Operos „Pelėjas ir Melisanda“ premjera: ieškokit moters

Claude'o Debussy

Melisandos vaidmenį sukūrė J.Adomonytė.
Melisandos vaidmenį sukūrė J.Adomonytė.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 3, 2015, 4:42 PM, atnaujinta Oct 1, 2017, 11:46 AM

Režisierė Dalia Ibelhauptaitė tiki, kad ši opera, sukurta lyg tikras dramos spektaklis, žiūrovus kvies į išskirtinį ir gurmanišką vakarą.

Impresionistinę prancūzų kompozitoriaus C.Debussy operą atliks Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, kuriam diriguos maestro Gintaras Rinkevičius. Dainuos ir gerai pažįstami, ir Lietuvoje pirmą kartą pasirodysiantys solistai – Jurgita Adamonytė (Italija), Giuseppe Fillianoti (Italija), Jevgenijus Ulanovas (Rusija), Jovita Vaškevičiūtė, Tadas Girininkas, Liudas Norvaišas, Lina Dambrauskaitė.

C.Debussy, ilgai ieškojęs istorijos savo operos idealo sumanymams įgyvendinti, pasirinko žymaus dramaturgo, simbolisto Maurice'o Maeterlincko pjesę ir pavertė ją legenda. Nors tarp menininkų buvo kilęs nemažas konfliktas ir M.Maeterlinckas „Pelėją ir Melisandą“ išvydo tik praėjus porai metų po kompozitoriaus mirties, rašytojas negalėjo paneigti C.Debussy talento: „Šiuo atveju aš visiškai klydau, o jis buvo tūkstantį kartų teisus.“ 

Ne paslaptis, kad jų ginčų pradžia buvo susijusi su moterimi, turėjusia scenoje įkūnyti Melisandą. Šis VCO sezonas kaip tik ir sukasi apie išskirtinę moterį, tampančią nesibaigiančių istorijų ašimi. Be jos daugelis vyrų gyventų kur kas nuobodesnį, nors ir saugesnį gyvenimą. „Cherchez la femme“ (ieškokite moters), – sako prancūzai, tarp jų – ir kompozitorius C.Debussy.

Šią vasarą Melisandos vaidmeniu britų kritiką pavergusi J.Adamonytė po pasirodymo Velso nacionalinėje operoje jau tituluota „dešimtmečio Melisanda“. Pelėjo vaidmenį atliks italų tenoras D.Fillanoti. Jis – nuolatinis prestižinio „La Scala“ teatro svečias, ne kartą lipęs ir į Niujorko „Metropoliten“ sceną. Princas Golo – Sankt Peterburgo Marijos teatre dainuojantis J.Ulanovas. Gimęs Uzbekistane, solistas studijavo Maskvoje ir Italijoje, o nuo 2000 m. dirba Marijos teatre. Jo repertuaras platus, tačiau Golo vaidmuo – solisto vizitinė kortelė. Scenoje žiūrovus jis pavergia ne tik savo balsu, netradicine išvaizda, bet ir intelektualia vaidyba.

„Pelėjas ir Melisanda“ pasakoja keistą vienos šeimos ir į ją papuolusios moters istoriją. Radęs miškuose pasiklydusią Melisandą, Golo ją įsimyli ir veda ir tik po pusės metų pristato savo artimiesiems. Sutuoktiniams persikėlus į vyro namus, jaunoji ima nemažai laiko leisti su Pelėju – jaunesniuoju Golo broliu. Nepasitikėjimas, pavydas, meilės žaidimai ir simboliai bei nemažai mistikos – štai iš ko susideda vienas svarbiausių XX a. operos kūrinių.

Spektaklio scenografiją sukūrė vienas ryškiausių scenos dailininkų Lietuvoje – Marijus Jacovskis, o kostiumus – VCO žiūrovams jau pažįstamas prestižinio „Olivier“ apdovanojimo laureatas Jonas Morrellas (Didžioji Britanija).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: koks svarbiausias O. Scholzo vizito tikslas?