Kino teatrai tiesiai iš Niujorko transliuos italų pavydo dramas

Aistras sutramdo mirtis

Argentiniečių tenoro M.Alvarezo herojus „Pajacuose“ ištrina ribą tarp asmeninio gyvenimo ir teatro.<br>„Metropolitan Opera“ nuotr.
Argentiniečių tenoro M.Alvarezo herojus „Pajacuose“ ištrina ribą tarp asmeninio gyvenimo ir teatro.<br>„Metropolitan Opera“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Austė Radžiūnaitė

Apr 24, 2015, 12:38 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 12:53 AM

Penktąjį transliacijų Lietuvoje sezoną užbaigs dvi populiarios veristinės italų kompozitorių operos – Pietro Mascagni „Kaimietiška garbė“ ir Ruggero Leoncavallo „Pajacai“.

Jose, kaip būdinga verizmo operoms, kunkuliuoja kraštutinės herojų aistros, kurias sutramdyti gali tik mirtis.

Tačiau šeštadienio spektaklio režisieriaus Davido McVicaro įsitikinimu, minėtos operos gerai dera tarpusavyje ne tiek dėl panašumų, kiek dėl skirtumų.

Aistras sutramdo mirtis

„Šie kompozitoriai pasakoja savo istorijas labai skirtingai. P.Mascagni vaizduoja bendruomenės gyvenimo ritualus ir nekintančias tradicijas, o R.Leoncavallo pranašauja šių dienų pasaulio realijas, ribų tarp asmeninio ir viešo gyvenimo nykimą“, – aiškino D.McVicaras.

„Kaimietiška garbė“ buvo sukurta pora metų anksčiau už „Pajacus“ – 1890-aisiais ir sukrėtė publiką emocine jėga, net savotišku muzikos brutalumu.

Opera pasakoja apie apviltą meilę, svetimavimą ir kerštą. Jos herojus Turidu, grįžęs iš karo, randa sužadėtinę ištekėjusią už kito, suvedžioja nekaltą merginą, atgaivina romaną su buvusia meile ir žūva nuo jos sutuoktinio rankos.

„Pajacuose“ keliaujančios teatro trupės artistas nužudo scenoje neištikimą žmoną ir jos meilužį.

Dramos – Sicilijos fone

Būtent „Metropolitan Opera“ pirmą kartą dar 1893 metais parodė „Kaimietišką garbę“ ir „Pajacus“ kartu. Nuo tada šios pavydo ir keršto dramos tapo neišskiriamos.

Įdomu, kad režisierius D.McVicaras perkėlė abu siužetus į tą patį Sicilijos kaimą, tik atskirdamas juos dviejų kartų gyvenimo tarpsniu. „Kaimietiškos garbės“ veiksmas rutuliojasi 1900-aisiais, o „Pajacų“ – 1948-aisiais.

Taip menininkas esą siekia pabrėžti šių operų, jų autorių kūrybos stilių skirtumus.

Subūrė stiprų ansamblį

Pagrindinius abiejų operų herojus – Turidu ir Kanijų – dažnai įkūnija tas pats solistas. Šeštadienį juos kurs argentiniečių tenoras Marcelo Alvarezas, matytas jau ne vienoje transliacijoje.

Kitus pagrindinius vaidmenis atliks taip pat dažni „Metropolitan Opera“ svečiai: olandų sopranas Eva Maria Westbroek (Santuca), serbų baritonas Željko Lučičius (Alfijus), „Pajacuose“ – JAV sopranas Patricia Racette (Neda) ir gruzinų baritonas Georgas Gagnidzė (Silvijus).

Spektaklio dirigentas – Fabio Luisi.

Naujovė pačiai pasklido

Per 9 transliacijų sezonus „Metropolitan Opera“ parodė kino teatruose jau 80 spektaklių.

Pirmojo sezono transliacijos 2006-aisiais apėmė tik 248 kino teatrus 8 šalyse. Šio vakaro spektaklį išvys daugiau kaip 2000 kino teatrų žiūrovai 69 pasaulio šalyse.

Lietuvoje per penkis sezonus pamatėme 62 tiesiogines spektaklių transliacijas.

Naują sezoną – 6 premjeros

Kitas „Metropolitan Opera" transliacijų sezonas prasidės spalio 3 d. G.Verdi „Trubadūru“.

2015-2016 m. pamatysime 10 spektaklių, tarp jų – visus 6 naujus teatro pastatymus.

Pirmą kartą istorijoje „Metropolitan Opera“ imsis G.Donizetti operos „Roberto Devereux“. Ji pratęs „Tiudorų karalienių" trilogiją. Pirmą kartą visas tris trilogijos herojes įkūnys sopranas S.Radvanovsky.

Pamatysime ir naująjį „Otelą“ su latvių tenoru A.Antonenka. Kita latvių megažvaigždė – sopranas K.Opolais – pasirodys su vokiečių tenoru J.Kaufmannu G.Puccini operoje „Manon Lescaut“.

Pirmą kartą per 100 metų „Metropolitan Opera“ atgaivis G.Bizet „Perlų žvejus“.

Bus transliuojamos ir naujos A.Bergo „Lulu“ bei R.Strausso „Elektros“ inscenizacijos.

P.Mascagni operos „Kaimietiška garbė“ ir R.Leoncavallo „Pajacų" tiesioginė transliacija iš Niujorko „Metropolitan Opera“ kino teatruose „Forum Cinemas“ Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje – balandžio 25 d. 19.30 val. Bilietų kaina – 14.48 Eur.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.