„Penghao“ teatro meno vadovas: „Mes norime Kinijoje Lietuvos“

Šiuo metu Lietuvoje lankosi „Penghao“ teatro meno vadovas ir scenos menų festivalio „Nanluoguxiang“ vykdomasis direktorius   Xiang Wangas iš Kinijos. Jis vietoj planuoto vieno jau pažiūrėjo tris Vilniaus mažojo teatro spektaklius – „Trys seserys“, „Madagaskaras“ (rež. Rimas Tuminas) ir „Mama Katinas“ (rež. Evaldas Jaras). Svečias planuoja grįžti į Lietuvą jau kovo mėnesį ir pažiūrėti „Maskaradą“ bei daugiau Vilniaus mažojo teatro spektaklių, taip pat susitikti su Lietuvos kultūros ministru. Jis atviras –Vilniaus mažojo teatro spektakliai puikiai gali reprezentuoti Lietuvą, jais būtina garsinti savo šalį, parodyti, koks didis menas kuriamas tokioje mažoje valstybėje kaip Lietuva.

Xiang Wangas buvo sužavėtas Vilniaus mažojo teatro spektaklių.
Xiang Wangas buvo sužavėtas Vilniaus mažojo teatro spektaklių.
Vilniaus mažasis teatras jau sulaukė Xiang Wango pasiūlymo parodyti tris spektaklius viename didžiausių Kinijos teatrų festivalių jau šių metų birželio ir liepos mėn.
Vilniaus mažasis teatras jau sulaukė Xiang Wango pasiūlymo parodyti tris spektaklius viename didžiausių Kinijos teatrų festivalių jau šių metų birželio ir liepos mėn.
Delegacija iš Kinijos su Vilniaus mažojo teatro atstovais.
Delegacija iš Kinijos su Vilniaus mažojo teatro atstovais.
Daugiau nuotraukų (3)

Rūta Jakimauskienė

Feb 2, 2016, 10:10 AM, atnaujinta Jun 9, 2017, 12:47 PM

Xiang Wangas spektaklių buvo sužavėtas. „Ar tai įmanoma, kad egzistuoja tokia šalis, toks teatras ir toks režisierius kaip R.Tuminas. Esu matęs daugybę spektaklių visame pasaulyje, kai kuriuos net 40 kartų, bet tai, ką pamačiau Vilniaus mažajame teatre, mane pribloškė. „Trys seserys“ buvo tyriausias, gražiausias mano matytas spektaklis. Nesuprasdamas nė vieno žodžio lietuviškai, aš panirau į jo gelmes visa savo esatimi – trys valandos prabėgo lyg akimirka. Mes norime šiuos spektaklius parodyti Kinijoje. Mes norime Kinijoje Lietuvos. Kinijoje daugybė žmonių alksta dvasiškai. Aš noriu praturtinti žmones per meną, suteikti daugiau prasmės jų gyvenimui. Jūsų menas – didis“, – po vizito Vilniaus mažajame teatre sakė nepriklausomo Pekino „Penghao“ teatro įkūrėjas ir „Nanluoguxiang“ teatrų festivalio vadovas  Xiang Wangas.

Vilniaus mažajame teatre viešėjo dvi delegacijos iš Kinijos, kurios žiūri geriausius Lietuvos teatrų spektaklius. Be Xiang Wango , lankose tarptautinio Vudženo teatrų festivalio ir „Beijing Fringe“ festivalio atstovų komanda, sudaryta iš prodiuserių, režisierių, dailininkų ir aktorių, priklausančių „Jaunosios Pekino dramaturgijos“ asociacijai.

Vilniaus mažasis teatras jau sulaukė pasiūlymo iš Xiang Wango  parodyti tris spektaklius viename didžiausių Kinijos teatrų festivalių jau šių metų birželio ir liepos mėn. Jis viliasi, kad Kultūros ministerija prisidės prie geriausių lietuviškų spektaklių sklaidos, Lietuvos vardo garsinimo vienoje didžiausių pasaulio valstybių. Iš beveik 20 spektaklių, kuriuos svečias žiūrėjo įvairuose Lietuvos teatruose, didžiausius komplimentus ir susižavėjimą atiduoda „Madagaskarui“, kuris yra populiariausias ir lankomiausias Vilniaus mažojo teatro spektaklis.

„Pirmasis mano matytas spektaklis Lietuvoje buvo „Trys seserys“. Tai – gryniausias, šilčiausias spektaklis. Jis jaudina sielą. Žiūrint „Tris seseris“ užplūsta toks pat jausmas kaip žiūrint i Vilniaus katedrą, kurią matau per savo viešbučio langą. Po šio pirmojo vizito aš dažniau lankysiuos Lietuvoje, nes jaučiu, kad turime užmegzti ilgalaikius santykius ir tikrai turime ką vieni kitiems pasiūlyti. Esu aplankęs daugybę valstybių, žiūrėjau daugybę spektaklių Danijoje, Čekijoje, Prancūzijoje, bet didžiausią įspūdį man padarė Lietuva ir Vilniaus mažasis teatras. Be spektaklių, kuriuos mačiau, esu sujaudintas pasakojimo apie Mikalojaus Konstantino Čiurlionio scenos uždangą, kuri buvo sukurta XX a. pradžioje ir kurią galima pamatyti Vilniaus mažojo teatro freskoje. Man labai patiko laisvės simbolis – varpas, kuris yra VMT teatre ir simbolizuoja, jog šis teatras susikūrė tą pačią savaitę 1990 m., kai Lietuva paskelbė nepriklausomybę“, – sakė Xiang Wangas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.