Dirigentė Mirga Gražinytė – tarp podiumo primadonų

Liucernos festivalis Šveicarijoje tik ką paskelbė apie ketinimą suburti vasarą pasaulio batutos pažibas moteris. Ne mažiau kaip dešimt iškiliausių dabarties dirigenčių suvažiuos į šį festivalį, tarp jų pakviesta ir Zalcburgo teatro meno vadovė Mirga Gražinytė.

Dirigentė M.Gražinytė.<br>D.Matvejevo nuotr.
Dirigentė M.Gražinytė.<br>D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-11-02 08:28, atnaujinta 2017-10-06 07:19

28 metų lietuvė festivalyje pasirodys greta aukščiausiais reitingais vertinamos amerikietės Marin Alsop, baroko muzikos žvaigždės prancūzės Emmanuelle Haim, bene garsiausios bigbendų dirigentės ir kompozitorės amerikietės Marios Schneider ir kitų jų lygio menininkių. Negana to, Mirga diriguos Europos kameriniam orkestrui Ludwigo van Beethoveno Šeštąją  simfoniją ir tautietės kompozitorės Ramintos Šerkšnytės ankstyvąjį opusą „De profundis“.

„Netgi šiandien, lyčių lygybės eroje, moterims nelengva reikštis kaip dirigentėms ir kompozitorėms. Jas galima suskaičiuoti ant rankų pirštų tokiuose vyrų bastionuose kaip Berlyno ir Vienos filharmonijų orkestrai. Todėl skiriame festivalį mūsų primadonoms – „pirmosioms moterims“ (išvertus iš italų „prima donna“) bei jų vaidmeniui muzikoje, – rašoma Liucernos festivalio tinklapyje.

Liucernoje vasarą muzikuos ir žymiausios pasaulio instrumentininkės – pianistė Marta Argerich, smuikininkė Anne Sophie Mutter, violončelininkės Sol Gabetta ir Alisa Weilerstein bei kitos.

Tačiau vargu ar gražiosios lyties atstovėms pavyks nustelbti iškilius vyrus. Į Liucerną susirinks tikras batutos meistrų žiedas: Danielis Barenboimas, Bernardas Haitinkas, Riccardo Chailly, Simonas Rattle‘as, Herbertas Blomstedtas, Daniele Gatti, Franzas Welseris-Möstas, Yannickas Nezet-Seguinas, Gustavo Dudamelis, Kirilas Petrenko, Matthias Pintcheris. Štai į kokią kompaniją pateks M.Gražinytė.

Parengė Asta Andrikonytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.