Tenoro Ch. Castronovo išmintis: diplomas nebūtinas sėkmei

Vienas geriausių savo kartos lyrinių tenorų – balandį koncertuoti į Lietuvą atvykstantis amerikietis Charlesas Castronovo – neslepia: jis neturi aukštojo mokslo diplomo.

Operos solistas Ch.Castronovo.<br>Rengėjų nuotr.
Operos solistas Ch.Castronovo.<br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

Mar 30, 2015, 8:56 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 12:22 AM

Tai nė kiek netrukdo solistui dainuoti svarbiausiuose JAV teatruose, garsiausiose Europos scenose, tarp jų – Londono „Covent Garden“, Vienos, Berlyno, Bavarijos valstybinėse operose, Paryžiaus „Opera Bastille“, Zalcburgo, Provanso Ekso festivaliuose su tokiais partneriais kaip Placido Domingo, Ana Netrebko, Angela Gheorghiu, Natalie Dessay ir daugeliu kitų operos žvaigždžių.

Vakar Charlesas su JAV mecosopranu Joyce DiDonato, kitais žymiais dainininkais ir Berlyno filharmonijos simfoniniu orkestru, diriguojamu Simono Rattle‘o, pradėjo Velykų festivalį Baden Badene. Jis atliko pagrindinę Fausto partiją H.Berliozo draminėje legendoje „Fausto pasmerkimas“.

„Jokiam pasaulio operos teatrui nerūpi mano diplomas. Svarbu, kaip dainuoju, vaidinu ir kaip atrodau“, – įsitikino Ch.Castronovo.

Solistas sąmoningai paliko universitetą po vienerių studijų metų. „Pasakiau sau: užuot dainavęs mažoje mokyklos scenoje, galiu pabandyti patekti į didelę teatro sceną. Tiesiog jaučiau – jei noriu būti operos dainininkas, turiu būti scenoje.

Nenorėjau trintis unversitete ketverius metus – studijos man buvo per lėtos. Pasirodžiau Los Andželo operos perklausoje ir pradėjau kurti mažus vaidmenis teatre“, – prisiminė solistas savo karjeros pradžią.

Su vokalo pedagogais Ch.Castronovo dirbo ir tebedirba privačiai. „Daugiausiai aš išmokau scenoje, būdamas tarp operos profesionalų. Kai mano buvę kursiokai, baigę universitetą, pradėjo dalyvauti perklausose, mano karjera buvo įsibėgėjusi“, – dėstė dainininkas.

Los Andželo operos teatre Ch.Catronovo supo iškilios asmenybės. Nuo 2000-ųjų šiam teatrui vadovauja legendinis tenoras Placido Domingo, dainuojantis ir spektakliuose.

„Teatre debiutavau nedideliu Barono vaidmeniu Umberto Giordano operoje „Fedora“, kurioje P.Domingo kūrė pagrindinį personažą. Stebėjau jį ir dėjausi į galvą, ką jis daro. Vėliau, kai pradėjome susitikti koncertuose ir kituose spektakliuose, klausdavau P.Domingo patarimų, išgirsdavau iš jo naudingų idėjų“, – kalbėjo apie vieną didžiausių savo autoritetų Charlesas.

Jam nusišypsojo laimė dainuoti su garsiuoju kolega ir pasaulinėje Danielio Catano operos „Il Postino“ premjeroje Los Andžele, vėliau – spektakliuose Paryžiuje ir Santjage.

„Turbūt tada iš jo išmokau daugiausiai. Šioje operoje P.Domingo įkūnijo Čilės poetą Pablo Nerudą, o aš – jaunąjį jo bičiulį paštininką. Spektaklyje mes daug dainavome dviese, taigi šį kartą turėjome daugiau laiko aptarti įvairius dalykus“, – dalijosi prisiminimais Ch.Castronovo.

Solistas niekada nesusimąsto apie tai, kad aukštojo mokslo diplomas yra prestižo dalykas. „Gal kada nors man ir parūps diplomas, bet dabar aš esu užsiėmęs ir noriu dainuoti kuo daugiau“, – tvirtino Charlesas.

Iki koncerto Vilniuje jo laukia dar trys pasirodymai H.Berliozo veikale Vokietijoje ir koncertas su žmona – garsiu sopranu Jekaterina Siurina – Briuselio „La Monnaie" teatre.

Vakarui Vilniaus kongresų rūmuose Ch.Castronovo rengia nuotaikingą itališkų, ispaniškų dainų bei operečių arijų programą.

„Mano kūrybos stichija yra opera. Tačiau kartais norisi patirti artimesnį kontaktą su publika, koks užsimezga rečitaliuse“, – aiškino artistas.

Vilniuje jam akompanuos prancūzų pianistė Sarah Tysman.

JAV tenoro Ch. Castronovo rečitalis Vilniaus kongresų rūmuose įvyks balandžio 18 d. 19 val. Organizatorė – viešoji įstaiga „Sostinės renginiai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.