P.Čaikovskio konkursas: Lukas prieš Lucas

„Lukas  Geniušas – garso, judesio, struktūros, emocijos aristokratas“, – taip apie Maskvoje vykstančio XV tarptautinio Piotro Čaikovskio dalyvį, atstovaujantį Lietuvai ir Rusijai,  atsiliepė rusų interneto portalo komersant.ru muzikos apžvalgininkė Julija Bederova.

L.Geniušas XV tarptautiniame P.Čaikovskio konkurse Maskvoje, Konservatorijos Didžiojoje salėje.
L.Geniušas XV tarptautiniame P.Čaikovskio konkurse Maskvoje, Konservatorijos Didžiojoje salėje.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 30, 2015, 6:49 PM, atnaujinta Oct 28, 2017, 2:48 PM

P.Čaikovskio konkursas jau persirito į antrąją pusę. Pianistų konkursas, kaip visada, kelia daugiausia aistrų. Sprendimas dėl finalininkų, daugumos stebėtojų nuomone, buvo sumanus, diplomatiškas ir elegantiškas. Į jį pateko L.Geniušas, rusų muzikantai Dmitrijus Maslejevas, Sergejus Redkinas, jauniausias konkurso dalyvis 16-metis Daniilas Charitonovas, amerikietis George'as Li ir perklausų publikos simpatijas pelnęs prancūzas Lucas Debargue‘as. 

„Visi pagrindiniai publikos numylėtiniai, už kuriuos spaudė kumščius ir už kuriuos atliko emocinius statymus, jau finale ir visi jie – jau P.Čaikovskio konkurso laureatai. Kaip būtent pasiskirstys apdovanojimai, sužinosime netrukus po baigiamųjų  finalinės programos akordų. Paskutiniai jų nuskambės birželio 30-osios vakarą, – rašė J.Bederova. –  Premijų dėlionės pirmosiose eilutėse gali atsidurti bet kuris iš šešių. Tarp jų – mocartiškai žavus maskviečių numylėtinis prancūzas L.Debargue'as, atliekantis tradicinį P.Čaikovskio konkurso užsienio dievaičio vaidmenį, iš pradžių sužavėjęs pirmojo ir antrojo turo solo programų šešėliais ir šviesa,  o po to Maskvos konkurse vos ne pirmą kartą gyvenime pagrojęs koncertą su orkestru, ir tai atrodo neįtikėtina.

Arba L.Geniušas – garso, judesio, struktūros, emocijos aristokratas. Vienus verčia suklusti jo geležinė ištikimybė aukštajai tradicijai ir neblėstantis tono taurumas, ar tai būtų Fryderyko Chopino tamsi melancholija, Sergejaus Prokofjevo 7-osios sonatos įniršis, ar bethoveniškai švytintis Wolfgango Amadeaus Mozarto 20-asis koncertas. Kitus, atvirkščiai, traukia įtampa, atsirandanti erdvėje tarp nepriekaištingo skonio ir gyvo, bet santūraus, ne mokykliško jausmo. Beje, „Lukas prieš Lucas“ – dabar populiariausia antraštė interneto tinklaraščiuose.

Į tikra dovana konkursui ir publikai tapusį Lukų ginčą gali netikėtai įsiterpti D.Maslejevas iš Ulan-Udės – dar vienas konkurso atradimas, vaikinas, grojantis lengvai, netikėtai ir techniškai laisvai, paskui kurį įkandin jau sekioja gerbėjai ir gerbėjos, tarsi jis būtų ne akademinis muzikantas, o pavyzdžiui, „ivanushka international“. Savo ištikimų klausytojų turi atletiškas, tačiau sykiu geraširdis pianistas iš JAV G.Li, subtilus, protingas, kultūringas Sankt Peterburgo mokyklos atstovas S.Redkinas ir jaunasis D.Charitonovas, žavintis savo atviraširdišku santykiu su instrumentu bei repertuaru.“

Visi laureatai bus paskelbti ir apdovanoti liepos 1-ąją P.Čaikovskio koncertų salėje Maskvoje. Laureatų koncertai vyks Maskvoje ir Sankt Peterburge: liepos 2-ąją Maskvos konservatorijos Didžiojoje salėje, liepos 3-iąją Sankt Peterburgo Marijos teatre II. Ten bus paskelbtas ir Didžiojo prizo laureatas.

Konkurso žiuri dirba daugiau kaip 50 garsių muzikantų ir pedagogų iš įvairių šalių.  Laureatus pianistus išrinks festivalių „Žvaigždės prie Baikalo“, „Crescendo“, Ansi (Prancūzija) menų festivalio meno vadovas Denisas Macujevas, Karalienės Sofios aukštosios muzikos mokyklos Madride ir Tarptautinės pianistų akademijos prie Komo ežero (Italija) profesorius Dmitrijus Baškirovas, Paryžiaus konservatorijos auklėtinis Michelis Beroffas, Maskvos konservatorijos auklėtinis Borisas Berezovskis, Birmingamo konservatorijos viceprezidentas Peteris Donohoe, Klandebojaus (Šiaurės Airija) festivalio meno vadovas ir kamerinio orkestro „Camerata Ireland“ įkūrėjas Barry Douglas ir kiti.

Pagal konkurso vertinimo rezultatus bus įteiktos šešios premijos pianistams, šešios smuikininkams, šešios violončelininkams, keturios dainininkams ir keturios dainininkėms. Iš visų pirmųjų premijų laimėtojų bus paskelbtas vienas Didžiojo prizo laureatas. Jam atiteks 100 tūkstančių JAV dolerių premija (papildomai prie premijos už pirmąją vietą). Pirmosios premijos dydis – 30 tūkstančių dolerių ir aukso medalis, antrosios – 20 tūkstančių ir sidabro medalis, trečiosios – 10 tūkstančių ir bronzos medalis. 4-6 vietų laureatams įteikiami diplomai.

Parengė Milda Augulytė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.