į studijų maratoną“, – pasakojo J.Gedmintaitė.

J.Gedmintaitė paneigė mitą, kad pirmoji atžala suteikia solistėms sparnus, atveria naujų balso galimybių, o antroji pasmerkia nuosmukiui.

„Jaučiuosi puikiai: mano balsas dar labiau sutvirtėjo“, – džiaugėsi dviejų dukterų motina.

Solistės mažylei dar nėra nė dvejų metų, tad rūpesčių pakanka. Bet įveikti juos dainininkei padeda anyta ir vyresnioji duktė Diana, apdovanota ne tik gražiu balsu, muzikiniais gabumais, bet ir konditerininkės talentu.

„Šventėms nepirkome jokių saldumynų – juos pagamino Diana. Ji gali mane pavaduoti visur“, – atskleidė J.Gedmintaitė.

Mažoji Joanos duktė – kitas jos laimės šaltinis. Ji taip pat meniškos sielos – mėgsta šokti, kai motina dainuoja.

„Visada turiu daug svajonių ir norų, linkiu svajoti savo vaikams. Minties galia didžiulė. Anksčiau ar vėliau svajonės išsipildo.

Pavyzdžiui, dainuoti Violetą mane kvietė dar šviesaus atminimo maestro Jonas Aleksa, bet tada laukiausi Dianos ir buvau priversta atidėti šį vaidmenį. Bet dėl to visiškai nesigailiu – atlikau jį pačiu laiku. Tai buvo viena mano svajonių“, – kalbėjo J.Gedmintaitė.

Užgriuvo darbų lavina

Metų operos viltimi išrinktas 30-metis tenoras Tomas Pavilionis dar negali patikėti jį užgriuvusiu pripažinimu. Pirmasis pagrindinis jo vaidmuo LNOBT – Kornetas naujoje Onutės Narbutaitės operoje – išpranašavo tikrą darbų šioje scenoje laviną.

„Gal žvaigždės padėjo?“ – juokavo solistas.

Tačiau T.Pavilionis neslėpė, kad Korneto partija atėmė iš jo tiek laiko, kiek truktų išmokti tris didelius klasikinius vaidmenis, nors jis nėra naujokas šiuolaikinėje muzikoje – ne kartą dainavo „Naujosios operos akcijos“ spektakliuose.

Padėjo ir patirtis romantinėse operose: solisto bagaže jau yra Fausto, Alfredo, Lenskio, kiti romantinių herojų vaidmenys.

„Kūryba šiuo metu man svarbiausia gyvenime, – neslėpė solistas. – Tikiu, kad ateis diena, kai dainuosiu garsiausiose pasaulio scenose. Keliu sau tokį tikslą, todėl galiu eiti į priekį.“

Sparčiai augantį T.Pavilionio gerbėjų būrį galime nuraminti: palikti Lietuvos artistas neketina. „Aš – Lietuvos patriotas, svajoju čia gyventi, o važinėti tik į gastroles“, – dėstė dainininkas.

Artimiausiu metu jo laukia daug naujų vaidmenų LNOBT, projektai su Lietuvos nacionaliniu ir simfoniniu orkestrais, koncertai Kaune ir kituose šalies miestuose.

Kasdien gyvena baletu

Metų baleto artiste pripažinta 25 metų Kristina Gudžiūnaitė neslėpė, kad didžiausias jos troškimas – tiesiog jaustis laimingai ir džiaugtis kiekviena gyvenimo diena.

Premija solistę gerokai nustebino.

„Netikėta būti apdovanotai už tai, ką mėgstu daryti. Man tai labiau ne vienų, o visų penkerių metų etapo teatre įvertinimas“, – aiškino K.Gudžiūnaitė.

Pergalės džiaugsmu Naujųjų metų naktį ji dalijosi su savo repetitore ir drauge Živile Baikštyte, kuriai labiausiai dėkinga už sėkmingus darbus.

„Jau nekantrauju imtis naujo Nikės vaidmens „Bajaderėje“, išbandyti save šiuolaikinio šokio spektakliuose – jie teikia daugiau saviraiškos laisvės.

Šį sezoną numatytos trijų vienaveiksmių šiuolaikinių baletų premjeros, kuriose pasirodysiu ir aš“, – mintimis į ateitį skrido solistė.

„Aš ne tik dėl premijos jaučiuosi įvertintas, bet ir dėl svarbių darbų teatre“, – prisipažino baleto viltimi tituluotas 25 metų Stanislavas Semianiura.

Solistas prieš trejus metus atvyko į Lietuvą iš Baltarusijos, ten atidirbęs privalomą laiką pagal paskyrimą Didžiajame teatre Minske.

„Lietuvoje jaučiuosi nuostabiai – neketinu nieko keisti gyvenime, juolab dabar, paskatintas toliau darbuotis teatro labui“, – atskleidė solistas.

Estafetę perėmė mecenatai

Artistų apdovanojimo ceremonija po kelerių metų pertraukos vėl sugrįžo į naujametį vakarą LNOBT ir įsiterpė į šventinį koncertą.

Šįkart į didžiąją teatro sceną kilo ne tik laureatai, bet ir premijas jiems įsteigę mecenatai.

2014-ųjų geriausia operos soliste išrinktai J.Gedmintaitei premiją įteikė Nerija Kasparienė.

Geriausią praėjusių metų baleto solistę K.Gudžiūnaitę pasveikino ilgametė LNOBT baleto trupės rėmėja Raminta Kuprevičienė.

Metų viltimis išrinktiems operos solistui T.Pavilioniui ir baleto solistui S.Semianiurai premijas įteikė Danutė ir Raimundas Petrauskai.

2002–2013 metais apdovanojimus geriausiems metų solistams steigdavo bendrovė „Švyturys-Utenos alus“, kelias premijas yra skyręs ir LNOBT paramos fondas „Orfėjaus lyra“.

Vaidmenys, už kuriuos premijuoti solistai

Sopranas J.Gedmintaitė Metų operos soliste pripažinta už Rozinos vaidmenį G.Rossini operoje „Sevilijos kirpėjas“ (2014 metų premjera) ir įspūdingą Violetos vaidmens debiutą G.Verdi operoje „Traviata“.

Metų baleto soliste K.Gudžiūnaitė išrinkta už Auroros vaidmenį P.Čaikovskio balete „Miegančioji gražuolė“ (choreografija M.Petipa), Mari balete „Spragtukas“ (choreografas K.Pastoras, 2014 metų premjera) ir Gerdą balete „Sniego karalienė“ pagal S.Prokofjevo muziką (choreografas M.Corderis, 2014 metų premjera).

Metų operos vilties apdovanojimą T.Pavilionis pelnė už Korneto vaidmenį to paties pavadinimo O.Narbutaitės operoje (2014 metų premjera), Grafo Almavivos vaidmenį „Sevilijos kirpėjuje“ ir ryškų debiutą Alfredo vaidmeniu „Traviatoje“.

Metų baleto vilties premija S.Semianiurai skirta už įsimintiną Dezirė vaidmenį balete „Miegančioji gražuolė“, Princo vaidmenį „Spragtuke“ ir Kajaus vaidmenį vienoje baleto „Sniego karalienė“ premjerų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.