Dmitrijus Chvorostovskis: „Daktarai man pažadėjo, kad nemirsiu“

Žymusis rusų baritonas Dmitrijus Chvorostovskis pirmadienį papasakojo naujienų agentūrai TASS apie keturis mėnesius trunkančią savo kovą su smegenų vėžiu ir grįžimo į sceną iššūkius.

D.Chvorostovskis tiki šviesa tunelio gale.
D.Chvorostovskis tiki šviesa tunelio gale.
D.Chvorostovskio kovą su savimi grįžtant į sceną matė ir lietuviai kino ekrane.
D.Chvorostovskio kovą su savimi grįžtant į sceną matė ir lietuviai kino ekrane.
D.Chvorostovskis (dešinėje) su Kauno miesto simfoninio orkestro vadovu A.Treikausku prieš dvi savaites Minske.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
D.Chvorostovskis (dešinėje) su Kauno miesto simfoninio orkestro vadovu A.Treikausku prieš dvi savaites Minske.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (3)

Asta Andrikonytė

Nov 23, 2015, 11:07 PM, atnaujinta Oct 3, 2017, 5:09 AM

Dainininkas atskleidė, kad medikai jau neabejoja ne tik jo išgijimu, bet ir galimybe tęsti karjerą ir visavertį gyvenimą, žinoma, su tam tikrais apribojimais. „Dėl to vertėjo iškęsti visus chemo- ir radioterapijos nepatogumus“, – kalbėjo Dmitrijus.

Dar neseniai vadintas seksualumo simboliu artistas neslėpė ties pakaušiu nuplikęs, o JAV ligoninėje Ročesteryje jam dėl biopsijos, nustatant tinkamiausią gydymo būdą, buvo pragręžta kaukolė. „Jei pridėtumėte ranką prie apšvitintų vietų, pajustumėte šilumą. Jaučiu stiprią pulsaciją, kai ten pritvinksta kraujo“, – pasakojo D.Chvorostovskis. Beje, Kauno miesto simfoninio orkestro vadovas Algimantas Treikauskas, bendravęs su solistu prieš dvi savaites, nepastebėjo jo nuplikimo.

Kone didesnis iššūkis už gydymo procedūras dainininkui buvo grįžimas į sceną po trijų mėnesių pertraukos (karjerą dėl ligos jis nutraukė birželio pabaigoje). Tai įvyko rugsėjo 25-ąją, ir ne bet kur, o Niujorko „Metropolitan Opera“ teatre atidarant sezoną. Be to, D.Chvorostovskis dainavo vieną sunkiausių baritono partijų – Grafą di Luną Giuseppe‘s Verdi „Trubadūre“.

Mačiusieji šį spektaklį „Forum Cinemas“ kino teatre turbūt niekada nepamirš skausmingo D.Chvorostovskio veido.

„Puikiai žinojau, kad auditorija sprogs ovacijomis, kai pasirodysiu scenoje, ir beveik neabejojau, kad dirigentas sustabdys spektaklį, leisdamas žiūrovams išlieti savo jausmus. Man buvo gyvybiškai svarbu ištverti tas akimirkas neprarandant kvėpavimo, sulaikyti ašaras ar tiesiog nenugriūti ant grindų čia pat, publikos akyse. Aš visiškai neperdedu – tai buvo siaubingas psichologinis testas“, – prisiminė kritines karjeros akimirkas D.Chvorostovskis.

Di Lunos partija jau savaime reikalauja ne tik didelės vokalinės, bet ir fizinės ištvermės, šio vaidmens kūrėjas daug fechtuojasi. Tačiau Dmitrijui rūpėjo tik viena: nesuklupti per pirmąjį monologą. Ir jam pavyko laimėti kovą su savimi.

Turbūt pirmą ir paskutinį kartą gyvenime matėme stambiu planu, kaip galbūt myriop pasmerktas artistas daro tai, ką labiausiai mėgsta šioje žemėje, kad suteiktų laimės kitiems.

Bet tai dar buvo ne viskas. Dainininkams išsirikiavus nusilenkti, dirigentas Marco Armiliato čiupo D.Chvorostovskį už rankos ir stumtelėjo pirmyn.

„Iš pradžių sutrikau – tai buvo taip netikėta. Po to pamačiau skriejančias į mane iš orkestro duobės gėles (krito baltos rožės). Daugybę gėlių! Nežinojau, ką daryti. Pasižiūrėjau į partnerius – Ana Netrebko, M.Armiliato, kiti plojo ir verkė. Aš taip pat ne geležinis. Pasilenkiau ir pradėjau rinkti rožes drebančiomis rankomis, o jos vis krito... Pradėjau dalinti gėles moterims scenoje“, – pasakojo D.Chvorostovskis.

Po poros savaičių Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas apdovanojo solistą Aleksandro Nevskio ordinu už indėlį į nacionalinę kultūrą ir meną bei ilgus, vaisingus veiklos metus.

Šį mėnesį D.Chvortostovskis surengė Maskvoje koncertą su latvių sopranu Elyna Garanča, neseniai netekusia mylimos motinos, o praėjusią savaitę jis kartu su bosu Ildaru Abdrazakovu labdaros koncerte Ufoje surinko 30 mln rublių sergantiems vaikams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.