Sensacija: Mirgą Gražinytę keičia jaunutis Martynas Stakionis!

Gruodžio 19 d. Vilniuje ir 21 d. Klaipėdoje rengiamuose simfoninės muzikos koncertuose prie Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro (LNSO) dirigento pulto turėjusią stoti vitališkąją Los Andželo filhamonijos simfoninio orkestro dirigentę, Zalcburgo teatro meno vadovę Mirgą Gražinytę netikėtai keičia Hamburgo muzikos ir teatro universiteto pirmakursis Martynas Stakionis.

M.Stakionis repetuoja su LNSO.<br>D.Matvejevo nuotr.
M.Stakionis repetuoja su LNSO.<br>D.Matvejevo nuotr.
Dirigentas M.Stakionis.<br>V.Balkūno nuotr.
Dirigentas M.Stakionis.<br>V.Balkūno nuotr.
Smuikininkė J.Auškelytė.<br>D.Matvejevo nuotr.
Smuikininkė J.Auškelytė.<br>D.Matvejevo nuotr.
M.Stakionis repetuoja su LNSO.<br>D.Matvejevo nuotr.
M.Stakionis repetuoja su LNSO.<br>D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 15, 2015, 10:04 PM, atnaujinta Sep 29, 2017, 5:03 AM

Susirgus ir į Lietuvą negalint atvykti lauktajai dirigentei ją neatsitiktinai pakeis jaunasis kolega M.Stakionis. Jis tiesiogine prasme eina M.Gražinytės pėdomis ir jos patarimu studijuoja Hamburgo aukštojoje mokykloje pas tą patį dirigavimo profesorių Ulrichą Windfuhrą, pas kurį mokėsi ir Mirga.

Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos absolventas, tarptautinio J.Vytuolio choro dirigentų konkurso Rygoje nugalėtojas M.Stakionis sužibėjo jau ne viename koncerte Lietuvoje bei „čiurlioniukų“ operose. Tad svetur nuo šio rudens studijuojančio jaunojo batutos talento pasirodymas gimtinėje – didelė intriga, juolab kad jam patikėta nepaprastai ambicinga programa. (Vis dėlto Filharmonijos spaudos pranešime jau neminima Ludwigo van Beethoveno uvertiūra „Leonore Nr.3“, kurią būtų dirigavusi M.Gražinytė).

„Dirigentas turi būti tvirtas kaip uola, nė akimirkos nepasiduoti silpnumui. Man atrodo, kad tikras menininkas kritiškais momentais sugeba parodyti savo galimybių maksimumą. Ne būdamas vienas ar repetuodamas, bet – prieš publiką“, – sakė Martynas portalui lrytas.lt prieš keldamas sparnus iš Lietuvos.

M.Stakionis su LNSO ir ryškia jaunosios kartos smuikininke Justina Auškelyte publikai pristatys programą „Muzikinė šiaurės pašvaistė“, skirtą kompozitoriaus Jeano Sibeliaus gimimo 150-mečiui. Suomių muzikos klasikui pagerbti skirtoje programoje Lietuvos publika išgirs J.Sibeliaus vienintelį Koncertą smuikui, po premjeros apibūdintą kaip „hipnotizuojantys šiaurietiškos žiemos peizažai, kuriuose tapoma baltai ant balto“. Dar skambės J.Sibeliaus „Leminkaineno siuita“, op. 22, priminsianti didvyrį Leminkaineną ir jo žygius, aprašytus garsiajame Kalevalos epe.

J.Sibeliaus Smuiko koncertą griešianti smuikininkė J.Auškelytė jau ne vienus metus džiugina mūsų ir užsienio klausytojus puikiais pasirodymais. Ji pelnė apdovanojimų svarbiausiuose respublikiniuose ir tarptautiniuose smuikininkų konkursuose Lietuvoje: keturis kartus iš eilės tapo respublikinio B.Dvariono konkurso laureate, 2008 m. tarptautiniame B.Dvariono konkurse apdovanota „Grand Prix“, tarptautiniame S.Sondeckio ir respublikiniame R.Katiliaus konkursuose iškovojo pirmąsias vietas, o prestižiniame III tarptautiniame J.Heifetzo konkurse – II premiją.

Smuikininkė ne kartą pelnė garbingus apdovanojimus ir konkursuose Latvijoje, Čekijoje, Rumunijoje. J.Auškelytė studijavo Niujorko Juilliardo mokykloje, prof. Stepheno Clappo ir prof. Laurie Smukler smuiko klasėje, 2015 m. įgijo muzikos magistro laipsnį. Ji toliau tobulina meistriškumą lankydamasi pas savo ilgamečius mokytojus prof. Pavelą Bermaną ir prof. Borisą Kuschnirą, kviečiama dalyvauti svarbiausiuose mūsų šalies muzikos festivaliuose bei griežia su pagrindiniais Lietuvos simfoniniais ir kameriniais orkestrais.

M.Stakionio, J.Auškelytės ir LNSO programa „Muzikinė šiaurės pašvaistė“ skambės gruodžio 19 d. 19 val. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje ir gruodžio 21 d. 18 val. Klaipėdos koncertų salėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.