Susipažinkite: dirigentas Vilmantas Kaliūnas

Gruodžio 4 d. 18 val. Kauno miesto simfoninis orkestras pristato vokiečių romantikams skirtą programą, kurią parengė Vokietijoje gyvenantis Vilmantas Kaliūnas. Lietuvoje gerai žinomas obojininkas pasuko dirigavimo keliu. Tad Kaune jį išvysime prie dirigento pulto. Koncerto viešnia – valtornininkė Amanda Kleimbart, priskiriama jaunųjų atlikėjų elitui.

Debiutui Lietuvoje dirigentas V.Kaliūnas pasirinko vokiečių romantikus.
Debiutui Lietuvoje dirigentas V.Kaliūnas pasirinko vokiečių romantikus.
Valtornininkė A.Kleimbart priskiriama jaunųjų atlikėjų elitui.
Valtornininkė A.Kleimbart priskiriama jaunųjų atlikėjų elitui.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 4, 2015, 7:49 AM, atnaujinta Oct 1, 2017, 9:55 AM

„Išvykau kaip obojininkas, grįžtu kaip dirigentas,“ – sakė V.Kaliūnas, besiruošiantis penktadienio debiutui. 1993 m. išvykęs į Vokietiją tęsti obojaus studijų, čia kopęs muzikanto karjeros laipteliais, prieš penkerius metus pasuko nauju, netikėtu keliu. Šįmet V.Kaliūnas įstojo į Veimaro konservatoriją, žinomą kaip dirigentų kalvė, ir užkopė ant dirigento pakylos. Žinoma, tai įvyko ne iš karto. Didžiulis smalsumas skatino dalyvauti meistriškumo kursuose, stebėti Claudio Abado, Christiano Thielemanno, Paavo Jarvi repeticijas. Liko ir obojus, tačiau išsipildė tai, kas buvo pranašauta dar penkiolikmečiam Vilniaus Juozo Tallat-Kelpšos konservatorijos studentui – pradėjo dirigento karjerą. Vokietijos spauda apie V.Kaliūną atsiliepia kaip apie dirigentą, valdantį orkestrą taupiais mostais bei gebantį perduoti muzikavimo aistrą orkestrantams. Nuo 2010 m. dirigentas yra Sarliuiso apskrities simfoninio orkestro meno vadovas. Šis orkestras išgarsėjo kaip jaunųjų solistų tramplinas.

Debiutui Lietuvoje V.Kaliūnas pasirinko vokiečių romantikus. Koncertą pradės Roberto Schumanno uvertiūra „Manfredas“. Apie šį kūrinį kompozitorius Hugo Wolfas rašė: „Kūrinys perteikia dramos esmę lengviausiais potėpiais.“

Koncerto solistė valtornininkė Amanda Kleimbart pernai laimėjo Richardo Strausso konkursą. Tai atkeipė publikos dėmesį visoje Europoje. Ji dažnai kviečiama orkestrų kaip R.Strausso valtornos žinovė. Todėl ir Kaune išgirsime šio vėlyvojo romantizmo atstovo opusą – jaunystės laikais sukurtą Pirmąjį koncertą valtornai ir orkestrui. Valtornos solo tapo galvosūkiu net Richardo tėvui Franzui Straussui, pirmajam jaunojo kompozitoriaus kritikui bei žymiam to meto valtornininkui ir kompozitoriui.

Kaip solistė A.Kleimbart pasirodė su Europos, Pietų Afrikos, Kinijos orkestrais, ją nuolat kviečia Vakarų Vokietijos, Frankfurto radijo orkestrai, Bambergo simfoninis bei kiti. Šiuo metu valtornininkė daugiausia laiko praleidžia Hamburge, kur dirba Šiaurės Vokietijos radijo simfoniniame orkestre.

Parodyti savo, kaip dirigento galimybes, V.Kaliūnas pasirinko monumentalią Ludwigo van Beethoveno Herojinę simfoniją. Šis kūrinys apipintas dedikacijos Napoleonui legenda, tačiau už jos jau du šimtus metų atrandame novatorišką kūrinį, skiriantį klasicizmo ir romantizmo epochas. Abejonių nėra, muzikos istorijoje šis kūrinys užimą tokią vietą, kaip Napoleonas Europos. Antroji dalis Adagio assai nuo pat sukūrimo tapo laidotuvių maršo sinonimu. Skambant šiai muzikai palaidotas Felixas Mendelssohnas, Arturo Toscaninis, JAV prezidentai Franklinas D. Ruzveltas ir Johnas Kennedy. Vienas pasaulinės klasikos šedevrų tiesia kelius vėliau L.van Beethoveno sukurtai Devintajai simfonijai. O klausytojams – į Lietuvoje dar nepažįstamą dirigentą V.Kaliūną.

Kauno miesto simfoninio orkestro koncertas. Dirigentas V.Kaliūnas. Gruodžio 4 d. 18 val. kauno filharmonija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.