P.Čaikovskio konkurso laureatas gros motinos gimtinėje Lietuvoje

Lietuvos nacionalinėje

Maskviečio P.Čaikovskio konkurso laureato violončelininko A.Ramo šaknys – Lietuvoje.
Maskviečio P.Čaikovskio konkurso laureato violončelininko A.Ramo šaknys – Lietuvoje.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 16, 2015, 9:28 AM, atnaujinta Sep 29, 2017, 4:11 AM

Tai bus pirmasis iš trijų tarptautinės programos „Kultūrų dialogas“ kalėdinio festivalio koncertų. 

Talentingas jaunas lietuvių kilmės muzikas A. Ramas koncertuos mamos tėvynėje Lietuvoje. Rusijos sostinėje gyvenantis ir sparčiai pasaulinės šlovės link kylantis violončelininkas išnaudoja kiekvieną progą lankytis šalyje, kurioje gimė ir užaugo jo mama Vitalija Ram. Rusijoje tapusi garsia kino kritike, ji dabar grįžo į Lietuvą, bet ne į gimtąjį į Kauną, o apsigyveno Palangoje. 

27-erių A.Ramui koncertas Nacionalinėje filharmonijoje išskirtinis tuo, jog Lietuvoje jis trečią kartą, bet pirmą po XV tarptautinio P. Čaikovskio konkurso, kuriame šių metų liepos mėnesį pelnė II premiją. 

A.Ramas 2014-aisiais griežė Palangos švč.Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje, o šių metų gegužę jo iniciatyva Palangos kurhauze surengtas labdaros koncertas, kurio metu buvo renkamos lėšos Palangos vaikų muzikos mokyklai nupirkti vaikišką violončelę. Pinigų buvo surinkta tiek, kad mažieji Palangos violončelininkai gavo net du šiuos vaikams skirtus instrumentus. 

O Filharmonijos lankytojai gal dar nepamiršo talentingo muzikanto pasirodymo Vilniaus festivalyje 2014 metais su Lietuvos kameriniu orkestru. Maestro Sergejus Krylovas pakvietė Aleksandrą sugroti violončelės partiją Alfredo Šnitkės koncerte „Trims“. 

Po sėkmės P.Čaikovskio konkurse A.Ramo koncertinis grafikas labai įtemptas. Jį į savo programas ir gastrolinius maršrutus kviečia garsieji Valerijus Gergijevas, Vladimiras Spivakovas, Denisas Macujevas. 

Violončelės virtuozas į Vilnių atvyksta su savo žmona Ana, P.Čaikovskio konservatorijos aspirante. 2012 m. muzikantai tapo duetų konkurso laureatais Švedijoje. O šiais metais Anai buvo suteiktas geriausios XV tarptautinio P.Čaikovskio konkurso violončelės nominacijos koncertmeisterės apdovanojimas. 

A.Ramas nuo devynerių metų koncertuoja kaip solistas ir su orkestrais. 2003 metais Maskvos jaunųjų violončelininkų konkurse, 2005-aisiais tarptautiniame konkurse Kembridže (JAV) ir 2010 metais Rusijos muzikiniame konkurse pelnė pirmąsias premijas, buvo apdovanotas tarptautiniuose konkursuose Pietų Afrikos Respublikoje, Kinijoje ir Kroatijoje. 2006 metais pelnė Maskvos romantinės muzikos festivalio Didįjį prizą. 

Kitas tarptautinės programos „Kultūrų dialogas“ festivalio koncertas numatytas ateinančių metų sausio 9 d. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje. Fortepijonu skambins tarptautinių konkursų laureatas Filipas Kopačevskis. 

Sausio 10-ąją Šv.Kotrynos bažnyčioje koncertuos tarptautinio Vladimiro Spivakovo labdaros fondo stipendininkas pianistas Dmitrijus Judinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.