Kriminalistai apstulbę: kaip pavogė violončelę už 19 tūkst. eurų

„Švariai pasidarbuota“, – stebėjosi kriminalistai, vertindami Lietuvos kamerinio orkestro violončelininko Dainiaus Palšausko instrumento vagystės aplinkybes. Pirmadienį, 19 val. 15 min. muzikas tik kelioms minutėms paliko automobilį „Jaguar XJ“ su 19 tūkst. eurų vertės violončele stovėjimo aikštelėje prie sostinės Rotušės ir užbėgo į „Rimi“ parduotuvę, o grįžęs iš jos violončelės neberado.

Violončelininkas D.Palšauskas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Violončelininkas D.Palšauskas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

Oct 20, 2015, 6:16 PM, atnaujinta Oct 8, 2017, 10:00 PM

„Automobilis buvo visiškai nepažeistas, tik atrakinimo mygtukas neveikė. Niekada nepalieku automobilio, neįjungęs signalizacijos, bet kartais ji paprasčiausiai neįsijungia. Ir kas galėjo pamanyti, kad aikštelėje prie Rotušės nėra filmavimo kamerų“, – kalbėjo atlikėjas.

Įvykis Dainiui atrodo mįslingas. „Nežinau net ką galvoti. Gal tai kerštas, užsakomoji vagystė? Bet nesu su niekuo susipykęs, neturiu priešų, kurie šitaip keršytų“, – svarstė menininkas.

Kita vertus, sunku patikėti, kad didelis instrumentas būtų per pora minučių išgabentas iš judrios vietos spontaniškai. Anot D.Palšausko, aplinkui buvo daugybė žmonių. Nešamą instrumentą galėjo užfiksuoti ir aplinkinių įstaigų filmavimo kameros.

Violončelę į automobilį D.Palšauskas įsidėjo prie Filharmonijos. Jo kolegos iš orkestro spėja, kad vagystė buvo gerai suplanuota, o brangūs instrumentai galbūt yra stebimi specialiai. Juk violončelė – ne smulkmena, kurią galėtum nepastebimai įsikišti į kišenę.

Pavogtąjį instrumentą D.Palšauskas nusipirko tik šią vasarą, susižavėjęs šiuolaikinio vokiečių meistro Klauso Ludwigo Clemento styginių instrumentų skambesiu – jais griežė Vilniaus festivalio svečiai iš Italijos. Dainius iš šio gamintojo nusipirko tikslią XVII a. italų meistro Matteo Gofrillerio violončelės, kuria griežė legendinis Pablo Casalsas, kopiją.

Menininkas buvo labai patenkintas pirkiniu ir ketino parduoti savo senąjį instrumentą – laimė, kad to nepadarė.

D.Palšauskas netiki, kad pavogtąjį instrumentą būtų įmanoma parduoti Europos Sąjungoje ir juolab – Lietuvoje, nes jo dokumentai liko pas savininką. „Lietuvoje juo būtų galima groti nebent vienumoje prie židinio“, – juokavo nukentėjusysis, jau atsigavęs po šoko.

Be to, pasak jo, pavogtoji violončelė yra paženklinta K.L.Clemento logotipu. Visas meistro vardas įklijuotas instrumento viduje.

Ką nors žinančius apie šį įvykį ar buvusius pirmadienį tarp 19 val. 15 min. ir 19 val. 20 min. prie „Rimi“ Didžiojoje gatvėje ir pastebėjusius ką nors įtartino, prašoma paskambinti numeriu: 8 687 16 898.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.