Menininkai užsimojo steigti Lietuvoje miuziklų festivalį

Pasibaigus vasarai, Vilniuje startuos trumpametražių miuziklų festivalis. Tai visiškai naujas reiškinys mūsų šalies meno istorijoje. Renginio sumanytojai tikisi, kad projektas padės rastis ir subręsti naujai miuziklų kūrėjų kartai Lietuvoje.

Miuziklų festivalio meno vadovas J.Sakalauskas kupinas idėjų.<br>Rengėjų nuotr.
Miuziklų festivalio meno vadovas J.Sakalauskas kupinas idėjų.<br>Rengėjų nuotr.
Miuziklų festivalio direktorius D.Vizbaras.<br>Rengėjų nuotr.
Miuziklų festivalio direktorius D.Vizbaras.<br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Jul 5, 2015, 10:14 AM, atnaujinta Oct 27, 2017, 11:17 PM

Kultūros renginių kalendorių Lietuvoje vis dažniau papildo saviti scenos muzikinių veikalų projektai. Rugsėjo 18-ąją šiame sąraše atsidurs dar viena išskirtinė premjera – miuziklų festivalis.

Pasigedo miuziklo tradicijos

„Nuomonę apie tai, kad Lietuvoje nėra miuziklo tradicijos ir jos trūksta, išgirdau dar 2000-aisiais. Per pastaruosius 15 metų mačiau daugybę iniciatyvų, kurios netapo ilgalaikėmis. Todėl nusprendžiau, kad verta bandyti keisti situaciją“, – aiškino projekto meno vadovas Jonas Sakalauskas.

Miuziklų festivalio idėja sulaukė ir Lietuvos kultūros ministerijos pritarimo. Projektas bus iš dalies finansuojamas „Kūrybinės veiklos, autorių teisių ir gretutinių teisių apsaugos“ programos lėšomis.

Miuziklas yra ta niša, kuri gali tapti puikiu pavyzdžiu, kaip autorinių bei gretutinių teisių apsaugos modeliai gali prisidėti prie muzikinio sceninio žanro plėtros. Lietuvoje miuziklo žanras laikomas komerciniu. Tam, kad jis išliktų ir plėtotųsi, reikia paskatinimo ne tik kuriant meno veikalą“, – kalbėjo projekto vadovas Darius Vizbaras.

Sudomino žinomus žmones

Miuziklų kūrėjų bei atlikėjų paieška ir atranka buvo vykdoma visą pavasarį. Pirmiausia ieškota režisierių, kompozitorių bei libreto autorių. Organizatoriai siekė sudominti projektu scenaristus, turinčius patirties kine, kad miuziklai būtų panašūs į trumpametražius filmus.

Prie komandos prisijungė kino žmonės Teklė Kavtaradzė, Lina Simutytė ir Adas Gecevičius, kompozitoriai Algirdas Klova ir Sigitas Mickis.

Padedant pirmosios lietuviškos knygos apie miuziklus autorei Monikai Valkūnaitei bei T. Kavtaradzei, pavyko projekto idėja sudominti ir užsienio kūrėją Dan Weir. O kompozitorius iš Lietuvos Titas Petrikis, taip pat kuriantis muziką vienam iš šešių festivalio miuziklų, atvėrė kelius pažinčiai su Nicku Caswellu. Svečias iš užsienio ves seminarus ir talkins festivalio rengėjams.

Sudarytos šešios kūrybinės grupės rudenį festivalyje pristatys šešis trumpo metro miuziklus.

Rugsėjį stebėti renginio susirinksiantys žiūrovai scenoje išvys ir išgirs ne vieną Lietuvoje žinomą veidą bei vardą: dainininką Justiną Lapatinską, reperį Vitalijų Puzyriovą ir daugelį kitų.

Režisūrinės išmonės reikalaujančiomis detalėmis rūpinsis įvairaus profilio režisieriai, tarp jų – Kirilas Glušajevas, Jūratė Vansk, Jūratė Sodytė, Antanas Gluskinas, Albertas Vidžiūnas bei Šarūnas Datenis.

Ir kuria, ir mokosi

Kūrybiniai darbai, įsibėgėję birželio pabaigoje, tęsis iki pat rugsėjo. Pirmojo vasaros mėnesio pabaiga buvo skirta mokomiesiems seminarams, kuriuose patyręs miuziklų kūrėjas bei kompozitorius N. Caswellas individualiai konsultavo būsimųjų miuziklų kūrėjus.

Liepos mėnesį bus mokomi atlikėjai ir pristatomi atlikti darbai, rugpjūtį ir rugsėjo pradžioje vyks intensyvios repeticijos.

Miuziklų festivalio sumanytojai ketina kurti miuziklo tradiciją Lietuvoje palaipsniui.

„Kino režisieriai dažniausiai debiutuoja vaizdo klipais ar trumpametražiais filmais, o didesnės apimties darbų imasi tik įgiję patirties. Trumpo metro miuziklas taip pat leidžia mokytis ir eksperimentuoti“, – dėstė J. Sakalauskas.

Festivalio miuziklų vidutinė trukmė bus 20 minučių. Jų nesies viena tema, tačiau visuose dominuos ta pati erdvė – namas.

Festivalio dalyvių vasaros darbų maratono rezultatus žiūrovai išvys rugsėjo 18 dieną sostinės „Compensa“ koncertų salėje.

Organizatoriai viliasi, kad festivalis pažadins kūrėjų norą darbuotis miuziklo žanre ir toliau, taps kultūrine šalies tradicija, kai kasmet pristatomas vienas ar keli ilgametražiai miuziklai.

Bilietus į renginį žiūrovai galės įsigyti jau liepos pradžioje „Bilietų Pasaulis“ kasose arba internetu www.bilietupasaulis.lt. Projektas tęsis iki rugsėjo pabaigos.

Parengė Berta Banytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.