Spektaklio kūrėjų noras – nuvainikuoti savižudžius

Kas yra savižudybė? Nelaimingo žmogaus nevilties pabaiga ar nežaboto egoizmo apraiška? Šia tema pamąstyti kviečia režisierius Paulius Ignatavičius, Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatre pastatęs spektaklį „Chefecas, arba visi nori gyventi“ pagal  Hanocho Levino pjesę.

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

2015-03-12 13:11, atnaujinta 2018-01-10 20:17

Autorius – neseniai miręs garsus Izraelio dramaturgas. Tai pirmasis jo kūrinys pastatytas Lietuvos scenoje. Pjesė „Chefecas, arba visi nori gyventi“ parašyta 1972 metais.

P.Ignatavičius sakė, kad žydų  autoriaus  personažų charakteriuose jis įžvelgė lietuviško mentaliteto apraiškų. Režisieriui pasirodė, kad kūrinys yra apie Lietuvą, jos žmonių skaudulius, bei požiūrį į šalia esančiųjų kančią.

Spektaklio premjera – kovo 13 dieną, penktadienį. Kūrėjai juokėsi, kad mistiška laikoma data pasirinkta atsitiktinai, tačiau, matyt neapsieita be tam tikrų jėgų poveikio. Nors scenoje jie kviečia pamąstyti apie rimtus, susirūpinimą keliančius visuomenės reiškinius, tačiau tai bus daroma ironiškai.

Juodąja komedija pakrikštytame spektaklyje pasakojama apie aplinkinių užguitą žmogų Chefecą, kuris nusprendžia nušokti nuo stogo per giminaitės vestuves. Savo numatytos mirties proga savižudis kviečiasi draugus ir pažįstamus dalyvauti jam svarbiame įvykyje.

Kodėl į savižudžius dažnai žiūrima su dideliu gailesčiu, taip skatinant aukos vaidmens išvešėjimą? Kodėl neieškoma būdų sustiprinti šių žmonių dvasią? Kodėl niekas jiems nepareiškia gan nemalonios tiesos, kad jų savižudybė globaliu kontekstu nieko nereiškia. Kad tai – tik jų didelio egocentrizmo, egoizmo ir susireikšminimo išraiška?

Ir dar: kodėl žmonės dažnai išsirenka silpnesnį, iš kurio galima pasityčioti ir jaučiasi laimingesni matydami, kad jų artimas yra nelaimingas? Kodėl mes savo laimę matuojame pagal kito nelaimę?

Nei pjesės autorius, nei režisierius neduoda atsakymo, kurį personažą užjaučia ir palaiko. Žiūrovai kviečiami patys ieškoti atsakymų į spektaklyje keliamus klausimus.

„Spektaklis ironiškas, juokingas. Mes nestatėme specialiai komedijos, nesistengiame linksminti. Scenoje bus visko: ir juoko, ir ašarų. Kūrinyje yra dvi pozicijos, kurias norisi pašiepti, ironizuoti ir priversti žiūrovą mąstyti“, – sakė P.Ignatavičius.

Spektaklyje vaidina kelių kartų aktoriai. Žiūrovai išvys ir jaunuosius, dar tik teatrines studijas bebaigiančius aktorius – Godą Simonaitytę, Taurą Junevičių, ir pamėgtus vyresniosios kartos meistrus – Rimantą Teresą, Ligitą Kondrotaitę, Albiną Kėlerį. Chefeco vaidmenį atlieka vilnietis aktorius, režisieriaus bendrakursis Tadas Gryn ir panevėžietis Donatas Kalkauskas.

Spektaklio scenografė – Agnė Kupšytė, kostiumų dailininkė Nelė Ivančik, kompozitorė – panevėžietė Elena Šataitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: impact Investments and nlocking Growth