Kamerinis orkestras gastrolių maratoną pradeda Maljorkoje

Lietuvos kameriniam orkestrui liepą prasideda intensyvus koncertų periodas. Kolektyvas garsins mūsų šalį Vokietijoje, Italijoje, Kinijoje, Islandijoje ir koncertuos Lietuvos miestuose. Per tris artimiausius mėnesius jis surengs 20 koncertų.

Lietuvos kamerinio orkestro laukia karšta vasara.<br>D.Matvejevo nuotr.
Lietuvos kamerinio orkestro laukia karšta vasara.<br>D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-07-05 14:30, atnaujinta 2017-10-27 22:22

Gastrolėse Lietuvos kamerinis orkestras (LKO) pasirodys su garsiais solistais ir dirigentais. Su kolektyvo meno vadovu, solistu ir dirigentu Sergejumi Krylovu numatyti koncertai prestižiniame Vokietijos Reingau muzikos festivalyje (Rheingau Musik Festival) ir Salo festivalyje Italijoje.

Liepos 24 d. Reingau festivalyje skambės virtuozinė programa „Andalūzijos naktis“ – Manuelio de Falla’os, Pablo Sarasate’s, Georges’o Bizet–Rodiono Ščedrino kūriniai, o koncerte dalyvaus ansamblis „Giunter Percussions“. Salo festivalyje liepos 25-ąją orkestras atliks Edvardo Griego, Nino Rotos, M. de Falla’os ir P. Sarasate’s kūrinių programą.

Rugsėjo 11 ir 12 d. LKO su Šveicarijoje gyvenančiais iškiliais smuiko virtuozais ir pedagogais Pavelu Vernikovu bei Svetlana Makarova aplankys Kremoną ir Turiną. Trumpam grįžęs į Vilnių vėliau orkestras keliaus į senąją Kinijos sostinę Šianą (Xi‘an), kur rugsėjo 17–23 d. jau antrą kartą dalyvaus Šilko kelio festivalyje ir atliks tris įspūdingas programas – „Kerintis virtuoziškumas“, „Nakties svajonė“ ir „Metų laikai“, diriguojant ir griežiant solo Sergejui Krylovui bei dalyvaujant orkestro koncertmeisteriui Džeraldui Bidvai.

Lietuvos kultūros tarybos iš dalies remiamos LKO gastrolės Kinijoje tęsia turiningą Baltijos valstybių ir Kinijos muzikinių mainų programą ir pažintį su modernia Kinijos koncertų salių infrastruktūra. Minėtina, kad gastrolėse Kinijoje turėtų skambėti ir lietuvių kompozitorių muzika – Balio Dvariono „Prie ežerėlio“, Arvydo Malcio „Paukščių takas“ ir Juozo Naujalio „Svajonė“.

Tęsdamas bendradarbiavimą su garsiuoju lietuvių violončelininku Davidu Geringu, LKO su juo bei jo mokine Dali Gutserieva liepos 6–7 d. grieš Maljorkos sostinėje Palme (Las Palmas), o rugsėjo 5–6 d. koncertuos Islandijos sostinėje Reikjavike. Greta Piotro Čaikovskio, Dmitrijaus Šostakovičiaus, Pablo Casalso, Vienos klasikų kūrinių gastrolėse skambės ir lietuvių kompozitoriaus Vytauto Laurušo sinfonijetė styginiams.

Šią vasarą ir rudenį LKO aktyviai dalyvaus diplomato ir kompozitoriaus Mykolo Kleopo Oginskio 250-ųjų gimimo metinių minėjimo programoje ir atliks tiek paties M. K. Oginskio polonezus (instrumentuotus Tomo Leiburo, Lukrecijos Petkutės, Nailios Galiamovos), tiek jo kūrybos įkvėptus originalius lietuvių kompozitorių Giedriaus Kuprevičiaus, T. Leiburo ir Ritos Mačiliūnaitės kūrinius.

M. K. Oginskiui skirtos programos skambės Pažaislio festivalyje (rugpjūčio 2 d.), Plungės M. Oginskio festivalyje (rugsėjo 9 d.) ir tarptautinės konferencijos išvakarėse (rugsėjo 16 d.) LDK Valdovų rūmuose.

M. K. Oginskio atminimui skirtose programose dalyvaus solistai Petras Vyšniauskas, Valentinas Gelgotas, Vidutis Lubauskas, Vytautas Giedraitis, dirigentas Juozas Domarkas, muzikologas Viktoras Gerulaitis. Koncertą Valdovų rūmuose vainikuos pasirodymas su pianiste Mūza Rubackyte, bus atliktas dramatiškasis Ferenco Liszto „Prakeikimas“ („Malediction“).

Rugpjūtį LKO pratęs orkestro muzikos vakarų Palangoje tradiciją. 44-ojo Lietuvos kamerinio orkestro koncertų ciklo „Nakties serenados“ metu atnaujintame Palangos Gintaro muziejuje LKO muzikuos su būriu ištikimų bičiulių. Šiemet orkestras pasikvietė smuikininką Aleksandrą Sitkovetskį, dirigentus Juozą Domarką, Modestą Barkauską ir Adriją Čepaitę, violončelininką Mindaugą Bačkų, saksofonininką Petrą Vyšniauską, solistus vokalistus Liudą Mikalauską ir Ramintą Vaicekauskaitę.

„Nakties serenadose“ skambės žymiausi klasikos ir nūdienos kompozitorių kūriniai – nuo Antonio Vivaldi „Metų laikų“ iki Giedriaus Kuprevičiaus hito „Kregždutės“.

Kaip ir Filharmonijos koncertų sezono metu, taip ir vasarą LKO dažnai koncertuoja su jaunaisiais Lietuvos atlikėjais, talkina Mstislavo Rostropovičiaus fondo stipendininkams. Festivalio „Užutrakio vakarai“ kvietimu liepos 12-ąją orkestras ir fondo globojami jaunieji talentai koncertuos Trakų bažnyčioje.

O su nuolatiniais LKO ir Filharmonijos bičiuliais – dirigentu Modestu Barkausku ir vokalistais Liudu Mikalausku bei Raminta Vaicekauskaite rugpjūčio 7 d. numatytas koncertas Šiauliuose.

Atrodytų, LKO vasara kaip niekada intensyvi ir turininga, tačiau tai dar ne viskas – šalia dvidešimties koncertų orkestras dar įsitraukė ir į kūrybingą įrašų procesą – vasaros pabaigoje LKO įrašinės kompaktinę plokštelę su Niujorko „Metropolitan“ operos fleitų koncertmeisteriu Denisu Bouriakovu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.