„Bohemiečiai“ kvies meno mėgėjus į jaukią buveinę

Tik savaitė liko iki „Vilnius City Opera“ (VCO) vieno sudėtingiausių veikalų – Claude‘o Debussy operos „Pelėjas ir Melisanda“ – premjeros. Ji sostinės Kongresų rūmuose bus rodoma gruodžio 3 ir 5 dienomis.

J.Adamonytė – Melisanda Velse.<br>Velso nacionalinės operos nuotr.
J.Adamonytė – Melisanda Velse.<br>Velso nacionalinės operos nuotr.
Pristatant operą dalyvavo (iš kairės): J.Ulanovas, J.Adamonytė, G.Fillianoti, D.Ibelhauptaitė, G.Rinkevičius ir D.Praspaliauskas.<br>VCO nuotr.
Pristatant operą dalyvavo (iš kairės): J.Ulanovas, J.Adamonytė, G.Fillianoti, D.Ibelhauptaitė, G.Rinkevičius ir D.Praspaliauskas.<br>VCO nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Austė Radžiūnaitė

Nov 27, 2015, 9:40 AM, atnaujinta Oct 2, 2017, 1:53 PM

Spektakliai suburs garsiose pasaulio scenose šią unikalią, ilgus metus C.Debussy kurtą operą pristatančius solistus. Tai – neseniai Jungtinėje Karalystėje liaupsių už Melisandos vaidmenį sulaukusi Jurgita Adamonytė, išsvajotu Pelėjo vaidmeniu Vokietijoje debiutavęs „La Scala“, „Metropolitan Opera“ir kitų žymių scenų tenoras italas Giuseppe Filianoti, ne vieną prestižinį apdovanojimą už Golo vaidmenį šioje operoje pelnęs Sankt Peterburgo Marijos teatro baritonas Jevgenijus Ulanovas.

Premjeriniuose spektakliuose taip pat dainuos Jovita Vaškevičiūtė, Tadas Girininkas, Liudas Norvaišas, Lina Dambrauskaitė.

Anot veikalo dirigento Gintaro Rinkevičiaus (spektakliuose grieš jo vadovaujamas Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras), solistų patirtis interpretuojant šią ypatingą operą – didelė paspirtis spektaklio kūrėjams. Mat C.Debussy šiuo veikalu „tarė naują žodį muzikoje“, „atvėrė langą į kitą pasaulį“. Pats maestro iki šiol nebuvo susidūręs su šia partiūra.

„Tokį darbą gali atlikti tik gerai pažįstantys vienas kitą žmonės“, – tvirtino pristatydama projektą jo režisierė Dalia Ibelhauptaitė, kurią su maestro G.Rinkevičiumi sieja jau 15 metų kūrybinė partnerystė. Režisierė atskleidė žvelgianti į „Pelėją ir Melisandą“ kaip į dramos spektaklį, o G.Rinkevičius, anot jos, geriausiai iš visų dirigentų sugeba perteikti dramą.

Kuriant naująjį spektaklį tandemui talkina scenografas Marijus Jacovskis, jau trečią kartą įsiliejęs į VCO komandą. Šį sykį dailininko įkvėpimo šaltiniu, kaip atskleidė D.Ibelhauptaitė, tapo Andrejaus Tarkovskio filmai, hipnotizuojanti jų aura.

Septynis operos solistus nuo kojų iki galvos aprengs neišsenkamos fantazijos britų dizaineris, prestižinio „Olivier“ apdovanojimo laureatas Jonas Morrellis, sužavėjęs publiką savo kostiumais „Trubadūre“.

Opera „Pelėjas ir Melisanda“ – etapinis darbas visiems spektaklio kūrėjams. G.Rinkevičius prisipažino labai seniai svajojęs atlikti šį veikalą, bet netikėjęs, kad tai įmanoma Lietuvoje. Tačiau VCO tai įrodys, ką jau ne kartą padarė per savo gyvavavimo dešimtmetį.

Garsenybes į Vilnių atviliojo būtent proga dar kartą pasinerti į genialios C.Debussy muzikos versmę. J.Adamonytė prisipažino iš pradžių nenoriai sutikusi imtis jai sunkiai suprantamo Melisandos personažo. Tačiau nušvitimo momentas, anot artistės, vertas aukų!

Ką ši moteris įkūnija? Kodėl meilė operoje baigiasi tragedija? Kas nutinka, kai mus užvaldo emocijos? Jurgitos nuomone, pati publika turės atsakyti į šiuos į klausimus.

Kerštingojo Golo kūrėją J.Ulanovą „Pelėjo ir Melisandos“ istorija užbūrė jausmų gelme ir tikrumu, o C.Debussy muzika, pasak solisto, juos genialiai perteikia.

Ar supras publika neįprastą mūsų scenoms muzikos partitūrą? D.Ibelhauptaitės įsitikinimu, „Pelėjas ir Melisanda“ tikrai nėra opera tik meno elitui ir ekspertams. Be to, ir VCO svečiai pripažino, kad vilnietiška veikalo versija yra šiltesnė, erotiškesnė negu tos, kuriose jiems teko dainuoti anksčiau.

„Kartais mažieji teatrai scenos rezultatu pranoksta didžiuosius. Viską lemia kūrėjų tarpusavio santykiai“, – tvirtino G.Filianoti.

C.Debussy „Pelėją ir Melisandą“ sukūrė pagal žymaus dramaturgo, simbolisto Maurice‘o Maeterlincko pjesę. Ji pasakoja keistą vienos šeimos istoriją. Golo randa miške pasiklydusią Melisandą, ją įsimyli, veda ir po pusės metų pristato artimiesiems. Tačiau sutuoktiniams persikėlus į vyro namus, jaunąją ima traukti gerokai jaunesnis jo brolis Pelėjas. Nepasitikėjimas ir pavydas perauga į tragediją.

Kartu su operos premjera D.Ibelhauptaitė pristatė ir naują „bohemiečių“ susitikimų erdvę. Tai – premjeros dieną artistus vakaroti pakviesiantis naujas virtuvės šefo Deivydo Praspaliausko restoranas „Dublis“, tiksliau – visas restoranų kompleksas, besikuriantis Trakų g. 14.

VCO su D.Praspaliausku įgyvendino jau ne vieną bendrą projektą. „Tai ne atsitiktinumas, kad mes kartu. Tiek opera, tiek puikus maistas yra menas: opera – sielai, o maistas – kūnui“, – sakė D.Ibelhauptaitė.

Be to, režisierė pabrėžė, kad rūmuose, į kuriuos nuo gruodžio 4-osios lankytojus kvies „Dublis“, per kelis šimtmečius gyveno daug kilmingų šeimų, tarp jų – Radvilos, buvę vieni pirmųjų Vilniaus operos mecenatų.

Šie rūmai iki pat XIX amžiaus buvo vertinančių meną, madą ir gerą skonį susibūrimo vieta.  Čia būdavo aptariami naujausi Vilniaus gandai, ragaujamas retas vynas ir gardus maistas, įvertinamos Vakarų Europos sostinių naujausios mados ir, žinoma, teatro pastatymai bei meno kūriniai.

D.Praspaliauskas svajojo apie išskirtinę vietą, kur susitiktų menas ir išskirtinis maistas, o D. Ibelhauptaitė ir „bohemiečiai“ vis ieškodavo  jaukių susitikimų esrdvių. Restorane esančiame Žaliajame kambaryje (ang. „Green room“) nuo šiol vyks „bohemiečių“ darbo susitikimai ir šventės, o apačioje įsikursiančioje „Grafo“ galerijoje – parodos ir susitikimai su menininkais. Pirmasis jų kvies jau gruodžio 8-ąją pabendrauti su D. Ibelhauptaite, kuri papasakos „Pelėjo ir Melisandos“ kūrybos užkulisių istorijų.

„Turime Vilniuje kurti gurmaniškas vietas, išbandyti tai, ko dar nebuvo. Čia – mūsų namai, čia mes galime sunešti visa, ką geriausio išmokome išsibarstę po pasaulį“, – kalbėjo VCO įkūrėja D.Ibelhauptaitė.

C.Debussy operos “Pelėjas ir Melisanda“ premjeriniai spektakliai Vilniaus Kongresų rūmuose – gruodžio 3 ir 5 d. 19 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.