Garsūs menininkai kuria Vilniuje originalią „Don Karlo“ versiją

Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre vyksta intensyvios Giuseppe’s Verdi operos „Don Karlas“ repeticijos. Spektaklio premjeros numatytos kovo 4, 5 ir 6 dienomis.

„Don Karlo“ repeticijoje – solistai E.Chrebtovas ir E.Fennellas.<br>M.Aleksos nuotr.
„Don Karlo“ repeticijoje – solistai E.Chrebtovas ir E.Fennellas.<br>M.Aleksos nuotr.
„Don Karlo“ repeticijoje – solistai E.Fennellas ir V.Miškūnaitė.<br>M.Aleksos nuotr.
„Don Karlo“ repeticijoje – solistai E.Fennellas ir V.Miškūnaitė.<br>M.Aleksos nuotr.
Dirigentas P.Vallet.<br>M.Aleksos nuotr.
Dirigentas P.Vallet.<br>M.Aleksos nuotr.
Dirigentas P.Vallet ir režisierius G.Krämeris „Don Karlo“ repeticijoje.<br>M.Aleksos nuotr.
Dirigentas P.Vallet ir režisierius G.Krämeris „Don Karlo“ repeticijoje.<br>M.Aleksos nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 23, 2016, 4:50 PM, atnaujinta Jun 6, 2017, 9:21 PM

„Don Karlo“ muzikos vadovas prancūzų dirigentas Pierre’as Vallet gludina veikalą glaudžiai bendradarbiaudamas su operos režisieriumi Günteriu Krämeriu.

„Prieš pirmąjį susitikimą su režisieriumi perskaičiau labai daug G.Verdi laiškų, rašytų kuriant šią operą, taip pat gilinausi į amžininkų prisiminimus, atkeliavusius iš šios operos pirmųjų repeticijų“, – pasakojo ne tik dirigavimą, bet ir muzikos fenomenologiją Paryžiuje studijavęs P. Vallet.

G. Verdi „Don Karlą“ kūrė Paryžiaus operos scenai – anuometiniam Imperatoriškajam teatrui, kuriame ir įvyko kūrinio premjera 1867 metais. Jis dainuotas prancūziškai. Vilniuje statoma vėlesnė, G.Verdi parengta itališkoji „Don Karlo“ versija. Tačiau ji taip pat išlaikė tipišką prancūzų didžiosios operos („grand opéra“) struktūrą.

„Stengiausi kuo labiau įsigilinti į originalią „Don Karlo“ versiją, kad galėčiau aiškiau matyti visas vėliau darytas partitūros pataisas ir kupiūras. Neįtikėtina, kiek daug muzikos buvo palikta užribyje, kai Paryžiuje dienos šviesą išvydo 5 veiksmų operos versija. Vėlesnis jos perrašymas, 4 veiksmų versija, dainuojama italų kalba, – taip pat labai įdomi, jei lygintume ją su paryžietiškąja. Be to, greičiausiai būtent šis variantas labiausiai patiko ir pačiam kompozitoriui“, – pasakojo P. Vallet.

Pasak dirigento, kurdamas Paryžiaus scenai G.Verdi turėjo laikytis daugybės prancūzų operos tradicijos reikalavimų: operoje turėjo būti maršų, didingų chorų, paradų, net gyvūnų pasirodymų ir, žinoma, baleto numeris, atliekamas teatro mecenatų remiamų balerinų.

„Įdomu, kaip ši opera būtų skambėjusi, jeigu jai nebūtų pritaikyti jokie apribojimai. Būtent tai pasiryžome išsiaiškinti su Günteriu. Mes pabandėme įelektrinti operos vyksmą, suteikti draminei kūrinio medžiagai dar daugiau įtampos. Atlikome kai kurias muzikines kupiūras, siekdami sustiprinti muzikos poveikį, taip pat apkeitėme vietomis kai kurias scenas vardan darnesnės įvykių tėkmės. Esame tikri, kad pačiam G.Verdi ši „Don Karlo“ versija būtų pasirodžiusi artima ir intriguojanti“, – atskleidė dirigentas.

P. Vallet sėkmingai bendradarbiauja su geriausiais pasaulio operos teatrais, kritikų yra vertinamas už ypatingą muzikalumą. Jis – ne tik dirigentas, bet ir pianistas. Maestro išsilavinimą įgijo Paryžiuje – buvo garsaus dirigento Sergiu Celibidache mokinys, vėliau profesinius įgūdžius tobulino pas Louisą Hiltbrandą Ženevoje ir Peterį Feuchtwangerį Londone.

Savo karjerą kaip pianistas ir repetitorius P.Vallet pradėjo Niujorko „Metropolitan Opera“, vėliau tapo vienu nuolatinių šio teatro dirigentų.

Tarp naujausių P. Vallet diriguojamų operų – „Madam Baterflai“ ir „Faustas“ Niujorko „Metropolitan Opera“ teatre, „Faustas“ Barselonos „Gran Teatro del Liceu“, „Žydė“ Geteborgo operoje. Kiti ryškūs darbai – „Tanhoizeris“ Paryžiaus nacionalinėje operoje, „Eugenijus Oneginas“ Tokijo teatre „Opera Nomori“, „Manon“ Maskvos didžiajame teatre.

Kaip simfoninės muzikos dirigentas P.Vallet daugiausia bendradarbiauja su JAV Spoleto festivaliu. Kaip pianistas jis surengė daugybę koncertų su tokiais solistais, kaip Natalie Dessay, Maria Gulegina, Dmitrijus Chvorostovskis ir Ying Huang.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.