Apie Auksinių scenos kryžių favoritą „Kornetą“ išgirdo ir Viena

Trimis Auksiniais kryžiais (kompozitorei, režisieriui ir scenografei) įvertintas Onutės Narbutaitės operos „Kornetas“ spektaklis sukėlė seniai regėtą mūsų muzikiniame teatre ažiotažą. Pamatyti šį veikalą tapo garbės reikalu ne tik operos teatro mėgėjams.

Kompozitorė O.Narbutaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kompozitorė O.Narbutaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Austė Radžiūnaitė

2015-03-28 21:19, atnaujinta 2018-01-08 01:36

Neveltui „Korneto“ muzikos ir libreto kūrėja O.Narbutaitė sėkmingai pristatinėjo savo pirmąją operą įvairioms auditorijoms ir prieš, ir po premjeros. O šį šeštadienį apie „Kornetą“ išgirdo Vienos muzikos bei scenos menų universiteto studentai ir pedagogai Austrijoje.

Šio universiteto Kompozicijos ir elektroakustikos instituto kvietimu O.Narbutaitė vakar, lyg tyčia per Auksinių scenos kryžių teikimo iškilmes, surengė Vienoje savo autorinį koncertą. Jame lietuvės kamerinius kūrinius atliko „Webern Ensemble Wien“ bei Vienos universiteto muzikai. Šiandien susitikime su vieniečiais O.Narbutaitė pristatė savo operą.

„Kornetas“ – išskirtinis darbas lietuvių muzikiniame teatre ir tuo, kad jo užsakovas – Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras (LNOBT) – suteikė autorei visišką laisvę rinktis siužetą bei įgyvendinti savo idėjas.

„Ieškojau savo kelio. Dariau tai, kas man buvo įdomu ir artima“, – taip pirmuosius savo žingsnius didžiojoje operos scenoje apibūdino O.Narbutaitė.

Kompozitorė neslėpė, kad debiutuoti muzikiniame teatre vis dėlto nebuvo lengva. Iki „Korneto“ ji buvo parašiusi muzikos tik vienam – teatro „Lėlė“ spektakliui. „Dabar pajutau komandinio darbo skonį. „Kornetas“ – tai bendras mano, režisieriaus, scenografės, kitų menininkų darbas“, – pabrėžė kūrėja.

Spektaklis įkūnijo kaip reta darnų menų sambūvį, išskiriantį operą iš kitų teatro žanrų. Prie „Korneto“ sėkmės daug prisidėjo ir Auksinių scenos kryžių žaidime nedalyvavęs maestro Robertas Šervenikas, daugelio O.Narbutaitės simfoninių veikalų pirmasis atlikėjas, žinantis šios autorės muzikos stilių geriau nei bet kas kitas.

Gal dėl to solistai taip greitai prisijaukino visiškai kitokį, nei daugumos LNOBT rodomų operų, orkestrą. Tačiau dirigento vaidmuo esminis yra muzikiniame teatre, o ne Auksinių scenos kryžių dalybose.

Iki „Korneto“ viena sėkmingiausiai LNOBT rodytų lietuviškų operų – Broniaus Kutavičiaus „Lokys“ – buvo iškeiavusi ir už Lietuvos ribų. Gal atsivers užsienio scenos ir O.Narbutaitės veikalui?

Juk šios operos istorija – visiems suptantama, Rainerio Maria Rilke‘s poema „Sakmė apie korneto Kristupo Rilkės meilę ir mirtį“, tapusi libreto pagrindu, – žinoma pasaulyje, muzikos ir vaizdų poezija – užburianti. O pati kompozitorė O.Narbutaitė jau seniai yra viena dažniausiai svetur atliekamų lietuvių autorių – jos kūrinius groja Vokietijos, Suomijos, Lenkijos, Šveicarijos, Jungtinės Karalystės, Austrijos kolektyvai.

Tačiau kol kas „Kornetas“ kviečia į LNOBT: spektaklis – jau balandžio 18-ąją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.