Lietuvių dirigentė tapo prestižinio Birmingamo orkestro vadove

29 metų lietuvė Mirga Gražinytė tapo  iškilių batutos meistrų Simono Rattle‘o, Sakari Oramo ir Andrio Nelsono įpėdine Birmingame (Jungtinė Karalystė). Jaunoji Los Andželo filharmonijos simfoninio orkestro dirigentė, Zalcburgo teatro meno vadovė išrinkta ir Birmingamo simfoninio orkestro (BSO) meno vadove.

Dirigentė M.Gražinytė.<br>D.Matvejevo nuotr.
Dirigentė M.Gražinytė.<br>D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 4, 2016, 5:11 PM, atnaujinta Jun 9, 2017, 5:57 AM

Šis orkestras garsėja kaip naujų talentų atradėjas. Būtent čia prasidėjo minėtų garsenybių, dabar priklausančių pasaulio dirigentų elitui, skrydis į muzikos Olimpą.

Tad naujo BSO meno vadovo vardas visada priverčia suklusti muzikos pasaulį. O lietuvaitė šio orkestro meno vadove tapo tik po dviejų koncertų su garsiuoju kolektyvu!

Po debiutinio pasirodymo su BSO pernai vasarą Mirga antrą kartą buvo pakviesta diriguoti orkestrui šį sausį. Koncertas netgi nebuvo įtrauktas į orkestro sezono planus. Tačiau ieškantis vadovo BSO jau po pirmosios pažinties su lietuvių dirigente buvo linkęs laikyti ją viena rimčiausių kandidačių. O antrasis koncertas Mirgai taip pat pavyko puikiai.

„M.Gražinytės guvus intelektas, įspūdinga technika ir svarbiausia – natūralus džiaugsmingas muzikalumas – jai leis nuveikti daugiau negu tik užimti Nelsono, Oramo ir Rattle‘o vietą. Bet kuris orkestras būtų laimingas, gavęs tokią vadovę“, – rašė po pasirodymo „The Arts Desk“.

M.Gražinytė savo ruožtu prisipažino britų spaudai, kad dirbti su Birmingamo orkestru jai buvo lengva. „Kiekvienas šio orkestro muzikantas yra ryški, atsakinga asmenybe. Jiems lemta sudaryti vieną geriausių pasaulio orkestrų ir dėl stiprios komandinio darbo dvasios“, – cituoja dirigentę šiandienos „Classic FM“.

M.Gražinytė atskleidė žurniasklaidai niekada nejautusi nepatogumų kaip dirigentė dėl savo lyties. „Tačiau aš gerai žinau, kaip sunkiai dėl lygių teisių turėjo kovoti kai kurios mano kolegės. Manau, mums reikia tiesiog dirbti savo darbą, kol tokių klausimų apskirtai nekils. Negaliu sulaukti, kada Birmingamas taps dar vienais mano namais“, – kalbėjo M.Gražinytė.

Dirigentė BSO pradės vadovauti šių metų rugsėjį.

Parengė Asta Andrikonytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.