Įsimintiniausias Kauno menininkas Arklio metais arė lyg arklys

Įsimintiniausiu 2014 metų Kauno menininku tapęs aktorius Dainius

D.Svobonas išrinktas įsimintiniausiu 2014 metų Kauno menininku.<br>M.Patašiaus nuotr.
D.Svobonas išrinktas įsimintiniausiu 2014 metų Kauno menininku.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

Jan 8, 2015, 10:14 AM, atnaujinta Jan 16, 2018, 4:57 PM

46 metų Kauno Nacionalinio dramos teatro aktorius D.Svobonas įsimintiniausiu 2014 metų Kauno menininku bus tituluotas sausio 8 dieną Kauno menininkų namuose.

Pastarieji metai jam buvo labai produktyvūs. 2012 metais aktorius sukūrė pagrindinį Antano Garšvos vaidmenį Aušros Marijos Sluckaitės inperpretacijoje pagal Antano Škėmos kūrinį „Balta drobulė“.

Pernai aktoriui atiteko du pagrindiniai vaidmenys – Žygimanto Augusto vaidmuo Jono Jurašo spektaklyje „Barbora“ pagal Juozo Grušo dramą „Barbora Radvilaitė“. Gintaro Varno spektaklyje „Biografija: vaidinimas“ pagal Maxo Frischo pjesę D.Svobonas vaidina profesorių Kiurmaną.

Aktorius sutiko dalyvauti ir kompozitoriaus Vidmanto Bartulio teatralizuotame koncerte „Taip, Donelaiti“.

D.Svobonas sakė, kad pernai jautėsi kaip vežimą traukiantis arklys, kuriam kraunama tiek darbų, kad sunku pavežti. Tačiau jis stengėsi kad šį laikotarpį išgyventi kuo garbingiau.

– Kauno menininkų namų Meno kolegija nusprendė jums suteikti įsimintiniausio 2014 metų Kauno menininko titulą. Kuo jums pačiam praėjusieji metai įsiminė?

– Pelnyti įsimintiniausio Kauno menininko titulą malonu. Esu dėkingas Meno kolegijai, nes būti greta kitų garsių įsimintinų Kauno menininkų – garbė.

Visi praėjusieji metai buvo įsimintini darbų kiekybe. Tai buvo Arklio metai, o aš kaip arklys iš visų jėgų tempiau vežimą. Greitis didėjo, atrodė nebespėsi. Tačiau še tau dar vienas darbas. Dar paveži? Imk dar vieną. Todėl nespėjau nė pažvejoti.

Kūnas braška per visas siūles, per sąnarius. Kartais norisi pasakyti aplinkiniams blogą žodį. Tačiau patyli kelias minutes ir džiaugiesi, kad nepratrūkai.

Kaip sakė V.Batulis, reikia ištverti šį laikotarpį garbingai. Gyventi santarvėje su žmona, teatru, kitais ir savimi. Iš šių keturių dalykų susidaro gražus kryžius.

– Kuo jums įdomūs naujausi vaidmenys – Žygimantas Augustas ir Kiurmanas?

– Artėjant premjerai aplinkiniai dažnai klausia: apie ką spektaklis? Aktoriai šio klausimo nemėgsta. Tačiau pradedant repetuoti kiekvienas sau jį užduodame. Kai pats į jį atsakai, tada žinai, ką daryti.

Žygimantas Augustas – viena iškiliausių Lietuvos ir Lenkijos istorinių asmenybių. Jis buvo intelektualus, išsimokslinęs žmogus. Tarsi ant lėkštės gavo viską, nes jam galias suteikė motina karalienė Bona Sforca. Tačiau staiga meilė sugriauna viską. Kodėl jis griovė, o ne statė? Atsakyti į šį klausimą pačiam sau man buvo įdomiausia.

Statant spektaklį „Biografija: vaidinimas“ su aktore Gražina Balandyte taip pat savęs klausėme, apie ką jis? Pagrindinė idėja lyg ir turėtų būti apie galimybę pakeisti gyvenimą. Profesorius Kiurmanas – žmogus, kuris nori pervaidinti savo gyvenimą, kad jame neliktų žmonos.

G.Balandytė atsakė, kad vaidiname apie prarastą galimybę. Iš tiesų medžiaga buvo labai apgaulinga. Vaidindamas negali nė akimirkai atsipalaiduoti, kitaip nenulaikysi vadžių rankose, nežinia kurioje dramos vietoje atsidursi. Tai sunku, bet įdomu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.