Apie Vladislovo Vazos rūmų kapelmeisterį išgirs ir Lietuva

Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai senosios muzikos mėgėjus ir tuos, kuriuos domina dar neatrasti Lietuvos kultūros istorijos fenomenai, kviečia į tarptautinį Marco Scacchi senosios muzikos festivalį.

F.Puget. „Reunion de musiciens“.<br>Wikipedia nuotr.
F.Puget. „Reunion de musiciens“.<br>Wikipedia nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 22, 2015, 8:57 PM, atnaujinta Oct 14, 2017, 10:52 AM

Pirmą kartą Lietuvoje rengiama senosios muzikos šventė vyks rugsėjo 23–26 dienomis. Ji taps gražia Valdovų rūmų muziejaus tradicija..

„Šis festivalis primins Lietuvos ir Lenkijos valstybėje prieš beveik 400 metų kūrusio garsaus italų kompozitoriaus Marco Scacchi muziką, nukels į Lietuvos didžiųjų kunigaikščių muzikinę aplinką, o kartu atvers dar nepažintą Lietuvos ir Europos muzikinį paveldą.

Europos muzikos specialistų neseniai atrastas ir itin vertinamas, prilyginamas Claudio Monteverdi muzikai šio kūrėjo palikimas, žinios apie jo gyvenimo vingius daugeliui šalies žmonių taps netikėtu atradimu, atskleidžiančiu glaudų Lietuvos sąryšį su to meto Europos muzikinės kultūros pasauliu“, – teigė Valdovų rūmų muziejaus direktoriaus pavaduotoja dr. Jolanta Karpavičienė.

Pasak jos, pirmą kartą Lietuvoje organizuojamo festivalio idėja yra parsivežta iš Italijos – jau penkiolika metų Galėzės miesto muziejaus ir kultūros centras kasmet rengia M.Scacchi senosios muzikos festivalį taip prikeldamas su Lietuva susijusio garsaus italų kompozitoriaus muzikinį paveldą.

Glaudžiai bendradarbiauti su šio festivalio rengėjais ir Lietuvos publikai dovanoti įspūdingus senosios muzikos koncertus nuspręsta neatsitiktinai: Romoje gimęs pasaulietinės ir religinės muzikos kūrėjas M.Scacchi ilgą laiką dirbo Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencijoje Vilniuje.

Manoma, kad pirmąją operą Lietuvoje sukūręs kompozitorius į mūsų šalį atkeliavo 1624 metais kartu su savo mokytoju Giovanni Francesco Anerio. Jis dirbo Lietuvos ir Lenkijos valdovo Žygimanto Vazos dvare, kuriame laikui bėgant pasiekė didžiausias savo karjeros aukštumas.

Muzikinės tarnybos pradžioje M.Scacchi griežė smuiku valdovo kapeloje ir įgijo patirties kurdamas muziką. Artimesni draugystės ryšiai jį siejo su Žygimanto Vazos sūnumi Vladislovu. Šiam tapus Lietuvos ir Lenkijos valdovu, 1633 metais M.Scacchi buvo paskirtas rūmų kapelos vadovu – jai sėkmingai vadovavo ir kūrė muziką septyniolika metų.

Kadangi M.Scacchi mecenatas Vladislovas Vaza labai mylėjo Vilnių ir čia dažnai rezidavo, valdovo kapelos vadovas taip pat buvo dažnas svečias Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės sostinėje. Manoma, kad būtent čia jis sukūrė operą „Elenos pagrobimas“ („Il ratto di Helena“, 1636), kuri laikoma šio žanro pradininke Lietuvoje, o taip pat ir kitas operas – „Andromeda“ („L’Andromeda“, 1644) ir „Apviltoji Kirkė“ („Circe delusa“, 1648).

Mirus valdovui ir pablogėjus paties kapelmeisterio sveikatai, M.Scacchi grįžo į gimtąją Italiją. Apsistojęs Galėzės mieste, iki pat gyvenimo pabaigos vertėsi kūryba, mokė muzikos.

Pirmąjį tarptautinį Valdovų rūmuose rengiamą Marco Scacchi senosios muzikos festivalį sudaro trys koncertai. Rugsėjo 23 d.19 val. vyksiančiame koncerte „Le passeggiate con la folia“ bus galima pasiklausyti italų ansamblio „Réunion de Musiciens“ atliekamų M.Scacchi amžininkų kompozitorių Diego Ortizo, Tarquinio Merula'os, Girolamo Frescobaldi, Aurelio Virgiliano, Girolamo Frescobaldi, Riccardo Rognoni, Giovanni Girolamo Kapsperger, Arcangelo Corelli kūrinių.

Rugsėjo 25 d. 19 val. italų vokalinio ansamblio „Àrsi & Tèsi“ balsais skambės kompozitorių Giovanni Maria Nanino, Ruggero Giovannelli, Felice Anerio, Luca Marenzio, Giovanni Croce, Costanzo Porta, Luca Marenzio, Giovanni Pierluigi da Palestrina, Alessandro Striggio, Annibale Stabile, Jacob Arcadelt, Giovanni Giacomo Gastoldi, Gasparo Zerto, Orazio Vecchi sukurta muzika.

Festivalio kulminacija – rugsėjo 26 d. val. vyksiantis koncertas „Stagioni d’amore“. Jo metu Gintauto Venislovo ir Dariaus Stabinsko vadovaujamas tarptautinis choras ir konsortas „Brevis“ nukels į M.Scacchi muzikinį gyvenimą Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencijoje – senosios muzikos gerbėjai galės pasiklausyti koncertinių madrigalų, kurie buvo atliekami XVII a. pradžioje Italijoje ir Žygimanto Vazos dvare skirtingais metų laikais.

„Muzika užėmė itin svarbią vietą Lietuvos didžiojo kunigaikščio dvare, lydėdavo svarbius asmenis viešųjų iškilmių metu, medžioklėje bei privačiose menėse. Siekdami gaivinti ir palaikyti senąsias muzikinio gyvenimo Lietuvoje ir Europoje tradicijas tikimės, jog tarptautinis Marco Scacchi senosios muzikos festivalis taps gražia kasmetine mūsų tradicija, į istorinę atmintį sugrąžinančia Europos rango asmenybę ir jos kūrybinį palikimą bei Europai atskleisiančią jos ryšius su Lietuva“, – sako J. Karpavičienė.

Valdovų rūmų muziejus įvairiomis formomis siekia supažindinti šalies žmones su vėlyvųjų Viduramžių, Renesanso bei ankstyvojo Baroko epochų muzikos lobynu, taip pat paskatinti jaunimą mokytis senosios muzikos subtilybių – tam nuolat rengiami kultūros vakarai, edukacinės programos, svetingieji savaitgaliai, koncertai, viešos paskaitos ir kiti renginiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.