A. Dapšys teigia, kad aktoriai egzistuoja tik čia ir dabar

Ateinanti savaitė Vilniaus mažajam teatrui išskirtinė – bus minima 25 metų teatro sukaktis. Šventinių renginių ciklas „Rytoj – diena ir šventė!“ prasidės Rimo Tumino režisuotu spektakliu „Minetis“.

Aktorius A.Dapšys repetuoja aktoriaus Minečio vaidmenį.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aktorius A.Dapšys repetuoja aktoriaus Minečio vaidmenį.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kamilė Žičkytė ( „Sostinė“)

2015-02-28 05:00, atnaujinta 2018-01-12 01:46

Didžiam vokiečių aktoriui Bernhardui Minetti dedikuotą pjesę 1976 metais parašė austrų prozininkas, dramaturgas ir poetas Thomas Bernhardas.

„Tai pjesė apie 30 metų scenoje nestovėjusį seną aktorių, kuris svajoja paskutinį kartą suvaidinti karalių Lyrą ir išlieja savo mintis apie menininko egzistenciją, vaidybos meną, tobulumo siekimą, santykį su publika, sustabarėjusią, pramogų ir patogumų trokštančią visuomenę, gyvenimo paradoksalumą“, – yra sakiusi pjesės vertėja Jurgita Mikutytė.

Pagrindinį pjesės herojų – aktorių Minetį – Vilniaus mažojo teatro premjeroje kovo 5 ir 6 d. įkūnys aktorius Arvydas Dapšys. Premjeros išvakarėse pakalbinome menininką.

– Jūs esate vienas Vilniaus mažojo teatro įkūrėjų. Ar prisimenate tuometinius savojo teatro lūkesčius? Ar dabar, teatrui švenčiant jubiliejų, tie lūkesčiai yra pateisinti?

– Žinoma, lūkesčiai išsipildė – tai gali patvirtinti konkretūs darbai scenoje. O dabar žiūrėdamas į ateitį jaučiu, jog ratas apsisuko, – mes vėl grįžtame į pradžią.

Kurdami teatrą savo lūkesčius siejome su tam tikra teatro estetika, vaidybos maniera, požiūriu į profesiją, su jos misija. Artėjanti spektaklio „Minetis“ premjera kaip tik leidžia įvardyti ir įgyvendinti kadaise užsibrėžtus siekius.

– Ar vaidinti aktorių scenoje yra lengva?

– Atrodo, turėtų būti lengva. Juk apie šią profesiją, regis, viską žinau.

Yra didelė pagunda susitapatinti – Minečio išsakomos tiesos yra skausmingos, aštrios ir suvokiamos. Bet nesinori pačiam tapti herojumi – juk Th.Bernhardo sukurta istorija kur kas įdomesnė.

– Pjesėje stipriai juntama baimės, nežinomybės tema. Menas negali egzistuoti be baimės pojūčio? „Visi menininkai bijo“, – sako Minetis. Apie kokią baimę jis pasakoja?

– Baimė iš tiesų egzistuoja. Žiūrint iš šalies, gali nuskambėti keistai. Juk ne apie baimę eiti į sceną pasakoja Minetis.

Tai baimė būti nesuprastam, neišgirstam, baimė likti migloje. Būti nesuprastu dailininku yra visai kas kita – gali krauti paveikslus sandėliuke, panorėjęs grožėtis jais, o praėjus daug metų sulaukti pripažinimo.

O aktoriai negali sau to leisti. Mes egzistuojame tik čia ir dabar.

R.Tumino režisuoto spektaklio „Minetis“ šventiniai pristatymai vyks kovo 5 ir 6 d., o premjera – vasario 28 d. Vilniaus mažajame teatre. Bilietų kaina – 17–20 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.