„Sirenos“ skelbia lietuviškąją programą

Vasarą nuo rudens kasdien skiriant vis mažesniam atstumui, festivalio „Sirenos“ rengėjai primena: nuo rudens bilietai brangs ir ragina pasinaudoti dar šiltomis vasaros teikiamomis galimybėmis. Jie taip pat  atskleidžia ir šiemet į lietuviškąją programą pakviestų spektaklių pavadinimus.

Scena iš spektaklio „Smėlio žmogus“.
Scena iš spektaklio „Smėlio žmogus“.
Scena iš spektaklio „Po ledu“.<br>M.Puidos nuotr.
Scena iš spektaklio „Po ledu“.<br>M.Puidos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Aug 28, 2015, 4:01 PM, atnaujinta Oct 18, 2017, 11:34 AM

Spalvingi užsienio programos patiekalai

Spalio 2 d. Lietuvos nacionaliniame dramos teatre vienintelį kartą festivalio programoje ir pirmą kartą Lietuvoje bus parodytas legendinio italų kūrėjo Pippo Delbono spektaklis „Orchidėjos“. Kiti festivalio užsienio programoje rodomi spektakliai bus pristatyti nedidelėje „Menų spaustuvės“ juodosios salės erdvėje. Tai vokiečių „Shaubühne“ teatro ir britų režisierės Katie Mitchell spektaklis „Plaučiai“ ir belgų Josse De Pauwo kartu su Kriso Defoorto trio sukurtas įspūdingasis „Senasis vienuolis“ bei tylom daugiau už kitus pasakantis Peterio Ampes ir Benjamino Verdoncko „Nekalbame, kad mus suprastų“.

Europinio masto lietuviškoji programa

Šiemet kviestiniams ir Lietuvos scena besidomintiems užsienio teatro ekspertams bus pristatyta plati lietuviško teatro panorama, kurią atskleis ne vien lietuvių Eimunto Nekrošiaus, Oskaro Koršunovo bei jaunųjų teatro kūrėjų – Olgos Lapinos, Karolinos Žernytės, Artūro Areimos ir Gintarės Radvilavičiūtės darbai, bet ir užsienio grandų – Krystiano Lupos bei Arpado Schillingo pastatymai Lietuvos nacionaliniame dramos teatre. Programa jau domisi tarptautinių teatro festivalių ir teatrų vadovai nuo Pietų Korėjos iki Jungtinių Amerikos valstijų.

Festivalį atidarys įspūdingos estetikos bežodis spektaklis pagal Ernsto Theodoro Amadeaus Hoffmano kūrinį „Smėlio žmogus“, sukurtas jaunosios kartos lėlių teatro kūrėjos Gintarės Radvilavičiūtės ir šiemet apdovanotas Auksiniu scenos kryžiumi.

Tą pačią dieną žiūrovai bus pakviesti ir į premjerinį vengrų teatro kūrėjo A.Shillingo ir lietuvių dramaturgo Mariaus Ivaškevičiaus spektaklį „Didis blogis“, pastatytą Lietuvos nacionaliniame dramos teatre. A.Schillingas, kaip ir lenkų teatro legenda K.Lupa spektaklį kūrė su lietuvių aktoriais. K.Lupa „Sirenose“ parodys „Didvyrių aikštę“ pagal Thomo Bernhardo pjesę.

O.Koršunovas festivalyje rodys spektaklius „Kankinys“ ir „Jelizaveta Bam“ bei būsimo spektaklio „Apvalytieji“ eskizą, o E.Nekrošiaus pavardė kvies į „Borisą Godunovą“.

Į pojūčių teatrą ir aklųjų vaidmenis įsijausti padės šiemetinės Boriso Dauguviečio auskaro laimėtojos K.Žernytės spektaklis „Akmuo vanduo geluonis“, o muzikinio spektaklio pavidalu užsienio teatro ekspertams ir dar nepažįstamiems lietuvių teatro žiūrovams prisistatys jaunoji teatro režisierė O.Lapina. Jaunųjų kategorijoje – ir A. Areimos bei OKT / Vilniaus miesto teatro koprodukcija „Po ledu“ pagal Falką Richterį.

Edukacinė ir klubo programos

„Sirenų“ kauksmo apsuptyje girdėsis ir dar vienas, jau tradiciškai tuo pačiu metu suskambantis balsas: Tarptautinė jaunųjų teatro kritikų konferencija, kurią rengia Teatro agentūra. Lietuvos ir užsienio teatro kritikai skaitys pranešimus ir, vadovaujant teatro profesionalams iš Lietuvos, Latvijos bei Estijos, aptars juos su konferencijos klausytojais. Šiuo metu yra atrenkami pranešėjai, o, pasak konferencijos rengėjų, pasiūlymų juos skaityti sulaukta net ir iš Australijos.

Šiemetinės – jau penktosios – konferencijos tema slepiasi po kodiniu pavadinimu „ctr+txt“. Tai žodžių „control“ ir „text“ santrumpos, savotiškai apeliuojančios į pagrindinį šiandienos teatro kritiko darbo įrankio – kompiuterio klaviatūros – klavišų junginius, sukuriančius atitinkamą veiksmą. Šiemet konferencijos veiksmas suksis aplink pačią teatro kritiką. Pasirinkę tokią potemę kaip „Galios žaidimai: Kritika – Teatras – Valstybė (angl. state)“, renginio organizatoriai kviečia nagrinėti kritinių tekstų įtaką teatro procesams bei teatro ir kitų veiksnių įtaką kritiniams tekstams.

O štai „Sirenų“ klubo, nuolat kintančio, savęs bei savo klausytojo/žiūrovo/dalyvio ieškančio, programa dar pildoma. Festivalio rengėjai išduoda tik tiek, kad šiemet, be tradicinių susitikimų su spektaklių kūrėjais, su užsienio ir Lietuvos teatro asmenybėmis bus galima susipažinti ir per kiną. Bendradarbiaujant su kino centru „Skalvija“ ir jų rengiamu Vilniaus dokumentinių filmų festivaliu rugsėjo 25 d. bus parodyti du dokumentiniai lietuvių kino kūrėjų filmai apie teatro režisierius E.Nekrošių (filmo aut. Audronis Liuga) ir K.Lupą (rež. Mikas Žukauskas), o rugsėjo 29 d. bendradarbiaujant su Prancūzų kultūros institutu Lietuvoje žiūrovai bus kviečiami nemokamai pamatyti Yolande Moreau filmą „Anri“, kuriame vaidina italas P.Delbono, festivalio užsienio programoje rodysiantis spektaklį „Orchidėjos“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.