Į sceną grįžusį D.Chvorostovskį išvys ir Lietuvos operos mėgėjai

Pasaulinio garso baritonas Dmitrijus Chvorostovskis, kuriam birželio pabaigoje buvo diagnozuotas smegenų auglys, po sudėtingo gydymo vėl dainavo – praėjusį penktadienį „Metropolitan Opera“ teatre Niujorke atliko Grafo di Lunos partiją Giuseppe Verdi operoje „Trubadūras“. Tą pačią partiją jis dainuos ir rytoj bei spalio 3-iąją. Pastarąjį spektaklį galės išvysti ir Lietuvos operos gerbėjai – jis bus tiesiogiai transliuojamas į daugiau kaip du tūkstančius kino teatrų 70 pasaulio šalių. Lietuvoje „Trubadūrą“ rodys „Forum Cinemas“ kino centrai Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje.

D.Chvorostovskis sugrįžo į sceną, jį galės išgirsti ir Lietuvos operos gerbėjai.
D.Chvorostovskis sugrįžo į sceną, jį galės išgirsti ir Lietuvos operos gerbėjai.
Scena iš „Metropolitan Opera“ spektaklio „Trubadūras“.
Scena iš „Metropolitan Opera“ spektaklio „Trubadūras“.
D.Chvorostovskis ir A.Grigorian Maskvos filharmonijos ir teatro „Helikon“ spektaklyje – A.Rubintšteino operoje „Demonas“.
D.Chvorostovskis ir A.Grigorian Maskvos filharmonijos ir teatro „Helikon“ spektaklyje – A.Rubintšteino operoje „Demonas“.
Daugiau nuotraukų (3)

Milda Augulytė

2015-09-28 17:17, atnaujinta 2017-10-13 02:21

52 metų baritono D.Chvorostovskio pagerbimu penktadienį vakare baigėsi G.Verdi „Trubadūras“ Niujorko „Metropolitan Opera“ scenoje. Kai pagrindinius vaidmenis atlikę artistai, skambant audringiems plojimams, atėjo padėkoti publikai, orkestro dirigentas Marco Armiliato pakvietė rusų dainininką žengti žingsnį į priekį, o muzikantai pažėrė po Dmitrijaus kojomis baltų rožių.

Priverstinė kūrybinė pertrauka, trukusi apie tris mėnesius, nepakeitė nei dainininko išvaizdos, nei balso. Po kiekvienos arijos klausytojai dėkojo Dmitrijui garsiais plojimais ir šūksniais „bravo“. 

Solistė Ana Netrebko, pirmą kartą dainavusi Leonorą „Metropolitan Opera“, taip pat buvo laiminga matydama savo kolegą scenoje. Dmitrijų sujaudino ir nustebino toks priėmimas, jis dėkojo žiūrovams, partneriams, muzikantams.

Korespondentų paklausti, kas sumanė sceną su rožėmis, orkestro muzikantai atsakė: „Tai mūsų bendra idėja, mes labai norėjome palaikyti Dmitrijų ir išreikšti jam savo meilę.“ 

Kaip pranešė „Metropolitan Opera“, repeticijas Niujorke D.Chvorostovskis pradėjo dar rugsėjo 9-ąją. Per tą laiką jis dalyvavo daugiau kaip dešimtyje repeticijų, iš jų trijose – scenoje. Pasak D.Chvorostovskio atstovų, jis nekantriai laukė sugrįžimo į sceną.

Po „Trubadūro“ spektaklių D.Chvorostovskis grįš į Londoną tęsti gydymo. Bet jau spalio 29-ąją suplanuotas jo koncertas iš ciklo „Chvorostovskis ir draugai“ Kremliaus rūmuose Maskvoje. Šį kartą maestro pakvietė latvių dainininkę mecosopraną Elyną Garančą, jau sulaukusią pripažinimo daugelyje scenų. Koncerte gros teatro „Naujoji opera“ orkestras, diriguojamas Lietuvos publikai pažįstamo dirigento Konstantino Orbeliano.

Lietuvos publika dar kartą išgirsti  operą „Trubadūras“, šįkart – gyvai, tik be D.Chvorostovskio, galės spalio 22-25 d. Vilniaus Kongresų rūmuose. Spektaklį rodys „Vilnius City Opera“.

O tiesioginių transliacijų iš Niujorko „Metropolitan Opera“ gerbėjų šį sezoną laukia ne vienas intriguojantis susitikimas su opera. Kaip minėjome, sezonas prasidės spalio 3 d. G.Verdi „Trubadūru“. Po dviejų savaičių (spalio 17 d.) žiūrovų lauks dar vienas G.Verdi šedevras – „Otelas“. Paskutinę spalio dieną klausytojai mėgausis romantiška Richardo Wagnerio opera „Tanhoizeris“, o šiuos metus lapkričio 21-ąją užbaigs austrų kompozitoriaus Albano Bergo „Lulu“.

2016 m. pirmoji transliacija iš „Metropolitan“ – sausio 16-ąją. Pirmą kartą per beveik šimtą metų į Niujorko sceną sugrįš Georges'o Bizet „Perlų žvejai“. Įkandin jų – net trys Giacomo Puccini operos: „Turandot“ (sausio 30 d.), „Manono Lesko“ (kovo 5 d.) ir „Madam Baterflai“ (balandžio 2 d.). Sezoną užbaigs Gaetano Donizetti „Robertas Devere“ (balandžio 16 d.) bei Richardo Strausso „Elektra“ (balandžio 30 d.).

Vienas spektaklių – G.Puccini „Madam Baterflai“ – turi išskirtinį ryšį su Lietuva. Šiemet Niujorko „Metropolitan“ vėl bus parodyta 2008 m. netikėtai mirusio Didžiosios Britanijos kino ir teatro režisieriaus Anthony Minghellos režisuota „Madam Baterflai“ versija. 2005 m. šis operos pastatymas buvo pirmoji bendra Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro, Anglijos nacionalinės operos ir „Metropolitan Opera“ operos teatro produkcija. A.Minghellos režisuotos „Madam Baterflai“ premjera Anglijos nacionalinėje operoje įvyko 2005 m. lapkričio 5 d., o po pusmečio (2006 m. kovo 23 d.) opera debiutavo ir Vilniuje – pusmečiu anksčiau nei Niujorko „Metropolitan Opera“ (2006-ųjų rugsėjo 25 d.).

Prieš beveik pusantro šimto metų (1880 m.) įkurta „Metropolitan Opera“ 2006 m. virtualiai atvėrė duris žiūrovams visame pasaulyje. Lietuvos „Forum Cinemas“ prie šio projekto prisidėjo 2009-aisiais ir per pastaruosius šešerius metus parodė jau 64 operų tiesiogines transliacijas bei įrašus.

D.Chvorostovskis operoje „Trubadūras“ 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.