Pasaulyje graibstoma Mirga Gražinytė rengiasi naujam šuoliui

„Šį mėnesį dar daug išgirsime apie Mirgą“, – žadėjo vienas įtakingas britų kritikas po lietuvių dirigentės prisistatymo amerikiečių „NBC Today“ televizijos programoje sausio pradžioje. NBC skyrė jaunajai Los Andželo filharmonijos simfoninio orkestro dirigentei solidų siužetą.

M.Gražinytė ir Los Andželo filharmonijos orkestras – šaunus tandemas.<br>E.Crisostomo nuotr.
M.Gražinytė ir Los Andželo filharmonijos orkestras – šaunus tandemas.<br>E.Crisostomo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 18, 2016, 10:59 AM, atnaujinta Jun 10, 2017, 9:17 PM

Mirgą Los Andžele kalbinęs garbaus amžiaus žurnalistas Harry Smithas sušuko studijoje esąs vienas laimingiausių žmonių dėl to, kad galėjo stebėti įkvepiančią jos repeticiją su Los Andželo filharmonijos simfoniniu orkestru Walto Disney‘aus salėje.

Anot jo, vienas žymiausių pasaulio orkestrų ir „švytinti batuta iš Lietuvos“ puikiai tinka vienas kitam. O pati M.Gražinytė gražiausius savo potyrius ant podiumo prieš Los Andželo kolektyvą įvardijo kaip nuostabą, kurią sukelia muzikos grožis ir meistriškas muzikantų griežimas.

Praėjus savaitei po šios laidos, 29 metų dirigentė stojo prieš Birmingamo simfoninį orkestrą (BSO) Birmingamo miesto salėje (Jungtinė Karalystė). Šis koncertas nebuvo įtrauktas į orkestro sezono planus. Tačiau niekam ne paslaptis, kad BSO ieško naujo meno vadovo, o M.Gražinytė nuo praėjusios vasaros – viena rimčiausių kandidačių tapti Simono Rattle‘o, Sakari Oramo ir Andrio Nelsono įpėdine Birmingame.

Būtent čia prasidėjo šių iškilių menininkų skrydis į muzikos Olimpą. BSO yra nepranokstamas talentų atradėjas ir žada tai patvirtinti naujojo meno vadovo rinkimuose.

M.Gražinytės „bandomasis“ koncertas, anot kritikų, pavyko puikiai. Ji dirigavo orkestrui Jeano Sibeliaus „Leminkaineno siuitą“, Claude‘o Debussy Preliudą, akompanavo pianistei Beatricei Ranai Roberto Schumanno Fortepijono koncertą.

„M.Gražinytės guvus intelektas, įspūdinga technika ir svarbiausia – natūralus džiaugsmingas muzikalumas – jai leis nuveikti daugiau negu tik užimti Nelsono, Oramo ir Rattle‘o vietą. Bet kuris orkestras būtų laimingas, gavęs tokią vadovę“, – apibendrino „The Arts Desk“.

Paskutinį žodį rinkimuose tars BSO. Mirgai liko įveikti tik vieną kliūtį – 34 metų izraelietį dirigentą Omerą Meirą Wellberą, kuris šį savaitgalį rodė, ką sugeba. Tačiau jo galimybės tapti BSO vadovu vertinamos prasčiau nei M.Gražinytės.

Parengė Asta Andrikonytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.