Prieš koncertą Vilniuje – „Mirgos efektas“ Amerikoje

„Mirga ne diktatorė, bet jos ketinimai – neklystami. Nė mažiausios abejonės nekyla dėl to, ko ji siekia, ir kiekvienas jos judesys – tikslingas. O tas tikslas yra suteikti muzikai gyvybę“, – parašė prieš kelias dienas „The San Diego Union-Tribune“ po 29 metų dirigentės Mirgos Gražinytės koncerto su San Diego simfoniniu orkestru „Jacobs Music Center“ salėje. Lietuvaitės sukeltą įspūdį kritikas apibūdino kaip „kažką nepaprasto“.

Dirigentė M.Gražinytė.<br>D.Matvejevo nuotr.
Dirigentė M.Gražinytė.<br>D.Matvejevo nuotr.
M.Gražinytė repetuoja su Los Andželo filharmonijos orkestru.<br>E.Crisostomo nuotr.
M.Gražinytė repetuoja su Los Andželo filharmonijos orkestru.<br>E.Crisostomo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 10, 2015, 7:50 AM, atnaujinta Sep 30, 2017, 7:43 AM

Tą vakarą M.Gražinytės diriguotus Ludwigo van Beethoveno uvertiūrą „Leonore“ Nr.3 bei Jeano Sibelijaus Smuiko koncertą išgirsime gruodžio 19-ąją Nacionalinėje filharmonijoje, J.Sibelijaus 150-osioms metinėms skirtame koncerte. Programoje dar skambės J.Sibelijaus „Leminkeineno siuitos“.

Po ankstesnio vizito į Lietuvą 2014-ųjų pavasarį M.Gražinytės karjeroje įvyko pokyčių. Neseniai ji paaukštinta Los Andželo filharmonijos orkestre iš asistentės į antrąją dirigentę, o jos kontraktas čia pratęstas iki 2017-ųjų pabaigos. Be to, lietuvė pretenduoja tapti ir San Diego simfoninio orkestro meno vadove.

M.Gražinytės pasirodymą su šiuo orkestru praėjusį savaitgalį vietos spauda apibūdino kaip „kažką nepaprasto“. Esą net per koncerto pertrauką „Jacobs“ muzikos centre atmosfera buvo įkaitusi. „Ir tai – dar nenuskambėjus Igorio Stravinskio „Šventajam pavasariui“, kuris tiesiog išpūtė salės duris!

Tačiau nuostabiausia Mirgos stiliaus savybė – ne jos energija. Tai retas euforijos, susitelkimo, tikslumo ir intelekto derinys. Prie to prodėkite jos vitališką scenos įvaizdį, grakštumą ir turėsite reto talento paveikslą“, – dėsto „The San Diego Union-Tribune“ kritikas.

Jis pabrėžė, kad Mirga išryškino koncerte ir muzikantų talentus – orkestro solistai dar niekada neskambėję taip gerai, kaip jos diriguojami. O pati M.Gražinytė „Leonoros“ uvertiūroje nustebino meistryste kurti ir valdyti įtampą iki jos finalinio sprogimo.

Atlikdama J.Sibelijaus Smuiko koncertą ji tapo puikia smuikininkės Karen Gomyo partnere, mat šis virtuoziškas ir jausmingas kūrinys reikalauja iš dirigento kur kas daugiau nei tik akompanuoti solistui. K.Gomyo įliejusi į Smuiko koncertą spontaniško polėkio, o M.Gražinytė jį dar pabrėžusi ir pagyvinusi.

Tačiau mūsų akimis turbūt nuostabiausia tai, kad bisui San Diege Mirga pasirinko tik šiemet M.K.Čiurlionio nacionalinę menų mokyklą baigusio Gusto Raudoniaus „žaviai“, anot kritiko, aranžuotą lietuvių liaudies dainą „Tykiai tykiai Nemunėlis teka“. Po tokio finalo „visi namo išėjo laimingi. Tai – „Mirgos efektas“, – apibendrino „The San Diego Union-Tribune“.

Vilniuje M.Gražinytei „efektą“ kurti padės Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras ir kylanti lietuvių smuiko žvaigždė Justina Auškelytė. Koncertas rengiamas kartu su Suomijos ambasada Lietuvoje.

Dirigentės M.Gražinytės ir Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro koncertas J.Sibelijaus 150-osioms metinėms Nacionalinėje filharmonijoje Vilniuje įvyks gruodžio 19 d. 19 val.

Parengė Asta Andrikonytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.