Pažintis su D. Chvorostovskiu – žingsnis muzikos elito link

Kad patektum tarp muzikos elito, nereikia nei didelių atlyginimų, nei aptarnaujančio personalo, nei savos salės. Tai įrodė 10-metį mininčio Kauno miesto simfoninio orkestro (KMSO) istorija.

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė („Lietuvos rytas“)

2015-02-17 05:00, atnaujinta 2018-01-13 00:57

Praėjusį šeštadienį pilnutėlė 1700 vietų Helsinkio „Finlandia“ salė gaudė nuo ovacijų rusų baritonui Dmitrijui Chvorostovskiui ir KMSO bei jo vyriausiajam dirigentui Konstantinui Orbelianui.

Būtų galima nuopelnus priskirti solistui. Juk jis atliko kone dviejų valandų trukmės programą, net 11 arijų – nuo ankstyvojo baroko iki rusų klasikos, hipnotizuodamas publiką savo galingu balsu ir scenos įtaiga. Tačiau prie euforijos prisidėjo ir darnus, stilingas orkestro muzikavimas.

Arijas skyrė ir orkestrui

Nemėgstantis žarstyti pagyrimų D.Chvorostovskis nešykštėjo lietuviams gerų žodžių.

„Aš dažnai dainuoju su iškiliais simfoniniais, operos teatrų orkestrais. Bet Kauno kolektyvas – taip pat puikus: kaip subtiliai jis groja operų ir baroko muziką, kokia išraiškinga muzikantų frazuotė, kaip jie moka klausytis“, – džiaugėsi artistas.

D.Chvorostovskis tikino vasario 14-osios koncerte netausojęs savęs ir iš meilės scenos partneriams. „Tiek daug dainuoti negalima. Mano devizas – dainuoti kuo mažiau, o pinigų gauti kuo daugiau, – juokavo operos žvaigždė. – Tai mano dovana K.Orbelianui ir orkestrui, kurį labai myliu.“

Įsuko įrašų karuselę

Prieš dvejus metus užsimezgusi šio menininko ir KMSO draugystė tapo lemtinga kauniečiams. Ji įtraukė į orkestro akiratį nuolatinį D.Chvorostovskio scenos partnerį JAV dirigentą K.Orbelianą. Šis įsuko Kaune operos garsenybių įrašų karuselę.

Mat maestro yra JAV kompanijos „Delos Music“ savininkas – būtent šiai kompanijai KMSO su įvairiais solistais įgrotos kompaktinės plokštelės tapo orkestro vizitine kortele ir kelialapiu į plačiuosius muzikos vandenis.

„Bet kuriam pasaulio orkestrui būtų garbė dirbti su tokiais solistais. Mums pavyko greitai susidraugauti, užmegzti tvirtus santykius“, – džiaugėsi KMSO vadovas Algimantas Treikauskas.

Pasak jo, įrašus, žvaigždžių skrydžius ir viešbučius finansuoja leidėjai – orkestrui tokios išlaidos būtų nepakeliamos.

Iš atlyginimo nepragyvena

Kauno miestas išlaiko net 25 kultūros įstaigas, tad KMSO biudžetas kuklus – gerokai mažesnis už valstybinių orkestrų. O groja kauniečiai gal net daugiau – atsarginių muzikantų kolektyve nebūna. Tačiau iš atlyginimo orkestre (370–430 Eur) jie nepragyvena – turi dirbti ir kitur.

Anot A.Treikausko, kolektyvui nepavykdavo išlupti pinigų net projektams.

Be to, jis brangiai moka už patalpas Filharmonijoje: vos įžengus į jas, ima suktis skaitiklis.

Vis dėlto per 10-metį KMSO išaugo nuo 23 iki 80 žmonių, be to, administracijos nepagausėjo.

A.Treikauskas darė žygių dėl orkestro valstybinio statuso – du steigėjai leistų jam kvėpuoti lengviau, bet valdininkų reakcijos nesulaukė.

„Tada buvo dar daug skepticizmo mūsų atžvilgiu, gal net nenoro, kad orkestras gyvuotų, – prisimena vadovas. – Bet per dešimtmetį mes išaugome iš vaikiškų kelnaičių.

Smagu buvo klausytis orkestro 10-ojo gimtadienio koncertuose: visos jo grupės skambėjo puikiai – muzikantai padarė milžinišką pažangą. Svarbiausia, jiems viskas yra įdomu.“

Kitą sezoną KMSO laukia bene svarbiausias kūrybinės biografijos įvykis – gastrolės elitinėse Šveicarijos, Vokietijos, Čekijos salėse.

Įrašai - vizitinė kortelė

Kaune su KMSO įdainuoti JAV tenoro L.Brownlee ir baškirų boso I.Abdrazakovo pirmieji soliniai albumai šiemet buvo nominuoti prestižiniams tarptautiniams apdovanojimams.

Balandžio mėnesį Niujorko „Metropolitan Opera" teatre bus pristatomas D.Chvorostovskio ir jo suburtos solistų kompanijos su KMSO įrašyta G.Verdi operos „Simonas Bokanegra“ kompaktinė plokštelė. Artistas ją vadina svarbiausia savo gausioje diskografijoje, nes studijiniai operų albumai šiandien – retenybė, o Bokanegra – vienas geriausių jo vaidmenų.

Jau parengta leidybai latvių tenoro A.Antonenkos ir Azerbaidžano soprano D.Alijevos kompaktinė plokštelė, įrašytas italų tenoro S.Secco debiutinis albumas. Vasarą numatyti kitos D.Chvorostovskio plokštelės įrašai Kaune, kuriuose dalyvaus ir Lietuvos solistė A.Grigorian.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.