Pasaulinė G.Gelgoto premjera Leipcige sutikta ovacijomis

Kompozitoriaus Gedimino Gelgoto simfonijos „Extracultural“ pasaulinę premjerą Leipcigo „Gewandhaus“ salėje lydėjo 10 minučių trukusios ovacijos.

NIKO - Leipcigo „Moritzbastei“.<br>Asmeninio albumo nuotr.
NIKO - Leipcigo „Moritzbastei“.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė („Lietuvos rytas“)

Jan 20, 2015, 4:10 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 12:35 PM

28 metų G.Gelgoto ir jo vadovaujamos Naujų idėjų kamerinio orkestro (NIKO) grupės šou, paneigiantys šiuolaikinės muzikos elitizmą, vienus žavi, kitus erzina. Tačiau jaunieji atlikėjai nieko nepaisydami groja savo mėgstamą muziką ir išbando vis naujas scenas.

G.Gelgoto ir kitų minimalistų kūriniais NIKO neseniai sukėlė furorą sostinės klube „One Two Bar“ ir kalėdiniame festivalyje Nacionalinėje filharmonijoje, o praėjusį šeštadienį jiems stovėdama plojo Leipcigo „Gewandhaus“ salės publika.

Padeda kitoniškumas

Ansamblis pirmąkart kilo į tokią garsią sceną, be to, ypatingos misijos: su estų dirigento Kristjano Järvio vadovaujamu Vidurio Vokietijos radijo simfoniniu orkestru („Mitteldeutsche Rundfunk Sinfonieorchester“ – MDR) atlikti G.Gelgoto simfonijos „Extracultural“ pasaulinės premjeros.

„Po senstelėjusios stilistikos Sergejaus Prokofjevo oratorijos „Ivanas Rūstusis“ G.Gelgoto premjera nuskambėjo nepaprastai moderniai ir įtaigiai.

Kompozitorius joje panaudojo ir savo ankstesnių kūrinių motyvų, gražiai juos sujungė į minimalistinę kompoziciją“, – dalijosi koncerto įspūdžiais Nacionalinės filharmonijos vadovė Rūta Prusevičienė.

Publika plojo stovėdama ir išprašė biso G.Gelgoto „Never Ignore the Cosmic Ocean“ ištrauką. Šiuo kūriniu vilniečiai pasitiko publiką ir prieš koncertą fojė sukėlė klausytojų euforiją.

„Tokia kaitri atmosfera šiuolaikinės muzikos vakare buvo netikėta, nes išvakarėse toje pačioje salėje teko girdėti kitą išskirtinį koncertą: su „Gewandhaus“ orkestru dainavo Placido Domingo ir jaunas amerikiečių sopranas Angela Blue.

Tačiau NIKO yra išties savitas kolektyvas. Jis vienas pirmųjų pradėjo groti programas atmintinai, judėdamas, vaidindamas, rečituodamas scenoje.

Manau, dėl to jis daug kam patinka. Dabar klasikos pasaulyje juntamas naujo repertuaro ir įdomių išraiškos būdų alkis. Buvo matyti, kad ir MDR orkestrui bei jo dirigentui labai patiko muzikuoti su lietuviais – K.Järvis tiesiog šoko ant pakylos diriguodamas“, – pasakojo R.Prusevičienė.

„Extracultural“ G.Gelgotas sukūrė MDR orkestro ir Vilniaus festivalio užsakymu. Kūrinio premjera birželio 2-ąją nuskambės ir Vilniuje.

Ją su NIKO atliks Modesto Pitrėno diriguojamas Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras.

Grojo ir klavesinu

G.Gelgotas neslėpė tikėjęs premjeros sėkme Vokietijoje. „Mes buvome pasirengę šiam didžiausiam savo karjeros išbandymui. Be to, nors „Extracultural“ muzikos kalba yra neįprasta, ji puikiai suprantama šiuolaikiniam klausytojui“, – kalbėjo kompozitorius.

Jis sujungė savo pirmojoje simfonijoje šiuolaikinės akademinės muzikos ir akustinį baroko skambesį, senųjų Rytų kultūrų muzikos bei modernios klubinės kultūros atgarsius.

Premjeroje Gediminas grojo fortepijonu, klavesinu ir MIDI klaviatūra, protarpiais dirigavo NIKO, dainavo ir skandavo angliškus žodžius „polyphonic“, „homophonic“, „out of percepcion“, „extracultural“. NIKO ne tik grojo, bet ir judėjo pagal savo sukurtą choreografiją, rečitavo ir dainavo.

Specialiai premjerai dizainerė Kastė Svilaitė parinko atlikėjams kostiumus, sukūrė makiažą ir šukuosenas.

Įkvepia populiarioji kultūra

„Seniai norėjau parašyti didelį kūrinį, tačiau svajonės išsipildo tada, kai esi joms pasirengęs“, – įsitikinęs G.Gelgotas.

„Extracultural“ suteikė kompozitoriui naujos patirties, bet vienas dalykas G.Gelgoto kūryboje nesikeičia – tai noras būti suprantamam publikos, semtis įkvėpimo populiariojoje kultūroje.

Būtent tai suvedė kompozitorių su žymios estų dinastijos atstovu JAV dirigentu K.Järviu. Jis, kaip ir G.Gelgotas, mėgsta akademinės ir populiariosios kūrybos lydinius, pabrėžia ritminį muzikos pradą.

Susižavėjęs lietuvio kūryba estų dirigentas buvo įtraukęs į Baltijos jaunimo filharmonijos orkestro gastrolių programą G.Gelgoto kūrinį „Never Ignore the Cosmic Ocean“. Jo dėka NIKO pasirodė Uzedomo festivalyje Vokietijoje, o Gediminas pateko į garsų Verbjė festivalį Šveicarijoje kaip kviestinis kompozitorius.

Kitas susitikimas su K.Järviu lietuvių kompozitoriaus laukia rudenį. Rugsėjį Ciuricho „Tonhalle“ estas diriguos dar vieną G.Gelgoto simfoninę premjerą.

Siekė nustebinti naujovėmis

„NIKO“ Leipcige surengė du koncertus MDR simfoninio orkestro festivalyje „iCE Festival“, skirtame Šiaurės šalių muzikai.

Festivalis kvietė publiką sužinoti, kokios naujovės šiandien yra įmanomos muzikoje. Be G.Gelgoto naujo kūrinio ansambliui ir simfoniniam orkestrui „Extracultural“, į jo programą buvo įtrauktos dar dvi neįprastos pasaulinės premjeros – G.Pritskerio kūrinys orkestrui ir vokalinės perkusijos (angl. „beatboxing“) meistrui bei tarpdisciplininis F.Hödbergo „ICE Concerto“.

„NIKO“ dar pasirodė Leipcigo „Moritzbastei“ kultūros centre, kur atliko G.Gelgoto, Ph.Glasso ir J.Tavenerio kūrinius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.