Prancūzų maestro sklaidys žavius savo šalies muzikos puslapius

Lietuvos nacionalinė filharmonija artėjantį šeštadienio vakarą siūlo simfoninį ekskursą į Prancūziją. Vasario 6 d. Filharmonijos scenoje Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (LNSO), diriguojamas prancūzų maestro Olivier Grangeano, atliks programą „Prancūzų muzikos puslapiai“. Skambės Paulio Dukas, Maurice’o Ravelio, Georges’o Bizet kūriniai, solo fortepijonu skambins Pietų Korėjos pianistė Yeol Eum Son.

Pianistė Yeol Eum Son.<br>Jaehyong Park nuotr.
Pianistė Yeol Eum Son.<br>Jaehyong Park nuotr.
Dirigentas O.Grangeanas.<br>D.Matvejevo nuotr.
Dirigentas O.Grangeanas.<br>D.Matvejevo nuotr.
LNSO diriguoja O.Grangeanas.<br>D.Matvejevo nuotr.
LNSO diriguoja O.Grangeanas.<br>D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 2, 2016, 11:40 AM, atnaujinta Jun 9, 2017, 12:31 PM

Vakaro pavadinimą „Prancūzų muzikos puslapiai“ lėmė koncerto programa, sudaryta iš trijų prancūzų kompozitorių kūrybos opusų. Prancūzų muzika šiame koncerte pažers daugybę spalvų ir emocijų, perteiks ir skausmą, ir džiaugsmą. A

Programą pradėsianti Paulio Dukas koncertinė uvertiūra „Polyeucte“ primins apie III a. gyvenusį romėną krikščionį kankinį Polyeucte’ą. Ši pirmuoju simfoniniu P. Dukas opusu laikoma uvertiūra yra datuojama 1891-aisiais. Kūrinį sukurti 25 metų kompozitorių įkvėpė to paties pavadinimo Pierre’o Corneille’io tragedija. Uvertiūra atskleidžia Dukas kaip muzikos dramai kūrėjo meistriškumą. Muzikoje galima įžvelgti sąsajų su Richardo Wagnerio „Tanhoizerio“ ar „Tristano ir Izoldos“ garsų pasauliu bei šiam kompozitoriui būdinga temų plėtojimo maniera.

Iš muzikinės dramos klausytojai galės nerti į išdaigišką ir saulėtą Maurice’o Ravelio Fortepijoninį koncertą Nr. 1 (1929–1931), apie kurį legendinis rusų pianistas Heinrichas Neuhausas yra pasakęs: „Tai viena džiaugsmo salų, kurių taip gausu prancūzų muzikoje“. Koncerto solo skambins pianistė Yeol Eum Son, kurios pasirodymą Vilniuje girdėjome 2013 m. gegužę, baigiamajame Filharmonijos koncertų sezono vakare.

Sidabro medaliais tarptautiniuose P. Čaikovskio (2011) ir V. Cliburno (2009) konkursuose apdovanota atlikėja yra vertinama už subtilų, precizišką, išraiškingą muzikavimą. Iš Pietų Korėjos Kangvono regiono kilusi pianistė tarptautinės auditorijos dėmesį patraukė, kai 2004 m. su maestro Lorinu Maazeliu ir Niujorko filharmonijos orkestru dalyvavo gastrolėse Azijoje bei su šiuo dirigentu ir jo kolektyvu 2008 m. koncertavo Seule.

Yeol Eum Son yra grojusi su Izraelio, Čekijos, Roterdamo filharmonijų, NHK, NDR, Jeruzalės, Sietlo, Svetlanovo, Sankt Peterburgo Marijos teatro ir Akademiniu jaunimo simfoniniais orkestrais, „Academy of St. Martin in the Fields“, nuolat bendradarbiauja su pagrindiniais savo šalies, JAV orkestrais, tarp jų – „Pacific“, Utos, Kolumbijos simfoniniais kolektyvais.

Muzikinį ekskursą į Prancūziją vainikuos LNSO su simfoninių koncertų publikos pamėgtu ir kasmet į šią sceną grįžtančiu charizmatiškuoju batutos meistru Olivier Grangeanu atliekama Georges’o Bizet jaunystės laikų simfoninė partitūra – Simfonija C-dur (1855).Tai septyniolikmečio studento darbas, bet melodijos, temų plėtojimas ir orkestruotė jau bylojo apie ypatingą būsimo kompozitoriaus talentą.

Operos pasaulyje neblėstanti G.Bizet šlovė nepelnytai stelbia šio kompozitoriaus kaip puikaus simfonisto palikimą. Melodijų grožiu ir išradinga orkestruote ausį maloninanti Simfonija C-dur tą iškalbingai paliudija. Simfoniją G.Bizet rašė būdamas Paryžiaus konservatorijos studentas, jo mokytojas buvo Charles’is Gounod.

Įdomu tai, kad neįtikėtinai greitai šią simfoniją parašęs kompozitorius visiškai nesirūpino tolesniu jos likimu – ji nebuvo išspausdinta, autoriui gyvam esant taip ir nenuskambėjo. Apie Simfoniją sužinota gana vėlai, jos premjera įvyko tik 1935 metais. Po atlikimo kūrinį imta vadinti jaunystės šedevru ir lyginti su „Vasarvidžio nakties sapnu“, kurį Felixas Mendelssohnas parašė būdamas panašaus amžiaus kaip G.Bizet.

LNSO, dirigento Olivier Grangeano ir pianistės Yeol Eum Son koncertas „Prancūzų muzikos puslapiai“ vyks vasario 6 d., šeštadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.