Išradingi ir darnūs vyrų balsai keri ne tik dailiąją lytį

Dainuoti tik a cappella muziką ir išlikti 10 metų Lietuvos padangėje – tikras iššūkis. Vyrų vokaliniam ansambliui „Quorum“ tai pavyko – gruodžio 17-ąją 10-mečiui skirtą renginių ciklą vainikuos koncertas Vilniuje.

Ansamblio „Quorum“ nariai įvairią muziką atlieka be instrumentų pritarimo.
Ansamblio „Quorum“ nariai įvairią muziką atlieka be instrumentų pritarimo.
Daugiau nuotraukų (1)

Eleonora Bačytė („Lietuvos rytas“)

Dec 12, 2015, 12:59 PM, atnaujinta Sep 29, 2017, 8:50 PM

Tik „Quorum“ dainininkai žino, koks sudėtingas ir įnoringas yra a cappella žanras, kiek reikia įdėti darbo ir fantazijos aranžuojant muziką, kiek būtina repetuoti norint profesionaliai ją atlikti be jokio instrumentų pritarimo.

Tačiau „Quorum“ koncertinė programa per dešimtmetį taip prasiplėtė, kad įtiktų įvairiausiam muzikiniam skoniui.

Pradėjo nuo madrigalų

Savo kelią ansamblio vyrai pradėjo didesnės sudėties kolektyve dainuodami Renesanso ir baroko madrigalus. Ši muzika Lietuvoje retai atliekama ir nedaugeliui suprantama, tad ją pamėgę dainininkai nutarė skleisti repertuarą kuo platesnei auditorijai.

Tačiau vien tokia muzika sotus nebūsi. Jei ansamblis būtų dainavęs tik madrigalus, dešimtmečio šiemet gal ir nešvęstų.

„Quorum“ įkūrėjo Vitalijaus Neugasimovo išsilavinimas, erudicija, užsidegimas ir muzikinė fantazija atvedė ansamblį į šiuos šventinius metus.

Vitalijaus aranžuotės atskleidžia kiekvieno ansamblio nario privalumus ir galimybes, o jie – nepriekaištingi a cappella muzikos atlikėjai, savo balsą įvaldę taip, kad gali išgauti įvairiausių instrumentų garsus, pamėgdžioti gamtos reiškinius, atlikti skirtingų stilių muziką.

Ukrainoje visa salė verkė

Šie metai ansambliui buvo itin geri. Skambant „Quorum“ atliekamai ukrainiečių liaudies dainai „Plyve kacha po Tysyni“, po tragiškų Maidano įvykių tapusiai neoficialiu Ukrainos himnu, ašaras braukė karo baisumus patyrę Ukrainos miestų Lvovo ir Ivano Frankivsko žmonės.

„Kai visa salė verkia, ir patiems užspaudžia gerkles – tai labiausiai jaudinamos scenos akimirkos“, – dalijosi įspūdžiais ansamblio nariai.

Tinka net pankrokui

Garsios moldavų grupės „Zdob-si-Zdub“ kvietimu „Quorum“ dainavo jos 20-mečio koncerte Moldovos sostinėje Kišiniove pankroko muzikos gerbėjams ir taip įkaitino „Dendrarium“ parko stadiono tūkstantinę publiką, kad ji klykė ir šėlo.

Tačiau didžiausias komplimentas grupei buvo „Zdob-si-Zdub“ narių įvertinimas: „Buvote geriausia kada nors mus apšildžiusi grupė.“

Pasirodo, a cappella galima dainuoti visokią muziką, net ir pankroką su folkloro elementais. Ne veltui „Quorum“ koncertinė programa „Kelionė po pasaulį a cappella“ yra tokia populiari.

Jubiliejiniame koncerte Vilniuje, Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje, „Quorum“ artistai taip pat keliaus po įvairias pasaulio šalis, įlieję į programą naujų dainų, įspūdžių ir daug šventiškos nuotaikos.

„Quorum“ jubiliejinis koncertas. Gruodžio 17 d. 19 val. Lietuvos nacionalinė filharmonija. Bilietų kaina – 7–9 Eur.

Darnus ansamblis

V.Neugasimovas – beveik visų grupės aranžuočių bei autorinių kūrinių autorius. Jis profesionalus pianistas, vargonininkas ir klavesinininkas, turintis puikius muzikos komponavimo pagrindus bei gerą skonį.

„Quorum“ dainininkai Marius Turlajus, Gintautas Skliutas ir Romanas Savickas įgijo išsilavinimą Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, tobulina dainavimo įgūdžius žymiausiuose Lietuvos choruose, jau daug metų dainuoja Vokietijoje suburtame „Europachorakademie“ chore.

Tenoras M.Turlajus yra itin artistiškas solistas, baritonas G.Skliutas – centrinė ansamblio ašis, palaikanti pusiausvyrą tarp aukštų ir žemų balsų, ypač įspūdingai dainuojantis solo lietuviškus ir retro stiliaus kūrinius. Boso R.Savicko sodrus žemas balsas suteikia pamatą harmonijai, dainininkas puikiai improvizuoja.

Į ansamblį darniai įsilieja gražaus tembro dainininkas, „Ąžuoliuko“ muzikos mokyklos auklėtinis Dainotas Varnas, dažniausiai dainuojantis solo.

Vokalinės perkusijos, vadinamojo „beat box“ atlikėjas Šarūnas Navickas Vilniaus kolegijoje studijavo aktorinį meistriškumą. Aktoriaus gebėjimai jam puikiai praverčia net a cappella muzikos koncertuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.