Operos primadona V. Urmana atskleidžia profesines paslaptis

„Visa tai, ką čia išgirsite, gali būti panaudota prieš mane“, – juokavo dainininkė Violeta Urmana Lietuvos muzikos ir teatro akademijos salėje. Nuo pirmadienio ji yra įsijautusi į naują – vokalo dėstytojos – amplua.

V.Urmana pirmuosius savo meistriškumo kursus rengia Vilniuje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
V.Urmana pirmuosius savo meistriškumo kursus rengia Vilniuje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

Mar 17, 2015, 7:34 PM, atnaujinta Jan 9, 2018, 4:28 PM

Solistės atvirose pamokose LMTA sėdi ne tik studentai, bet ir patyrę pedagogai, profesionalūs dainininkai, šiaip smalsuoliai ir jos gerbėjai. Mat tai – unikali proga pasižvalgyti po mūsų lakštingalos kūrybos virtuvę, pasiklausyti jos dainavimo, šmaikščių pastabų, praeities prisiminimų nuotrupų.

Violeta darbuojasi netausodama savęs – dar nesibaigus vienai pamokai, jai prireikia vėduoklės. „Dainavimas truputį primena klaidžiojimą po tamsų mišką. Tai labai individualus dalykas. Beveik kiekvienas turi apie dainavimą savo nuomonę. Nesutaria net didžiausi vokalo autoritetai“, – aiškino portalui lrytas.lt V.Urmana.

Garsiausia lietuvių dainininkė taip pat nedalija receptų – greičiau tik idėjas, nors neslepia tikinti, kad solistui tereikia perprasti kelis paprastus dalykus, ir jo balsas prasiskleis visu grožiu. Bėda ta, kad tam reikia daug laiko – ne vienos pamokos.

Tačiau V.Urmanos pamokose akivaizdūs jaunųjų talentų atsivėrimai. Primadona pripažino, kad LMTA yra puikių balsų, kuriuos reikia kryptingai ugdyti.

Turbūt ne vienas dainininkas trokštų tęsti pamokas su šia soliste. Deja, jiems tektų jos ieškoti Europos teatruose ar už Atlanto. „Kol kas tai nelabai įmanoma, nes tarp spektaklių ir koncertų man užtenka laiko tik poilsiui, – skeptiškai vertino savo pedagogines perspektyvas primadona. – Dar noriu dainuoti, nes gerai dainuojasi“.

Praėjusią savaitę V.Urmana keturis vakarus dainavo Giuseppe Verdi „Requiem“ Ženevoje. Prieš tai jos balsas puošė Zubino Mehtos diriguojamus „Tristano ir Izoldos“ spektaklius Neapolyje.

Balandžio pradžioje solistė dainuos princesę Amneris „Aidos“ spektakliuose Niujorko „Metropolitan Opera" teatre. Spektaklius diriguos jos scenos partneris, legendinis tenoras Placido Domingo.

Tačiau šį trečiadienį V.Urmana dar dalys patarimus būsimiesiems Lietuvos dainininkams LMTA. „Nemaniau, kad tai yra pakankamai paprasta. Kažkodėl nejaučiu nuovargio. Noriu dalytis savo patirtimi“, – kalbėjo artistė.

Ir jos viešnagę organizavęs LMTA rektorius Zbignevas Ibelhauptas, ir pati V.Urmana, lygiai prieš trejus metus pelniusi LMTA garbės daktaro vardą, nusiteikę tęsti bendradarbiavimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.