Kristupo vasaros festivalyje Rytai sveikins Vakarus

Pasaulio muzikos ritmams neabejingas Kristupo vasaros festivalis šiais metais praturtins savo muzikos paletę egzotiškomis spalvomis.

Kinų gitaristė Xuefei Yang priskiriama prie geriausių pasaulio instrumentininkų.
Kinų gitaristė Xuefei Yang priskiriama prie geriausių pasaulio instrumentininkų.
Kinų gitaristė Xuefei Yang priskiriama prie geriausių pasaulio instrumentininkų.
Kinų gitaristė Xuefei Yang priskiriama prie geriausių pasaulio instrumentininkų.
Daugiau nuotraukų (2)

Austė Radžiūnaitė („Sostinė“)

Aug 3, 2015, 12:20 PM, atnaujinta Oct 22, 2017, 5:40 AM

Įpusėjęs Kristupo vasaros festivalis dar neatskleidė visų programos kozirių. Artimiausią savaitę rengėjai žada jų ištraukti ne vieną. Publikos laukia neįprasti stilistiniai eksperimentai ir susitikimai su išskirtiniais menininkais.

Pirmoji kinų gitaristė

Viena jų – kinų gitaristė Xuefei Yang, priskiriama prie geriausių pasaulio instrumentininkų. Ši atlikėja unikali ne tik tuo, kad tapo pirmąja Kinijos gitariste, baigusia studijas Pekino centrinėje konservatorijoje ir pradėjusia įspūdingą tarptautinę karjerą – mat gitara ilgą laiką buvo draudžiama Kinijoje kaip vakarietiška blogybė.

Xuefei Yang savo talentu nuo vaikystės žavėjo net europiečius gitaros autoritetus. 14-metės gitaristės Madride klausėsi pats garsusis gitaros kompozitorius Joaquinas Rodrigo. Vėliau jo Koncertą („Concierto de Aranjuez“) Xuefei Yang triumfuodama pristatinėjo pasaulyje.

Jaunosios kinės grojimo paveiktas iškilus britų gitaristas Johnas Christopheris Williamas padovanojo Pekino konservatorijai dvi savo gitaras.

„Aš nieko nenutuokiau apie klasikinio muzikanto gyvenimą – tik norėjau skambinti gitara. Negalėjau net įsivaizduoti, kokia karjera manęs laukia“, – prisipažino atlikėja vienam leidiniui.

Šiandien jos gastrolių maršrutai driekiasi nuo Niujorko iki Seulo ir Taibėjaus. Ją šlovina pasaulio spauda. Xuefei Yang kūrinius rašo šiuolaikiniai kompozitoriai.

Ji tapo gitaros ambasadore savo šalyje, daug prisidėjo prie šio instrumento išpopuliarėjimo Kinijoje. Kita vertus, Xuefei Yang pasaulyje populiarina kinų kultūrą, įtraukdama į savo repertuarą kinų tradicinės muzikos aranžuočių. Jos skambės ir Vilniaus programoje.

Gruzinų šokiai ir dainos

Egzotikos festivaliui įlies ir ansamblis iš Gruzijos „Chveneburebi“. Visi jo nariai ne tik dainuoja, bet ir šoka, groja tradiciniais gruzinų instrumentais.

Įdomu, kad grupėje yra vos keli muzikos profesionalai. Kiti pamėgo dainą ir šokį muzikuodami ir šokdami nuo vaikystės įvairiuose folkloro kolektyvuose.

Visi „Chveneburebi“ vyrai yra kilę iš skirtingų Gruzijos kaimų, tad kiekvienas jų papildo ansamblio repertuarą savos vietovės muzikiniu paveldu. Be to, „Chveneburebi“ muzikantai rengia ekspedicijas į nuošaliausius Gruzijos kampelius, iš kurių parsiveža senovinių dainų.

Kolektyvas dažnai atstovauja savo šaliai užsienyje per nacionalines šventes, rengia didelius turnė po Europos miestus. Lietuvoje jis pasirodys antrą kartą.

Gitaristės Xuefei Yang koncertas. Rugpjūčio 4 d. 19 val. Šv.Kotrynos bažnyčia.

Ansamblio „Chveneburebi“ (Gruzija) koncertas. Rugpjūčio 6 d. 19 val. Pranciškonų vienuolyno kiemas. Bilietų kaina – 9–24 Eur.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.