Lietuvių kompozitorius V. Baltakas pietaus su karaliumi rūmuose

Pirmadienį Belgijos sostinėje Briuselyje prasideda beveik keturias savaites truksiantis vienas prestižiškiausių ir sunkiausių pasaulyje Karalienės Elžbietos muzikos konkursas, rengiamas jau 78-tus metus.

V.Baltakas sukūrė pjesę Karalienės Elžbietos konkursui.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
V.Baltakas sukūrė pjesę Karalienės Elžbietos konkursui.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

May 3, 2015, 12:14 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 3:41 AM

Šiemet renginys bus paženklintas ir lietuvišku akcentu: pjesę smuikui solo konkursui parašė 42 metų lietuvis kompozitorius Vykintas Baltakas.

„Tai nedidelis kūrinukas, bet triukšmo dėl jo daug“, – juokavo autorius. Konkurso proga V.Baltakui bus suteikta garbė papietauti su Belgijos karaliumi Filipu jo rūmuose.

Smuikininkai Karalienės Elžbietos konkurse varžosi nuo pat jo įkūrimo 1937-aisiais. Po metų prie jų prisijungė pianistai, 1953-aisiais – kompozitoriai, 1988-aisiais – dainininkai. Po poros metų į konkursą įsitrauks ir violončelininkai.

Apie aukštą šio konkurso lygį byloja jo laureatais tapusios iškiliausios muzikos pasaulio asmenybės: iš smuikininkų čia triumfavo Davidas Oistrachas, Leonidas Koganas, Vadimas Repinas, latvė Baiba Skridė,  iš pianistų – Emilis Gilelsas, Vladimiras Aškenzis ir daug kitų įžymybių. Konkurso nugalėtojų premija – 25 tūkst. eurų.

Pjesę V.Baltakui Karalienės Elžbietos konkursas užsakė neatsitiktinai – lietuvis yra susikūręs Vakaruose puikią reputaciją kaip kompozitorius ir dirigentas.

Vykintas dažnai dirba su belgų šiuolaikinės muzikos ansambliais „Het Collectief“, „Hermes“, „Champ d'Action“. Jo interesams atstovauja viena solidžiausių Europos leidyklų „Universal Edition“, globojanti tokias įžymybes kaip estų kompozitorius Arvo Pärtas, prancūzų kompozitorius ir dirigentas Pierre‘as Boulezas, vokiečių muzikos patriarchas Wolfgangas Rihmas.

V.Baltako muziką atlieka geriausi Vokietijos, Austrijos, Prancūzijos, Olandijos, Belgijos ir kitų šalių kolektyvai svarbiausiuose Europos šiuolaikinės muzikos festivaliuose. 2003 metais jo kūryba buvo įvertinta tarptautiniu Claudio Abbado prizu, 2007-aisiais – Ernsto von Siemenso muzikos fondo premija.

Kompozitorius iš Lietuvos išvyko 1993 metais, įstojęs į Karlsrūjės muzikos akademiją Vokietijoje. Į gimtinę savo kūryba jis grįžo 2008-aisiais per Lietuvoje vykusias Pasaulio muzikos dienas, kurioms V.Baltako kūrinius atrinko tarptautiniai autoritetai.

Po metų Vykintas subūrė lietuvių muzikantus į Lietuvos ansamblių tinklą, kurio tikslas – populiarinti naująją lietuvių kompozitorių muziką svetur ir kasmet Lietuvos auditorijai pristatyti įdomiausias užsienio moderniosios muzikos kryptis, ugdyti savus šios muzikos atlikėjus ir įtraukti juos į tarptautinę veiklą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.