Varlių koncertas – naujausias Šv.Kristoforo orkestro siurprizas

Šv. Kristoforo kamerinio orkestro koncertinis sezonas prasideda muzikiniu siurprizu. Rugsėjo 11 d. Šv. Kotrynos bažnyčioje įvyks nuotaikingas atidarymo koncertas su retai Lietuvoje viešinčiu, Prancūzijoje gyvenančiu obojaus virtuozu Andriumi Puskunigiu. Atlikėjai drauge iš užmaršties prikels kompozitorių G. F. Telemanną.

Nuo vaikystės su obojumi nesiskiriantis A. Puskunigis, kurį Prancūzijos žiniasklaida tituluoja magišku atlikėju, sako pasiilgstantis gimtinės, šeimos, valgių ir kitų smulkmenų.<br>Organizatorių nuotr.
Nuo vaikystės su obojumi nesiskiriantis A. Puskunigis, kurį Prancūzijos žiniasklaida tituluoja magišku atlikėju, sako pasiilgstantis gimtinės, šeimos, valgių ir kitų smulkmenų.<br>Organizatorių nuotr.
Šv. Kristoforo kamerinio orkestro koncertinis sezonas prasideda muzikiniu siurprizu<br>Organizatorių nuotr.
Šv. Kristoforo kamerinio orkestro koncertinis sezonas prasideda muzikiniu siurprizu<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Sep 8, 2015, 1:37 PM, atnaujinta Oct 16, 2017, 10:08 PM

Pasak A. Puskunigio, nors G. F. Telemanno kūriniai gana retai atliekami, tačiau jis – viena svarbiausių baroko muzikos figūrų: „Su prof. Donatu Katkumi šią išskirtinę muzikos pasaulio asmenybę pasirinkome dėl įvairių priežasčių. Pirmiausia ir reikšmingiausia ta, jog jo muzika labai skvarbi, išraiškinga, greitai pajaučiama bei kupina staigmenų. Turėjau galimybę keletą kartų atlikti G. F. Telemanno kompozicijas Vokietijoje, Prancūzijoje, jos paliko neišdildomą įspūdį, todėl jau ilgą laiką brandinau idėją įgyvendinti tokį projektą.“

Savo laiku kompozitorius buvo niekinamai vadinamas grafomanu, o jo kūryba laikoma į plačiąsias mases orientuota vartotojiška muzika – ne tokia kaip išliekamąją vertę turintys J. S. Bacho kūriniai. Tačiau šiuo atveju, liko nepastebėta naujovėms atvira G. F. Telemano dvasia, lėmusi tai, kad jis buvo vienas iš drąsiausių tų laikų kompozitorių – mėgdžiojo visus stilius, bet jungdamas juos išliko originalus.

Nuolat žengdamas koja kojon su greitai kintančiu XVIII a. muzikiniu skoniu, net ir būdamas jau senyvo amžiaus, rašė taip pat madingai kaip ir to meto jaunoji karta. Laisvas, fantazijos kupinas G. F. Telemano kūrybos stilius stipriai paveikė tolesnę muzikos raidą.

Tarp gausaus kompozitoriaus kūrybinio palikimo – 10 koncertų obojui, iš kurių Lietuvos kultūros tarybos remiamame koncerte Šv. Kotrynos bažnyčioje skambės 3. Na, o visus likusius solistas su Šv. Kristoforo kameriniu orkestro įrašys į kompaktinę plokštelę.

„Kompanija „Briliant Classics“ su dideliu entuziazmu priėmė mūsų pasiūlymą, nes kai kurie koncertai obojui ir orkestrui bus įrašyti apskritai pirmą kartą. Aš pats asmeniškai analizuoju kūrinių rankraščius, tiesiogiai bendradarbiauju su Darmštato biblioteka Vokietijoje, kurioje laikomi didžioji dalis G. F. Telemanno šedevrų“, – kalbėjo A. Puskunigis.

Nuo vaikystės su obojumi nesiskiriantis A. Puskunigis, kurį Prancūzijos žiniasklaida tituluoja magišku atlikėju, sako pasiilgstantis gimtinės, šeimos, valgių ir kitų smulkmenų, kurių nei viena šalis nepakeis ir džiaugiasi retomis progomis, kai gali koncertuoti gimtinėje.

„Su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru tai bus trečias bendras projektas. Asmeniškai man – didelė garbė su Lietuvos kolektyvu pasirodyti gimtinėje, o bendradarbiaujant su viena iš lyderiaujančių įrašų kompanijų, garsinti savo šalies vardą pasaulyje. Ir nors „Telemanno triumfas“ šiemet bus paskutinis koncertas, kurį atliksiu su šiuo sostinės orkestru, kitąmet ruošiame dar vieną pasirodymą, skirtą kitam baroko muzikos genijui. Kas jis – teišlieka paslaptis,“– šypsosi obojininkas.

Be Andriaus Puskunigio, scenoje pasirodys dar du solistai – smuikininkė Giedrė Žarėnaitė ir altininkas Tomas Petrikis, atliksiantys G. F. Telemanno koncertus styginiams. Vienas iš jų – „Varlių“ koncertas...Na, argi ne smalsu, kaip jis skamba?

Smalsumą patenkinsite apsilankę koncerte „Telemanno triumfas“, kuris vyks rugsėjo 11 d., penktadienį, 19 val. Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje.

G. F. Telemanno kūrinius kartu su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru atliks solistai Andrius Puskunigis (obojus, Prancūzija), Giedrė Žarėnaitė (smuikas), Tomas Petrikis (altas). Koncerte taip pat dalyvaus Céline Scibetta-Puskunigis (klavesinas).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.