Naujojo cirko savaitgalis: skrydis tarp Kanados ir Palestinos

„Nežinoti šiuolaikinio cirko yra tas pats, kas klausytis tik Ludwigo van Beethoveno ir apsieiti be „The Beatles“, – sakė akrobatas Duncanas Wallas. Dažnam „Menų spaustuvės“ rengiamo Naujojo cirko savaitgalio lankytojui jau nebereikia aiškinti, kad šiuolaikinis cirkas nebūtinai skirtas vaikams ir apskritai jis artimesnis teatro spektakliams nei tam, ką žmonės prieš daugybę metų įprato matyti keliaujančiose šapito palapinėse. Festivalis jau ne kartą įrodė, jog cirko pasirodymai menine kokybe yra lygiaverčiai bet kurioms kitoms scenos meno sritims ar gali ir jas pranokti.

„Paviršius“. WHS ir „Zero Gravity Company“ (Suomija).
„Paviršius“. WHS ir „Zero Gravity Company“ (Suomija).
„Sala O“. „Cie Barolosolo“ (Prancūzija).
„Sala O“. „Cie Barolosolo“ (Prancūzija).
„Stovyklavimo džiaugsmas“. „TinCan Company“ (Danija).
„Stovyklavimo džiaugsmas“. „TinCan Company“ (Danija).
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

Jul 17, 2015, 9:00 AM, atnaujinta Oct 25, 2017, 6:20 PM

Vilniuje tapo įprasta, kad būtent šiuolaikinis cirkas pradeda naują teatro sezoną. Šįmet rugsėjį  Naujojo cirko savaitgalis minės pirmąją rimtą sukaktį – festivalis rengiamas dešimtą kartą ir plečia savo trukmę, erdvę bei formą. Rugsėjo 7-13 dienomis vyksiantis savaitgalis prasidės trečiadienį ir tęsis iki pat sekmadienio vakaro. Greta tokių elitinių Europos cirko valstybių kaip Prancūzija, Suomija bei Danija spektaklius atveža ir šiuolaikinio cirko meka – Kanada. O jei egzotikos dar maža, bus ir šiuolaikinio cirko duetas iš Palestinos.

Pasaulinio garso svečiai

Pirmą kartą Lietuvoje viešės viena lydinčiųjų ir pagrindinių Kanados cirką reprezentuojančių trupių „Seven fingers“ („Les 7 Doigts de la Main“). „Šios trupės spektaklių kokybė nenusileidžia „Cirque du Soleil“ spektakliams, – sakė festivalio koordinatorė Gintarė Masteikaitė. – Skirtumas tas, kad „Cirque du Soleil“ orientuojasi į komercinę rinką, o „Seven fingers“ gręžiasi į mažesnį formatą ir kitokią meninę kokybę“.

Didžioji dalis trupės kūrėjų turi patirties ir „Cirque du Soleil“ spektakliuose. „Menų spaustuvėje“ bus pristatytas vienintelis „Seven fingers“ monospektaklis „Čiuožykla“ apie vienišą žmogų, kuris nori mylėti ir būti mylimas, ir koks liūdnas bei juokingas jis iš tiesų tampa tokioje atpažįstamoje situacijoje.

Pirmieji kartai

Palestina turbūt yra viena tų šalių, kurių vardą, kalbant apie šiuolaikinį cirką, tikėtumės išgirsti mažiausiai. „B-Orders“ – pirmasis palestiniečių sukurtas profesionalus šiuolaikinio cirko spektaklis, jo autoriai Fadi Zmorrodas ir Ashtaras Muallemas – pirmieji Palestinoje gimę šiuolaikinio cirko profesionalai. Tai neabejotinai pirmasis šiuolaikinio cirko spektaklis, kuris į Lietuvą bus atvežtas iš Palestinos ir iš Azijos žemyno apskritai.

Pirmasis palestiniečių blynas neprisvilo – nepaprasto grožio spektaklis keliauja po visą pasaulį, neseniai lankėsi Pietų Amerikoje, į kurią netrukus teks sugrįžti, o į Vilnių atkeliaus iškart po dvidešimties pasirodymų Edinburgo „Frindge“ festivalyje.

Vietoj šapito – baseinas

Tradiciškai Naujojo cirko savaitgalis neapsieina be trupių iš Prancūzijos – šalies, kurios sostinė, kaip teigė Federico Fellini, „pakylėjo cirką iki meno“. Duetas „Cie Barolosolo“ atidarys festivalį pasirodymu „Menų spaustuvės“ kiemelyje, kuriame nekils į sceną, bet lips į baseiną.

Apie poetišką, muzikalų ir klounišką gyvenimą Mathieu Levavasseur ir Williamas Valet pasakoja veikdami su vandeniu, virš vandens ir aplink jį. Antrasis iš Prancūzijos atvykstantis pasirodymas – visiška priešingybė. Čia Etienne'as Marceau manipuliuodamas objektais atliks valandos trukmės arbatos ceremoniją „Pastebėjimai“, kurią jau yra rodęs daugiau nei 300 kartų.

Skandinavų cirkui šįmet atstovaus jungtinis Suomijos trupių projektas bei danų trupė „TinCanCompany“. „Menų spaustuvės“ kiemelyje pasistatę namelį ant ratų, danai savaitgalio popietėmis rodys spektaklį visai šeimai „Stovyklavimo džiaugsmas“.

Suomių vakare bus parodyti du spektakliai. Vienas jų – vizualiojo teatro ir šiuolaikinio cirko trupės WHS „Mortimer“, kurį atliks Ville Walo, Suomijoje vadinamas šiuolaikinio žongliravimo pionieriumi, novatoriumi bei reformatoriumi. Cirko pasaulyje V.Walo jau daug metų garsėja ne tik atnaujindamas žongliravimo techniką, bet ir manipuliuodamas daiktais, jungdamas įvairias medijas cirko ir teatro spektakliuose.

Antroji vakaro dalis – spektaklis „Paviršius“. Lyrišką istoriją Salla Hakanpää pasakoja priešindama statišką prisirišimą prie virvės ir nuolat trykštančio vandens dinamiką. Nepriekaištinga estetika ir geras skonis – tai neatsiejama nuo WHS produkcijos spektaklių.

Kitas formatas

Absoliuti dešimtojo festivalio naujiena – ispano Horacio Alcalá dokumentinis filmas „Skrodžiant dangų“, kuriame pasakojamos aštuonių iš įvairiausių kraštų kilusių akrobatų istorijos apie jų gyvenimą už scenos, apie vaikystėje kilusį norą skristi, apie įveiktas traumas, po kurių grėsė karjeros pabaiga, apie gydomąją cirko galią. Tarp jų – ir festivalyje pasirodysiančio palestiniečio F.Zmorrodo istorija apie pasiryžimą rinktis sunkesnį kelią.

2013-aisiais sukurtas filmas nuolat keliauja per didžiuosius šiuolaikinio cirko bei kino festivalius. Į Lietuvą atvyksta ir pats filmo režisierius, su kuriuo, kaip ir su F.Zmorrod, bus rengiamas susitikimas „Menų spaustuvės“ kavinėje.

O kaip cirką suvokti?

Iki šiol edukavęs tik potencialius cirko praktikus, šįkart festivalis gręžiasi į potencialius rašytojus apie cirką, sykiu plėsdamas ir jį suvokiančių auditoriją. Tarptautinis „Baltic-Nordic Circus“ tinklas sukvies scenos menų teoretikus iš visų Baltijos šalių į trijų dienų seminarą, kuriame dalyviai susipažins su šiuolaikinio cirko spektaklių analizės principais.

Dalyviai iš Islandijos, Danijos, Suomijos, Estijos, Norvegijos, Švedijos, Latvijos ir Lietuvos stebės rodomus spektaklius, analizuos ir rašys apie juos. Seminarus ves vieno svarbiausių žurnalų apie šiuolaikinį cirką „Slideshow“ redaktorius ir steigėjas Johnas Ellingsworthas iš Jungtinės Karalystės bei akrobatas Duncanas Wallas, JAV organizacijos „Circus Now“ vadovas, garsios knygos „Paprastas akrobatas“ („The Ordinary Acrobat“) autorius. Tai ryškiausi vardai šiuolaikinio cirko teoriniame lauke, abu dėstantys ir Stokholmo šokio ir cirko universitete DOCH.

Dešimtasis jubiliejinis tarptautinis šiuolaikinio cirko festivalis „Naujojo cirko savaitgalis '15“. Rugsėjo 9-13 d. Vilnius, „Menų spaustuvė“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.