Kauno teatralai apdovanoti už geriausius teatro sezono darbus

Tarptautinės teatro dienos išvakarėse Kaune vyko tradiciniai laikinosios sostinės profesionalių teatralų apdovanojimai. Kūrėjams įteiktos Fortūnos statulėlės ir diplomai. Juos pelnė ir žinomi aktoriai bei režisieriai, ir teatro scenos debiutantė dainininkė Karina Krysko-Skambinė.

Kauno aktoriams įteiktos „Fortūnos“<br>P.Mantauto nuotr.
Kauno aktoriams įteiktos „Fortūnos“<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

2015-03-26 14:42, atnaujinta 2018-01-08 05:23

Ketvirtadienį Kauno Rotušėje susirinkę miesto teatralai pradėjo švęsti Tarptautinę teatro dieną. Šventė prasidėjo nuo apdovanojimų. Šiais metais įteiktos 9 Fortūnos statulėlės ir 5 diplomai. Jaunieji kritikai taip pat pagarsino, kurie teatralų darbai, jų nuomone, buvo geriausi.

Fortūnos statulėlė šiais metais atiteko aktoriui Dainiui Svobonui už Kiurmano vaidmenį spektaklyje „Biografija: vaidinimas“ ir Žygimanto Augusto vaidmenį spektaklyje „Barbora“. Metų aktoriumi jį pripažino ir jaunieji kritikai.

Žvelgdamas į apdovanojimą aktorius perskaitė ant statulos esantį įrašą „Ars longa, vita brevis“ — „Menas ilgaamžis, gyvenimas — trumpas“. D.Svobonas prisipažino, kad anksčiau jam atrodė, jog atlikti savo darbą yra kur kas paprasčiau nei dabar, besikaupiant patirčiai. “Pagaliau po šitiek laiko Fortūna atėjo į mano rankas. Tai nepaprastai brangu“,— susijaudinęs sakė aktorius.

Taip pat Fortūna įteikta Kauno valstybinio muzikinio teatro solistui Ramūnui Urbiečiui už Edmonto Danteso vaidmenį miuzikle „Grafas Montekristas“ ir Aristido vaidmenį operetėje „Balius Savojoje“.

Už sėkmingą debiutą Kauno valstybinio muzikinio teatro miuzikle „Grafas Montekristas“ apdovanojimas skirtas dainininkei K.Krysko-Skambinei.

Apdovanotas Kauno valstybinio lėlių teatro aktorius Andrius Žiurauskas už žaismingą Lietuvos istorijos pamoką spektaklyje „Žiogas Zigmas Žalgirio mūšyje“. Pastebėta bei įvertinta ir šio spektaklio scenografijos autorė dailininkė Giedrė Brazytė.

Už provokuojančią režisūrą įvertintas režisierius Artūras Areima.

Apdovanotas geriausias šokio spektaklis „Padaryk iš manęs jungiklį“. Prizas įteiktas jo choreografijos kūrėjai Kauno šokio teatro „Aura“ vadovei Birutei Letukaitei bei spektaklio garso takelio autoriui kompozitoriui Antanui Jasenkai.

Už nuopelnus Lietuvos teatrui padėkos „Fortūna“ skirta režisieriui Jonui Jurašui. Kūrėjas šiuo metu gyvena Jungtinėse Amerikos valstijose, todėl atsiuntė sveikinimo žodžius.

„Fortūna yra sėkmės ir likimo deivė. Didelė mano gyvenimo dalis susijusi su Kauno nacionalinio dramos teatru. Tai mano išėjimo ir sugrįžimo vartai į Lietuvą“, — perdavė režisierius, sveikindamas kolegas su Teatro diena ir dėkodamas už apdovanojimą.

Diplomus už praėjusio teatro sezono kūrybą gavo aktorė Jūratė Onaitytė, aktorius Saulius Čiučelis, aktorė Eglė Špokaitė, solistas Raimondas Baranauskas, šokėjų duetas Mantas Stabačinskas ir Marijus Pinigis.

Fortūnų skyrimo komisijos pirmininkė teatrologė Ina Pukelytė sakė, kad praėjęs sezonas Kauno teatrams buvo neblogas ir spalvingas. Todėl teatro kritikams buvo iš ko pasirinkti.

„Išskirčiau Kauno nacionalinio dramos teatro veiklą. Turėjome progos pamatyti puikių režisierių Jono Jurašo ir Gintaro Varno darbus. Puiku, kad nauja ir moderni teatro technika leidžia dar labiau atsiskleisti aktorių ir režisierių talentams“, — sakė I.Pukelytė.

Taip pat teatro kritikė pasidžiaugė Kauno šokio teatro „Aura“ veikla. Jo trupėje dirba nemažai šokėjų iš užsienio šalių. I.Pukelytės nuomone, užsieniečiai artistai įlieja šviežio kraujo į mūsų kultūrą ir teatrą.

Teatro žmonės šventės proga pasveikino jaunieji aktoriai, atlikę populiarius kūrinius.

Aktoriai A.Žiurauskas ir Remigijus Andriukaitis tradiciškai suvaidino dvi teatro peles ir šmaikščiai aptarė kauniečių teatralų aktualijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.