Festivalio „Kaunas Jazz“ rengėjai pildo svajones

Per 25 metus kartu su atkurta Lietuvos nepriklausomybe augo ir tarptautinis džiazo festivalis „Kaunas Jazz“. Kitą savaitę vyksianti jubiliejinė džiazo šventė ir vėl pateiks malonių akimirkų bei netikėtumų. 25-ąjį kartą rengiamas tarptautinis džiazo festivalis „Kaunas Jazz“ įsisuks į koncertų sales, sklis iš lauko scenų, bažnyčių, muzikos klubo.

Pirmajame „Kaunas Jazz“ festivalyje pasirodžiusi Arina vėl džiugins klausytojus.
Pirmajame „Kaunas Jazz“ festivalyje pasirodžiusi Arina vėl džiugins klausytojus.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė („Laikinoji sostinė“)

Apr 18, 2015, 6:00 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 12:36 PM

Prieš ketvirtį amžiaus drąsią savo svajonę Kaune rengti džiazo festivalį pradėjęs įgyvendinti Jonas Jučas atsigręždamas atgal sakė, kad jam smagiausia, jog per 25 metus džiazu susidomėjo ir užsikrėtė ne viena kauniečių karta.

Festivalio rengėjai vis dar derina atlikėjų atvykimo datas, tvarko viešbučių kambarių rezervacijos klausimus. Suka galvą, kaip aparatūra aprūpinti lauko scenas, kurių šį kartą bus ypač daug.

Vis labiau artėjant festivaliui smalsu, kokie bus pagrindiniai jo akcentai, naujovės ir galimos intrigos. Jų J.Jučas pažadėjo.

– Šiemet festivalyje dalyvaus pirmojo „Kaunas Jazz“ dalyviai – šveicarų gitaristas Heinzas Affolteris, taip pat Arina ir Kauno bigbendas. Ar sunku buvo juos vėl pasikviesti? – „Laikinoji sostinė“ paklausė J.Jučo.

– H.Affolteris jaučia sentimentų mūsų festivaliui, yra sukūręs Lietuvai skirtą dainą. Todėl noriai sutiko sugrįžti į Kauną ir balandžio 24-ąją pradės koncertų, vyksiančių Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) salėje, ciklą. Jo ramus džiazrokas – nesenstanti muzika.

Prie Arinos ir Kauno bigbendo šį kartą prisidės jaunas pianistas Motiejus Bazaras. Todėl jų projektas sugrąžins į pirmojo festivalio laikus, tačiau dvelks ir naujovėmis.

– Džiazo atlikėjai neretai mėgsta elgtis netikėtai, pateikia staigmenų. Ar netikėtumų publika gali tikėtis ir šiemet?

– Toks yra šį kartą balandžio 26 dieną „Žalgirio“ arenoje pasirodysiantis dainininkas iš JAV Gregory Porteris. Jis festivalyje lankėsi prieš dvejus metus ir vakarėliuose linksmindavosi iki paryčių. Nuo to laiko jis padarė stulbinamą karjerą. Pernai pelnė „Grammy“ statulėlę už geriausią džiazo vokalo albumą.

Šaunu, kad „Kaunas Jazz“ komanda turi puikią muzikinę nuojautą. Pastebi jaunas būsimas žvaigždes ir sugeba jas pristatyti festivalio publikai. G.Porterio programą, kurią atliks Kaune, girdėjau praėjusių metų pabaigoje Šveicarijoje. Publika neturėtų nusivilti.

Tačiau ne mažiau įdomūs bus ir dar du VDU salėje vyksiantys koncertai ir jų dalyviai. Balandžio 24-ąją pasirodys žymiausias šiuolaikinis Lenkijos džiazo atlikėjas pianistas Wlodekas Pawlikas. 2014 metų sausį jis tapo pirmuoju lenkų atlikėju, pelniusiu „Grammy“ statulėlę.

Kitą dieną VDU salėje pasirodys vokietis trimitininkas, kompozitorius, dainininkas Tillis Bronneris ir jo kvintetas. Šios žvaigždės festivalio meno vadovė Indrė Jučaitė neketino kviesti, nes tai labai brangus malonumas.

Tačiau pamatyti atlikėją Kaune labai troško užkietėjęs džiazo gerbėjas kaunietis verslininkas Samuelis Kacas. Jis ir Vokietijos ambasada prisidėjo prie to, kad T.Bronneris atvyktų į Kauną.

Beje, vokietis ir G.Porteris drauge yra įrašę vieną albumo kūrinį. Todėl galbūt amerikietis padarys staigmeną ir užlips į sceną koncertuojant T.Bronneriui.

Ne mažiau intriguojantys bus ir koncertai „Combo“ klube. Atlikėjai iš Estijos „Abraham’s Cafe“ atlieka rytietišką muziką. Suomio Timo Lassy grupė – jaukų, gražų džiazą. Dainininkas Tamiras Grinbergas – kylanti vokalo žvaigždė.

Paskutinį vakarą pasirodys dainininkas Viktoras Malinauskas ir pianistas Saulius Šiaučiulis. Prie scenos vilkų prisidės jauna vokalistė Silvija Leonzio. Jai tik 14 metų, tačiau lietuvė turi unikalų, sodrų, žemą balsą.

– „Kaunas Jazz" tęs pernai pradėtą naują tradiciją – kurs džiazo gatvę. Kokie renginiai vyks miesto širdyje lauko scenose?

– Vienybės aikštės lauko scenoje vyks tradiciniai nemokami koncertai, kauniečiai pamatys ir įprastas džiazo madas bei fejerverką.

Naujovė – džiazo gatvė. Jos užuomazgų atsirado pernai, bet šiemet bus kur kas daugiau renginių.

Dvi lauko scenos atsiras senamiestyje Vilniaus gatvėje. Po vieną – prie Miesto sodo ir prieš Kauno nacionalinį dramos teatrą. Jose pasirodys jaunimas.

Ypač įdomu turėtų būti pamatyti senamiestyje koncertuosiančius didžėjus.

Scenoje prieš teatrą vyks džiazo ir gatvės šokių pasirodymai ir pamokos. Visi šie pasirodymai vyks balandžio 25 dieną nuo 15 valandos iki vakaro.

Tikiuosi, kad „Kaunas Jazz“ publikai pavyks padovanoti ne tik gerą nuotaiką, bet ir gražius orus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.