Festivalyje „Kaunas Jazz“ – garsenybių desantas ir staigmenos

„Festivalio dienomis neįmanoma nesusirgti džiazu. Tai – lyg gripas ar

Spaudos konferencijoje pristatyta festivalio „Kaunas Jazz 2015“ programa ir naujovės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Spaudos konferencijoje pristatyta festivalio „Kaunas Jazz 2015“ programa ir naujovės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Mar 31, 2015, 5:08 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 9:07 PM

Balandžio 21, 23–27 dienomis vyksiantis Lietuvoje didžiausias džiazo renginys šįmet skirtas atkurtos Lietuvos Nepriklausomybės 25-mečiui paminėti.

Kasmet džiazo laisvės skonį leidžiantys pajusti festivalio rengėjai ir šiais metais stebins programa, kuri pavers Kauną Lietuvos džiazo sostine.

Antradienį Kaune surengtoje spaudos konferencijoje festivalio sumanytojas Jonas Jučas tikino, jog renginyje planuojama sulaukti per 300 dalyvių. Pernai jų buvo apie 250.

Organizatorių teigimu, festivalyje tik 7 koncertai yra mokami. Kitais kauniečiai ir miesto svečiai galės mėgautis už dyką.

„Bilietai į mokamus koncertus tirpsta. Jau parduota apie pusę visų bilietų“, – kalbėjo festivalio meno vadovė Indrė Jučaitė.

Kauno veidą atspindintis festivalis „Kaunas Jazz“ šiais metais liejasi vis į platesnius vandenis. Festivalio simboline pradžia taps talentingo jaunosios džiazo kartos būgnininko, tarptautinių konkursų laureato Ąžuolo Paulausko pasirodymas su grupe Talino „Jazzkaar“ festivalyje balandžio 21-ąją.

Ten skambės jubiliejinio „Kaunas Jazz“ vėliavnešio projektas „Evoliucija“.

„Į džiazą žiūrime plačiai. Festivalis plečiasi ne dėl to, kad Kaunas jau persotintas džiazo. Tai – viena festivalio misijų. Kai kurie lietuvių atlikėjai gali pasirodyti užsienyje ir būti pastebėti ne vien Lietuvoje, bet ir svetur“, – kalbėjo J.Jučas.

Jubiliejinis festivalis keliaus ne tik į užsienį. Numatyti koncertai Vilniuje, Vilkaviškyje, Birštone.

Kaune renginys apims daugybę erdvių. Koncertai vyks Vytauto Didžiojo universiteto salėje, Vienybės aikštėje, klube „Combo“, Vytauto Didžiojo bažnyčioje, Kauno sinagogoje ir kitose viešosiose miesto erdvėse.

Festivalis bus atidarytas balandžio 23-ąją tradiciniu renginiu Kauno rotušėje, kuriame kviestinei publikai pristatytas Nacionalinės premijos laureato, ilgamečio festivalio „Kaunas Jazz“ dalyvio Petro Vyšniausko ir bliuzo gitaristo Vladimiro Kaplano projektas.

Šįmet vėl festivalis apims ne tik džiazą. Ką veikti tomis dienomis ras iki kiti meno ir net mados mylėtojai, kuriems bus demonstruojamos Džiazo mados.

Prieš festivalį pagamintos festivalio „Kaunas Jazz“ vėliavos. Naujiena – jubiliejinio renginio ženkliukai.

Festivalio dienomis Kaune įsikurs Džiazo gatvė, kuri apjungs senamiestį ir Laisvės alėją. Čia netrūks gatvės šokių kovų, įvairių pasirodymų, pamokų.

Dar viena gana neįprasta idėja – garsių didžėjų pasirodymai. Specialioje scenoje jie gros įvairią muziką iš vinilinių plokštelių.

„Turėtų būti ypatingas muzikos skambesys, kuris pritrauks kauniečių ir mieste besilankančių žmonių dėmesį“, – įsitikinęs Džiazo gatvės koordinatorius Mindaugas Ganusauskas. Pirmąją festivalio dieną, ketvirtadienį, klube „Combo“ vyks vienos kūrybingiausių Estijos džiazo grupių – „Abraham's Cafe“ koncertas.

Antroji festivalio diena Kaune pasiūlys dar daugiau džiazo improvizacijų tiek kauniečiams, tiek miesto svečiams.

Karo muziejaus sodelyje žiūrovus džiugins kompozitoriaus G.Kuprevičiaus varpų džiazo muzikos koncertas, Vienybės aikštėje klausytojų lauks dvi premjeros – Domo Aleksos naujausias projektas ir grupės „G&G Sindikatas“, kompozitoriaus Lino Rimšos bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijos bigbendo bendras darbas.

Tradiciškai naktinė programa klausytojams bus pasiūlyta klube „Combo“, kur savo pasirodymu džiugins Tamiras Grinbergas, Izraelyje vadinamas „jaunu muzikos stebuklu“.

Šiemet klausytojai galės išgirsti kelis atlikėjus, 1991-aisiais pradėjusius rašyti „Kaunas Jazz“ istoriją. Vienas jų – šveicarų gitaristas Heinzas Affolteris.

1991-aisiais atvykęs į Lietuvą, jis taip pamilo šį kraštą, kad viename išleistų albumų skyrė mūsų šaliai dainą „Lithuania“.

Balandžio 24-ąją Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Didžiojoje salėje Heinzas atliks programą „Acoustic Adventure“, kuri skambėjo pirmajame festivalio sezone.

Po šio pasirodymo į sceną tą patį vakarą kils garsus Lenkijos pianistas Wlodekas Pawlikas, kurio vardas šįmet buvo visiems laikams įrašytas į šalies muzikos istoriją.

Mat 2014-ųjų sausį būtent jis tapo pirmuoju Lenkijos džiazo atlikėju, pelniusiu „Grammy“ statulėlę.

Dar vienas vardas, kuris puikavosi „Kaunas Jazz 1991“ afišose – Arina Borunova. Geriausia Lietuvos vokaliste ne kartą išrinkta dainininkė pirmajame „Kaunas Jazz“ festivalyje pasirodė su Kauno bigbendu.

Balandžio 25-ąją VDU Didžiojoje salėje bus atkurta Arinos ir Kauno bigbendo partnerystė, be to, prie šių atlikėjų prisijungs talentingas jaunosios muzikų kartos atstovas – pianistas Motiejus Bazaras.

Po šio projekto į sceną žengs Tillas Bronneris – trimitininkas, kompozitorius, prodiuseris, dainininkas, fotografas, vienas ryškiausių Vokietijos džiazo scenos atstovų, publikos garbinamas nuo Tokijo iki Niujorko.

Į didįjį koncertą „Žalgirio“ arenoje festivalis pakvies sekmadienį, balandžio 26-ąją.

Jame pasirodys džiazo megažvaigždė – dainininkas Gregory Porteris. Amerikiečių atlikėjas į Lietuvą sugrįžta įkopęs į šlovės viršūnę ir gausiai papildęs trofėjų kolekciją.

Vos prieš keletą metų debiutinę solinę plokštelę išleidęs G.Porteris pernai jau pelnė „Grammy“ statulėlę už geriausią džiazo vokalo albumą.

Kaunas Jazz 2015“ uždarymas balandžio 27-ąją sukvies publiką į Vilniaus kongresų rūmus. Čia pasirodys unikali vokalistų grupė iš JAV – „Naturally 7“, atvyksianti su ką tik išleistu nauju albumu „Hidden in Plain Sight“.

Festivalio biudžetas siekia apie 350 tūkst. eurų. Kultūros taryba skyrė 50 tūkst. eurų, Kauno savivaldybė – 27 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.