D.Chvorostovskis atšventė Meilės dieną su kauniečiais

Pilnutėlė 1700 vietų Helsinkio „Finlandia“ salė šeštadienį gaudė nuo ovacijų rusų baritonui Dmitrijui Chvorostovskiui ir Kauno miesto simfoniniam orkestrui (KMSO) bei jo vyriausiajam dirigentui Konstantinui Orbelianui.

D.Chvorostovskio (centre) ir Kauno orkestro bei jo vyr. dirigento K.Orbeliano draugystė tvirtėja.<br>M.Patašiaus nuotr.
D.Chvorostovskio (centre) ir Kauno orkestro bei jo vyr. dirigento K.Orbeliano draugystė tvirtėja.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

Feb 15, 2015, 2:04 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 4:22 AM

Tačiau atlikėjai nelinksmino suomių publikos populiariais meilės romansais. Legendinėje koncertų salėje skambėjo ir rūsčios rusų klasikų operų arijos, ir „bel canto“ bei baroko muzikos perlai.

„Aš nešvenčiu Šv.Valentino dienos, nes tądien – mano pirmosios žmonos gimtadienis“, – juokavo D.Chvorostovkis, gyvenantis Londone su antrąja šeima.

Vis dėlto į šeštadienio programą jis įtraukė barokinių meilės arijų, grįždamas prie šio repertuaro po beveik 20 metų pertraukos ir nustebindamas juo savo gerbėjus. Suomijoje jų itin daug – tai matėsi ir iš to, kaip muzikos šalies piliečiai šlavė nuo prekystalių D.Chvorostovskio plokšteles ir DVD.

„Šis koncertas – mano dovana ne tik publikai, bet ir scenos partneriams – K.Orbelianui, Kauno simfoniniam orkestrui. Drauge mes suvalgėme jau daug košės. Man labai svarbus mūsų buvimas kartu“, – dėstė lrytui.lt dainininkas, tiesiog hipnotizavęs tūkstantinę publiką savo galingu balsu ir scenos įtaiga.

D.Chvorostovskis susitiko su lietuviais Helsinkyje lyg su senais bičiuliais. Tas dvi dienas, atrodė, visi ne sunkiai dirbo, bet maloniai leido laiką. O juk yra nedaug solistų, kurie galėtų vos ne dvi valandas dainuoti tokią skirtingą muziką, nekvėpteldami išvingiuoti ilgiausias barokines frazes kaip D.Chvorostovskis, kauniečių kartais pavadinamas Žagarėnu („chvorost“ lietuviškai – žagaras).

Kūrybos 10-metį mininčio KMSO (vadovas Algimantas Treikauskas) muzikantai Helsinkyje taip pat griežė kaip didmeistriai – darniai, tiksliai, stilingai. „Kokia išraiškinga jų frazuotė, kaip jie moka klausytis“, – džiaugėsi D.Chvorostvskis.

Šių atlikėjų keliai susikirto tik prieš pora metų, bet jie jau spėjo surengti ne vieną koncertą Kaune ir Helsinkyje, pasirodyti Vilniuje ir Rygoje, įrašyti kompaktinę plokštelę.

Kaune D.Chvorostovskio ir jo suburtos solistų kompanijos su KMSO įdainuotas Giuseppe Verdi operos „Simonas Bokanegra“ albumas šį balandį bus pristatomas Niujorko „Metropolitan Opera" teatre. Artistas jį vadina svarbiausiu savo gausioje diskografijoje, nes studijiniai operų albumai šiandien – retenybė, o Bokanegra – vienas geriausių jo vaidmenų.

Jau numatyti kitos D.Chvorostovskio plokštelės įrašai Kaune, kuriuose dalyvaus ir solistė Asmik Grigorian. Lietuvaite garsusis baritonas susižavėjo kartu su ja dainuodamas Antono Rubinšteino „Demono“ premjeroje Maskvoje. Jo nuomone, A.Grigorian – „pritrenkianti dainininkė, didžiulės vidinės jėgos kupina artistė“.

D.Chvorostovskis yra užkietėjęs maksimalistas, tad veltui nežarsto pagyrų. „Kūrybiniame gyvenime aš patyriau ir skrydžių, ir nuopuolių, nors jau ketvirtį amžiaus pats renkuosi, ką ir su kuo dainuoti, esu tarp geriausiai apmokamų artistų. Nedidelis žingsnelis atgal man reiškia kritimą ir tik ėjimas pirmyn – sėkmę“, – atviravo lrytui.lt solistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.