Batutos talentas iš Lietuvos Giedrė Šlekytė vėl stulbina!

Jau ketvirtadienio vakarą paaiškės, ar 25 metų lietuvių dirigentė Giedrė Šlekytė pateks tarp stipriausiųjų trijulės viename didžiausių pasaulyje tarptautiniame N.Malko dirigentų konkurse Danijoje.

Dirigentė G.Šlekytė.<br>Malko konkurso nuotr.
Dirigentė G.Šlekytė.<br>Malko konkurso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

2015-04-30 17:02, atnaujinta 2018-01-05 08:20

17-tą kartą rengiamas konkursas yra vienas nedaugelio, atveriančių jauniems dirigentams didžiules galimybes. Be pagrindinio 20 tūkst. eurų piniginio prizo, jis suteikia laureatams dešimtis puikių kontraktų, tarp jų – diriguoti Miuncheno bei Vienos filharmonijų orkestrams. Be to, konkurso nugalėtoją imsis asmeniškai globoti jo žiuri pirmininkas maestro Sakari Oramo.

Įdomu ir tai, kad vienas žymiausių XX a. dirigentų rusas Nikolajus Malko, kurio garbei rengiamas šis konkursas, tarpukariu dirigavo Valstybės operoje Kaune, draugavo su Baliu Dvarionu. Kaune gyveno jo pirmoji žmona Lidija Dauguvietytė-Malko.

Nuo 1929 metų N.Malko dirbo su Danijos radijo simfoniniu orkestru, išplukdė jį į tarptautinius vandenis. Po maestro mirties 1961-aisiais šis orkestras kartu su dirigento našle Berthe Malko nutarė įamžinti maestro atminimą įsteigdami tarptautinį konkursą. Pirmasis N.Malko konkursas įvyko 1965-aisiais.

Šiemet paraiškas dalyvauti N.Malko konkurse pateikė 317 pretendentų, buvo atrinkti 24 muzikai, atstovaujantys 14-kai tautybių. Tarp jų – tik keturios merginos.

Balandžio 30-ąją konkurso pusfinalio perklausose varžėsi šeši dirigentai – iš Estijos, Bulgarijos, Taivano, du iš Vokietijos ir lietuvaitė G.Šlekytė. Jiems talkino ne tik Danijos radijo simfoninis orkestras, bet ir lietuvių pianistas Lukas Geniušas, skambinęs S.Rachmaninovo Trečiojo koncerto pirmąją dalį.

Žiuri verdiktas paaiškės dar ketvirtadienį. Finalo perklausos vyks penktadienį, gegužės 1-ąją. Finalininkai diriguos J. Brahmso Simfonijų Nr.1,2 ir 4 pirmąsias dalis bei C.Nielseno operos „Maskerade“ fragmentą. Iš karto po finalo įvyks apdovanojimų ceremonija. Nugalėtojo vardą paskelbs konkurso globėjas Jo didenybė princas Henrikas.

G.Šlekytė jau antrą kartą šiais metais atsiduria muzikos pasaulio dėmesio epicentre. Šį pavasarį ji pateko į prestižinio jaunųjų dirigentų konkurso Zalcburge (Austrija) finalininkų trijulę. Šio konkurso nugalėtojas paaiškės rugpjūtį.

Baigusi M.K.Čiurlionio menų mokyklą, Giedrė studijavo dirigavimą Graco universitete, Leipcigo muzikos ir teatro bei Ciuricho menų akademijose. Studijų metais ji dirbo su Vidurio Vokietijos radijo (MDR), Hamburgo simfoniniais orkestrais, kitais vokiečių kolektyvais, tobulinosi pas daugelį batutos meistrų, tarp jų – pas Bernardą Haitinką.

Mergina laimėjo antrąją vietą Vokietijos aukštųjų mokyklų dirigavimo konkurse bei tarptautiniame Solono Michaelideso dirigavimo konkurse Kipre, yra nacionalinio B.Grincevičiūtės vokalistų konkurso nugalėtoja.

G.Šlekytė dirigavo Pietų Vestfalijos filharmonijos, Frankfurto simfoniniam, Linco Brucknerio ir kitiems orkestrams, gastroliavo Pietų Korėjoje. Nuo 2013-ųjų ji yra Vokietijos muzikos tarybos dirigentų forumo stipendininkė.

Vėlų ketvirtadienio vakarą paaiškėjo, kad konkurso finale varžysis vyrai – Vokietijos dirigentai Jesko Sirvendas ir Davidas Niemannas bei taivanietis Thung-Chieh Chuangas.

Visus G.Šlekytės pasirodymus N.Malko konkurse galima pasižiūrėti internete: https://www.dr.dk/Temaer/Malko/English/candidates/2015/giedre-slekyte.htm

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?