Kintų festivalio vadovę A. Juodeškienę žeidžia centro požiūris

„Noriu likusią savo energiją ir žinias atiduoti gimtajam kraštui“, – sakė Kintuose gimusi ir užaugusi 53 metų farmacininkė Audra Juodeškienė. Todėl tarptautinėse farmacijos kompanijose dirbanti moteris prieš trejus metus įsteigė tarptautinį Kintų muzikos festivalį ir pakvietė tapti jo meno vadovu kompozitorių Gediminą Gelgotą.

A.Juodeškienė su NIKO artistais, dešinėje – Kintų festivalio meno vadovas G.Gelgotas.<br>Festivalio nuotr.
A.Juodeškienė su NIKO artistais, dešinėje – Kintų festivalio meno vadovas G.Gelgotas.<br>Festivalio nuotr.
Kintų muzikos festivalio įkūrėja ir direktorė A.Juodeškienė.<br>Festivalio nuotr.
Kintų muzikos festivalio įkūrėja ir direktorė A.Juodeškienė.<br>Festivalio nuotr.
NIKO artistai Kintuose.<br>Festivalio nuotr.
NIKO artistai Kintuose.<br>Festivalio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Asta Andrikonytė

2015-06-08 21:40, atnaujinta 2017-11-23 15:51

Pirmus dvejus metus renginį finansavo pati A.Juodeškienė su savo vyru mediku. Pernai festivalis sulaukė pakankamos valstybės paramos, o šiemet jis vėl „paliktas ant ledo“ – gavo tik dešimtadalį prašytos sumos. Kodėl – neaišku.

Įsiliejo į tarptautinį tinklą

Prie Kuršių marių esantys Kintai – puiki vieta vasaros festivaliui. A.Juodeškienės sumanytą renginį pamėgo ir turistai, ir vietos žmonės. „Vietiniai net ašaras braukia koncertuose, dovanoja muzikantams savo gamybos sūrius, duoną. Pamatėme, kad žmonės yra ištroškę rimtos kultūros – net šiuolaikinės muzikos“, – pasakojo A.Juodeškienė.

Įdomu, kad Kintų festivalyje daugiausia ir skamba šiuolaikinė muzika. Ją atlieka ir G.Gelgoto vadovaujamas NIKO, ir kviestiniai festivalio artistai. Pavyzdžiui, šiemetės šventės pagrindinis akcentas bus estų kompozitoriaus Arvo Pärto muzika.

Pasak A.Juodeškienės, praėjusią savaitę surengtame Kultūros tarybos forume nuskambėjo daug priekaištų regionų adresu, esą kultūros panorama ten skurdi, projektai – žemo lygio. Kritika įskaudino festivalio direktorę: „Sakyčiau, kalbėta net įžeidžiamai apie regionų darbuotojus“.

Tuo metu Kintų festivalio aukštą lygį pripažino ir Belgijoje įsikūrusi organizacija „Europe for Festivals, Festivals for Europe“, šiemet priėmusi jį į savo narių gretas. „Mes savo veikla mažiname atotrūkį tarp centro ir regionų“, – neabejojo A.Juodeškienė.

Laukiama įdomių svečių

Bet kurį šiemečio, jau 4-ojo,  Kintų festivalio projektą būtų įdomu išgirsti ir Vilniuje. Jo pradžios koncerte liepos 1-ąją choras „Jauna muzika“ (meno vadovas Vaclovas Augustinas) pristatys A.Pärto kūrybos programą.

Šventėje laukiama smuikininkų dueto iš Vokietijos „Twiolins“, kuris griežia specialiai jam parašytus kūrinius. Atvyks ekstravagantiška japonų fleitininkė Misao, populiarinanti autentiškas japonų liaudies dainas ir jų aranžuotes.

Be to, pirmą kartą Kintuose bus suburtas tarptautinis festivalio orkestras, kuriam diriguos talentingasis Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos absolventas Martynas Stakionis. Vyks nemokami NIKO artistų ir styginių kvarteto iš Islandijos „Skark“ pasirodymai, meistriškumo kursai jauniems atlikėjams.

Konkurencija nėra adekvati

Kodėl festivalis marinamas, rengėjai nežino. „Atsakymą gaunu tik tuomet, kai projektas laimi. Pasirodo, nepatenkintieji eina skųstis ir klausti priežasčių individualiai. To neturėtų būti. Jei galiotų bendri vadybos principai ir aiškūs projektų kokybės kriterijai, nekiltų ir klausimų. Kol kas kriterijų nėra“, – tvirtino farmacininkės ir verslo vadybininkės diplomus turinti festivalio direktorė.

A.Juodeškienės įsitikinimu, lėšų novatoriškiems viešųjų įstaigų projektams atsirastų, optimizavus biudžetinių įstaigų veikla regionuose.

„Tiek daug VšĮ projektų Lietuvoje atsirado dėl rutiniškos biudžetininkų veiklos. Jie prašo paramos net miestelių šventėms ir meno saviveiklos renginiams, dėl to kultūros kontekstas regionuose ir atrodo liūdnas, – svarstė A.Juodeškienė. – Aš pati ne tik negaunu užmokesčio už darbą Kintuose, bet įdedu ir savo lėšų į festivalį, o nuveikiu turbūt daugiau negu trys etatiniai kultūros darbuotojai.

Biudžetinių ir viešųjų įstaigų konkurencija nėra adekvati“.

Tačiau savojo miestelio patriotei gali vėl tekti pačiai kamšyti finansines Kintų muzikos festivalio spragas. Šiame regione nelengva rasti rėmėjų – verslas nėra išplėtotas.

Atrodytų, kaip tik tokie festivaliai, kaip Kintų, turėtų būti skatinami. O gal kam nors nepatinka, kad periferijoje skamba „elitinė“ šiuolaikinė muzika? Kokia tada kultūrą remiame?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.