Lietuvos nacionalinio dramos teatro meno vadovas neteko pareigų

„Išeinu pakelta galva. Niekam neturiu pretenzijų ir kaltinimų“, – portalui Lrytas.lt sakė Audronis Liuga. Jis bendru šalių susitarimu neteko savo, kaip Lietuvos nacionalinio dramos teatro (LNDT) meno vadovo, pareigų. Kas atsitiko? „Tos pareigos išnyko, – šyptelėjo A.Liuga. – Visko gali būti, kad jų veikiausiai apskritai neliks.“

A.Liuga (dešinėje) ir M.Budraitis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Liuga (dešinėje) ir M.Budraitis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Liuga teigė, kad baigėsi jo susitarimas su teatro vadovu M.Budraičiu.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Liuga teigė, kad baigėsi jo susitarimas su teatro vadovu M.Budraičiu.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
O.Koršunovas, A.Liuga (centre) ir M.Budraitis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
O.Koršunovas, A.Liuga (centre) ir M.Budraitis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Liuga (kairėje) ir E.Nekrošius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Liuga (kairėje) ir E.Nekrošius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Ramūnas Gerbutavičius

Nov 4, 2015, 1:53 PM, atnaujinta Oct 5, 2017, 8:40 PM

A.Liuga iš teatro išėjo per keturias dienas. „Tai kaip evakuacija iš lėktuvo. Nieko tokio, bet tokie užsienio režisieriai kaip Krystianas Lupa ir Arpadas Schilingas yra truputį šokiruoti. Jie nežino, kas laukia jų spektaklių. Galiu pasakyti, kad nors teatre ir nebedirbu, bet prižiūrėsiu tuos spektaklius“, – kalbėjo A.Liuga.

Buvęs teatro meno vadovas teigė, kad nors jo darbo sutartis buvo neterminuota, bet baigėsi savotiškas susitarimas su teatro direktoriumi Martynu Budraičiu.

„Mes buvome sutarę, kad aš penkerius metus formuosiu teatro programą. Esu direktoriui dėkingas, kad jis visus mano pasiūlymus priėmė, nors gal jam šis tas ir nepatiko. Neturiu jam jokių pretenzijų. Mano etapas pasibaigė. Gal teatre bus kitas etapas su savo dėsniais ir rezultatais“, – sakė A.Liuga.

Pašnekovas teigė, kad prieš penkerius metus užimdamas meno vadovo pareigas prisiekinėjo sau niekada šios kėdės trūks plyš nesilaikyti. Jam buvo svarbiausia per tam tikrą laiką padaryti kuo daugiau. „Gal kiekybė ne visada buvo tokia kokybiška kaip norėtųsi, bet vis tiek nemažai pavyko nuveikti, ypač prisiminus LNDT pastatytus užsienio režisierių spektaklius“, – sakė pašnekovas.

A.Liuga pabrėžė, kad teatrų meno vadovo pareigos – didžiulė sisteminė valstybės problema. „Nėra apibrėžta meno vadovo pozicija. Ji praktiškai prilyginta valytojo pareigoms. Tiek vienas, tiek kitas samdomas ir atleidžiamas su Kultūros ministerijos žinia. Nėra jokių svertų, ką meno vadovas veikia. Jo darbas smarkiai priklauso nuo steigėjo ir direktoriaus geros valios“, – kalbėjo A.Liuga.

Buvusiam LNDT meno vadovui tik pasirodė mažumėlę keista, kodėl Kultūros ministerija nepasidomėjo, neuždavė jam jokio klausimo, susijusio su užimamomis pareigomis. Tačiau A.Liuga nekaltina nei Kultūros ministerijos, nei LNDT vadovo M.Budraičio. „Tik gal galima buvo kiek anksčiau apie tai su manimi pasikalbėti? Kita vertus, gal ir aš pats anksčiau turėjau pasidomėti savo likimu šiose pareigose?“ – retoriškai klausė A.Liuga.

LNDT direktorius M.Budraitis teigė, kad ateinančius penkerius metus tokios pareigybės, kokią užėmė A.Liuga, neliks. „Kultūros ministerijai pateikdamas ateinančių penkerių metų programą tokių pareigybių nenumačiau. Didesnis svoris teks Meno tarybai, kitaip tariant, remsiuosi ekspertų būriu.  Be to, aš pats turiu tam tikrą viziją ir noriu ją realizuoti“, – kalbėjo M.Budraitis.

Teatro vadovas teigė, kad su A.Liuga išsiskyrė be pykčio. „Mums net bus tam tikras iššūkis dirbti be tokios paramos, kokią teikė A.Liuga. Aš juo pasitikėjau. Mes dirbom kartu. Gal kai kas galėjo būti ir geriau. Bet jo darbo rezultatai kalba patys už save“, – A.Liugą gyrė M.Budraitis.

Kokios naujovės laukia LNDT ateinančius penkerius metus? M.Budraitis užsiminė, kad dvejus metus turėtų vykti teatro rekonstrukcija. Po jos esą turėtų pilnai įvykti šio teatro atsivėrimas miesto ir šalies visuomenei. „Teatras turėtų tapti atviresnis jauniems kūrėjams. Rekonstruotose erdvėse taip pat sustiprės edukacinė veikla“, – ateities planus atskleidė M.Budraitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.