Ansamblio „Quorum“ balsai įkaitina net stadionus

Dainuoti tik „a cappella“ muziką ir išgyventi 10 metų Lietuvos padangėje – tikras iššūkis. Tačiau vyrų vokaliniam ansambliui „Quorum“ tai pavyko – gruodžio pradžioje jis surengs savo 10-mečiui skirtą koncertų turnė Lietuvoje.

Ansamblis „Quorum“.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Ansamblis „Quorum“.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Ansamblis „Quorum“.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Ansamblis „Quorum“.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Ansamblis „Quorum“.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Ansamblis „Quorum“.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (3)

Asta Vaitkevičiūtė

Nov 23, 2015, 8:04 PM, atnaujinta Oct 3, 2017, 5:09 AM

Tik šie dainininkai žino, koks sudėtingas ir įnoringas yra „a cappella“ žanras, kiek reikia įdėti darbo ir fantazijos aranžuojant įvairiausio stiliaus muziką, kiek būtina repetuoti, norint profesionaliai ją atlikti be jokio instrumentų pritarimo.

Tačiau „Quorum“ koncertinė programa per dešimtmetį taip prasiplėtė, jog įtiktų įvairiausiam muzikiniam skoniui. O savo kelią ansamblio vyrai pradėjo didesnės sudėties kolektyve dainuodami renesanso ir baroko madrigalus. Ši muzika Lietuvoje retai atliekama ir nedaugeliui suprantama, todėl ją pamėgę dainininkai nutarė skleisti šį repertuarą kuo platesnei auditorijai.

Tačiau vien muzika sotus nebūsi. Jei ansamblis būtų dainavęs tik madrigalus, dešimtmečio šiemet gal ir nešvęstų. „Quorum“ įkūrėjo Vitalijaus Neugasimovo išsilavinimas, erudicija, užsidegimas ir muzikinė fantazija atvedė ansamblį į šiuos šventinius metus.

V.Neugasimovas – beveik visų grupės aranžuočių bei autorinių kūrinių autorius. Jis profesionalus pianistas, vargonininkas ir klavesinininkas, turintis puikius muzikos komponavimo pagrindus bei gerą skonį.

Vitalijaus aranžuotės atskleidžia kiekvieno ansamblio nario privalumus ir galimybes, o jie -nepriekaištingi „a cappella“ muzikos atlikėjai. „Quorum“ dainininkai Marius Turlajus, Gintautas Skliutas ir Romanas Savickas įgijo išsilavinimą Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, tobulina dainavimo įgūdžius žymiausiuose Lietuvos choruose, jau daug metų dainuoja Vokietijoje suburtame „Europachorakademie“ chore.

Ši trijulė savo balsą įvaldžiusi taip, kad gali išgauti įvairiausių instrumentų garsus, pamėgdžioti gamtos reiškinius ir atlikti įvairiausio stiliaus muziką. Tenoras M.Turlajus yra itin artistiškas solistas, baritonas G.Skliutas – centrinė ansamblio ašis, palaikanti balansą tarp aukštų ir žemų balsų, ypač įspūdingai dainuojantis solo lietuviškus ir retro stiliaus kūrinius. Boso R.Savicko sodrus žemas balsas suteikia pamatą harmonijai, dainininkas puikiai improvizuoja.

Į ansamblį darniai įsilieja gražaus tembro savininkas „Ąžuoliuko“ muzikos mokyklos auklėtinis Dainotas Varnas. Jam dainuojant su patyrusiais dainininkais nesijaučia nei amžiaus, nei išsilavinimo skirtumo. Dažniausiai Dainotas dainuoja solo, bet jau tapo lygiaverčiu sudėtingą „a cappella“ muziką propaguojančio ansamblio nariu.

Vokalinės perkusijos, vadinamojo „beat box“ atlikėjas Šarūnas Navickas Vilniaus kolegijoje studijavo aktorinį meistriškumą. Aktoriaus gebėjimai jam puikiai praverčia net „a cappella“ muzikos koncertuose.

Šie metai ansambliui buvo itin geri – grupės klausėsi, stovėdami jai plojo kitų šalių ir netgi kitokios muzikos mėgėjai. „Quorum“ dainavo mažai apie juos žinančiai publikai.

Skambant „Quorum“ atliekamai ukrainiečių liaudies dainai „Plyve kacha po Tysyni“, po tragiškų Maidano įvykių tapusios neoficialiu Ukrainos himnu, ašaras braukė karo baisumus patyrę Ukrainos miestų Lvovo ir Ivano Frankovsko žmonės. Abiejų miestų filharmonijos buvo pilnos, nepaisant karo pasekmių. Kultūra kelia žmogaus dvasią – šie koncertai buvo akivaizdus to įrodymas.

„Kai visa salė verkia, ir patiems užspaudžia gerkles – tai labiausiai jaudinamos scenos akimirkos“, – dalijosi įspūdžiais ansamblio nariai.

Žymios moldavų grupės „Zdob-si-Zdub“ kvietimu „Quorum“ dainavo jos 20-mečio koncerte Moldovos sostinėje Kišiniove pank roko muzikos gerbėjams ir taip įkaitino Dendrarium parko stadiono tūkstantinę publiką, kad ši klykė ir šėlo.

Tačiau didžiausias komplimentas grupei buvo „Zdob-si-Zdub“ narių įvertinimas: „Buvote geriausia kada nors mus apšildžiusi grupė“, – pripažino muzikantai.

Pasirodo, „a cappella“ galima dainuoti visokiausią muziką, net ir pank roką su folkloro elementais. Ne veltui „Quorum“ koncertinė programa „Kelionė po pasaulį „a cappella“ yra tokia populiari. Joje skambantys daugelio užsienio šalių hitai, įvairios kalbos ir skirtingo stiliaus muzika priimtina kiekvienam.

Jubiliejiniame koncertų ture, kuris prasidės gruodžio 2 d. Tauragėje, „Quorum“ artistai taip pat keliaus po įvairias pasaulio šalis, įlieję į programą naujų dainų, šviežių įspūdžių ir daug šventiškos nuotaikos.

Gruodį „Quorum“ aplankys Tauragę, Alytų, Kauną, Jonavą ir Anykščius. Iškilmingiausias koncertas įvyks Nacionalinės filharmonijos salėje Vilniuje.

„Quorum“ koncertuos gruodžio 2 d. Tauragės kultūros rūmuose, 3 d. – Alytaus miesto teatre, 7 d. – Kauno teatro klube, 13 d. – Jonavos kultūros centre, 15 d. – Anykščių kultūros centre, 17 d. Vilniuje, Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.