10 lietuvių ir užsienio atlikėjų muzikinių intrigų 2015-aisiais

2015-ųjų pirmąjį pusmetį pagrindinės šalies muzikos scenos pristatys daug į Lietuvą retai atvykstančių ar čia dar nekoncertavusių pasaulio garsenybių. Iš gausybės įdomių saviškių bei užsienio atlikėjų pasirodymų lrytas.lt išrinko 10 labiausiai intriguojančių.

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

2015-01-14 13:47, atnaujinta 2018-01-16 03:15

1.

Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre kovo 5 d. koncertuos „Filarmonica della Scala“ orkestras, diriguojamas korėjiečio Myung Whun Chungo. Tai viena iškiliausių šių dienų klasikinės muzikos asmenybių. Aukščiausių Italijos, Prancūzijos, Pietų Korėjos apdovanojmų laureatas yra „Radio France“ bei Seulo filharmonijos orkestrų vadovas, „La Scala“ ir Drezdeno „Staatskapelle“ kviestinis dirigentas, įrašų kompanijos „Deutsche Grammophon“ globotinis. Myung Whun Chungas dirigavo visiems svarbiausiems pasaulio orkestrams. Tačiau šiandien jis teigia galintis paaukoti viską – net dirigento karjerą – už laimę matyti suvienytą Korėją. Maestro net pavyko nukakti į Šiaurės Korėją ir ten padiriguoti vietos kolektyvams L.van Beethoveno Devintąją simfoniją! Dabar jo svajonė – stoti prie vieningos Korėjos orkestro dirigento pulto.

Vilniuje svečiai atliks itališką programą: G.Rossini operos „Italė Alžyre“ uvertiūrą, F.Mendelssohno „Itališkąją“ simfoniją ir S.Prokofjevo baleto „Romeo ir Džuljeta“ siutą.

2.

Prieštaringai vertinama nauja sostinės koncertų salė „Compensa“ šį pusmetį žada apie 120 renginių, tarp jų – ir vieno uoliausių Kremliaus rėmėjų smuikininko Vladimiro Spivakovo bei jo vadovaujamo „Maskvos virtuozų“ orkestro koncertą. Neseniai pats Vladimiras Putinas pasveikino šį smuikininką su 70-mečiu, o kovo 18-ąją V.Spivakovas surengs jubiliejinį koncertą Vilniuje kartu su savo orkestru ir Maskvos didžiojo teatro solistais – sopranu Ana Jarovaja bei tenoru Aleksejumi Nekliudovu. Programoje skambės W.A.Mozarto, A.Piazzolla‘os, G.Rossini, L.Boccherini, G.Puccini ir kitų kompozitorių kūriniai.

Rusų žvaigždės bei koncertą organizuojanti „Medusa Concert“ kompanija turbūt neabejoja Lietuvos klausytojų palankumu, o juk „Maskvos virtuozų“ gastroles JAV visai neseniai lydėjo „putinizmą“ smerkiančių vakariečių protestai.

3.

Viešoji įstaiga „Sostinės renginiai“ balandžio 18 d. Vilniaus kongresų rūmuose pristatys vieną geriausių savo kartos lyrinių tenorų – amerikietį Charlesą Castronovo, prieš kelerius metus jau surengusį čia nepamirštamą koncertą. „Kai pirmą kartą jį išgirdau, iš karto supratau, prieš mane – vienas būsimų naujosios kartos lyderių“, – taip apie solistą kalbėjo legendinis tenoras Placido Domingo. Abu šiuos dainininkus suvedė Danielio Catano operos „Il Postino“ pasaulinė premjera. Joje artistai sukūrė pagrindinius vaidmenis, dainavo net tris duetus.

Ch.Costranovo partneriai įvairose scenose buvo ir Ana Netrebko, Dmitrijus Chvorostovskis, Angela Gheorghiu, Natalie Dessay bei kitos primadonos, lietuviai Edgaras Montvidas ir Kostas Smoriginas. „Norėčiau, kad scenų mano kelyje būtų kuo daugiau, kad mane išgirstų ne tik metropolijų, bet ir mažesnių miestų žmonės“, – sakė viešėdamas Lietuvoje Charlesas, kurio gyslomis teka itališkas kraujas. Neveltui Vilniuje jis atliks ne tik populiarių operų, operečių ir miuziklų arijas, bet ir neapolietiškų dainų iš albumo „Dolce Napoli“.

4.

Lietuvių publikos pamėgtas flamenco gitaristas Carlosas Pinana pavasarį iš Ispanijos grįš į Lietuvą bene efektingiausiu iš ligšiolinių savo projektų. Balandžio 17 d. Vilniaus kongresų rūmuose su savo tautiečio Cesaro Alvarezo diriguojamu Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru jis pristatys simfoninio flamenko programą. Svečias atliks savo paties sukurtą Siuitą flamenko gitarai ir orkestrui „The care of an essence“.

Aistrą flamenkui paveldėjęs iš tėvo ir senelio C.Pinana garsėja pasaulyje ne tik kaip talentingas gitaristas. Puikiai įvaldytas komponavimo talentas padeda jam puoselėti savitą kūrybos manierą, imtis labai skirtingų projektų.

Gitaristo paletėje dera turbūt visi šiandien gyvuojantys flamenko stiliai. Jis kuria muziką šokio trupėms, kino filmams, yra išleidęs savo kūrinių natų. Nuo studijų renkantis apdovanojimus muzikantas koncertais išmaišė Europą, Artimuosius ir Tolimuosius Rytus, gastroliavo Šiaurės ir Pietų Amerikoje, Afrikoje. Jo scenos partneriai buvo JAV, Maroko, Irako, Egipto, Pakistano, Turkijos, Didžiosios Britanijos ir kitų šalių muzikos įžymybės.

5.

Nacionalinė filharmonija vienu laukiamiausių šį pusmetį pasirodymų atgaivins violončelės legendos Mstislavo Rostropovičiaus prisiminimą. Balandžio 11-ąją maestro mėgtą kūrinį – A.Dvorako Koncertą violončelei ir orkestrui h-moll – su Walterio Attanasi diriguojamu Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru (LNSO) grieš paskutinysis jo mokinys Maskvos konservatorijoje, daugelio tarptautinių konkursų nugalėtojas Ivanas Monighetti.

Lenkų kompozitorius Krzysztofas Pendereckis jį pavadino „fenomenaliu“. Mat šis atlikėjas genialiai gliaudo modernias partitūras – jam kūrinius rašo iškiliausi šių laikų kūrėjai. Be to, prestižiniais prizais įvertintos ir I. Monighetti klasikos interpretacijos. Atlikėjas vadovauja savo įkurtam orkestrui, rengia meistriškumo kursus visame pasaulyje, profesoriauja Bazelio muzikos akademijoje Šveicarijoje.

6.

Kitas išskirtinis Nacionalinės filharmonijos svečias – Berlyno Hannso Eislerio muzikos akademijos profesorius, smuikininkas Kolja Blacheris – taip pat groja retai atliekamus šiuolaikinius kūrinius. Negana to, jis griežia ne tik A.Stradivariaus „Tritton“ smuiku, bet ir šešiastygiu elektriniu smuiku, eksperimentuoja koncertuose tekstais kaip aktorius. Smuikininkas bendradarbiavo su visa plejada batutos korifėjų, pelnė aukščiausius įvertinimus savo įrašais.

Kovo 6-ąją originalus menininkas suteiks publikai retą progą išgirsti danų kompozitoriaus Carlo Nielseno Smuiko koncertą. Solistui akompanuos Modesto Pitrėno diriguojamas LNSO.

7.

Japonų smuikininko, prestižinių konkursų laureato Daishino Kashimoto veidą pažįsta klasikos gurmanai visame pasaulyje. Jis nuolat šmėsčioja „Mezzo“ televizijos kanale, kino ekranuose ir Berlyno filharmonijos simfoninio orkestro skaitmeninės salės transliacijose.

Daishinas nuo 2009-ųjų yra šio vieno geriausių pasaulyje orkestrų pirmasis koncertmeisteris. Tačiau groja jis ir kaip solistas su žymiausiais orkestrais, koncertuoja su įvairiais kameriniais ansambliais. Vasario 25 d. Nacionalinėje filharmonijoje smuikininkas pasirodys su Vokietijoje gyvenančiu lietuvių pianistu Vyčiu Šakūru. Duetas atliks žymiąsias L.van Beethoveno, J.Brahmso ir C.Francko sonatas.

8.

Pianistas Lukas Geniušas kiekvienu pasirodymu Lietuvoje sukelia furorą. Pastaruoju metu jis stebino gerbėjus meistryste ir ištverme skambindamas didelius monografinius ciklus. Kovo 14-osios koncertas bus kitoks: Lukas papuoš Lietuvos kamerinio orkestro ir dirigento Georgo Marko programą populiariuoju W.A.Mozarto Koncertu fortepijonui ir orkestrui Nr.20.

9.

Kauno miesto simfoninis orkestras šiemet mini kūrybinės veiklos 10-metį ir skiria savo koncertus šiai sukakčiai. Pagrindinis gimtadienio akcentas bus vasario 6-osios vakaras Kauno filharmonijoje. Jame grieš orkestro pirmasis vadovas smuikininkas Pavelas Bermanas, dainuos baritonas K.Smoriginas, diriguos dabartinis vadovas Konstantinas Orbelianas.

10.

Vieną egzotiškiausių pusmečio koncertų Nacionalinėje filharmonijoje vasario 18-ąją surengs Kinijos mongolų tradicinės muzikos ansamblis „Ih Tsetsn“, pradėsiantis Kinijos kultūros metus Baltijos šalyse.

Kadaise valdytas Mongolų Yuan dinastijos, šiuolaikinis Pekinas tapo mongolų muzikos centru Kinijoje, pritraukiančiu vis daugiau jaunų muzikantų iš Vidinės Mongolijos provincijos. Nuo „ilgos dainos“ iki mongoliško hiphopo – tokį muzikinį spektrą apima Pekine muzikuojančių mongolų grupių programos.

„Ih Tsetsn“ (reiškia „platus, visaapimantis ir išmintingas“) – tradicinės mongolų muzikos grupė. Jos nariai griežia arklio galva papuoštu smuiku „morin khuur“ ir dvistygiu gnaibomuoju instrumentu „topshuur“, atlieka khoomei gerklinio dainavimo stiliaus ir „ilgąsias dainas“ – abu šie mongolų muzikos žanrai įrašyti į UNESCO reprezentacinį nematerialaus žmonijos paveldo sąrašą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.