Vilniuje Don Karlą kuriančio JAV tenoro karjera – neįtikėtina

Penktadienį Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre (LNOBT) Giuseppe Verdi „Don Karlas“ premjeroje pagrindinį herojų dainuosiantis JAV tenoras Adamas Diegelis savo pašaukimą atrado bažnyčios chore.

Kylanti „Metropolitan Opera“ žvaigždė A.Diegelis dainuoti pradėjo tik 26 metų.<br>D.Umbraso nuotr.
Kylanti „Metropolitan Opera“ žvaigždė A.Diegelis dainuoti pradėjo tik 26 metų.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė („Lietuvos rytas“)

Mar 4, 2016, 6:42 AM, atnaujinta Jun 5, 2017, 2:53 PM

41 metų operos solisto A.Diegelio karjera – netipiška. Jis pradėjo dainuoti tik sulaukęs 26-erių.

Adamo tėvas kariškis dažnai namie klausydavosi operų įrašų, bet sūnaus jie visai nežavėjo. Religingas vaikinas baigė teologijos ir filosofijos studijas Memfio universitete, o įsidarbino tarptautinėje investicijų kompanijoje.

Tačiau vieną dieną Adamui pasiūlė giedoti bažnyčios chore ir jis pagalvojo – kodėl gi ne? Tai apvertė jauno vyro gyvenimą.

Jei tada jam kas nors būtų pasakęs, kad dainuos JAV ir Europos teatruose, nebūtų patikėjęs. Juolab kad jo laukia net ir Niujorko „Metropolitan Opera“ scena.

Daryti karjerą įkvėpė kolegos

„Kai pagiedojau solo per pamaldas ir išgirdau save iš įrašo, kurį padarė tėvas, pasibaisėjau“, – prisimena Adamas. Vis dėlto jis nenumojo ranka į choristų susižavėjimą jo balsu ir susirado vokalo pedagogę, kurios paskatintas kibo į muzikos ir vokalo studijas Yale’io universitete.

Vaikino pastangas vainikavo sėkmė nacionalinėje „Metropolitan Opera“ perklausoje ir debiutas šiame teatre. Taip operos karjerą pradėjo ir šiandienės žvaigždės Renee Fleming, Susan Graham, Deborah Voigt, Thomas Hampsonas, Mariuszas Kwiecienas.

A.Diegelio sąskaitoje – jau trys dideli vaidmenys „Metropolitan Opera“. Jis šiame teatre debiutavo 2010-aisiais Richardo Wagnerio „Reino aukse“, kurį dirigavo Jamesas Levine’as. Vėliau padainavo Pinkertoną operoje „Madam Baterflai“, diriguojamoje Placido Domingo, Ismailą „Nabuke“, kurį dirigavo Paolo Carignani. Solistas išmaišė daugelį JAV operos teatrų, pasirodė Anglijos nacionalinėje bei Liono operose, Savonlinos operos festivalyje Suomijoje. O po „Don Karlo“ Lietuvoje Adamo laukia visą mėnesį truksiantis koncertų turas po JAV su kylančiomis „Metropolitan Opera“ žvaigždėmis.

Tarp repeticijų ilsėjosi

„Nemanau, kad tai, kas man nutiko, yra atsitiktinumų virtinė. Kadangi esu religingas, atsitiktinumais netikiu“, – svarstė solistas.

Jis intensyviai mokosi naujas partijas, rengiasi sugrįžti į savo mėgstamiausią – „Metropolitan Opera“ – sceną.

Pasak A.Diegelio, solisto sėkmė labai priklauso nuo komforto, kurį jam sukuria teatras, o „Metropolitan Opera“ ne tik meno kokybe, bet ir dėmesiu menininkams pranoksta kitus teatrus.

Paklaustas apie komfortą Vilniuje, Adamas paminėjo gerą maistą: „Dainuojant reikia daug energijos. Jos suteikia sveikas maistas, baltymai.

Nesilaikau dietų, bet nevalgau bet ko. Teikiu pirmenybę paukštienai, žuviai. Vilniuje maistas labai geras. Radome su kolegomis ir puikių mėsainių, sušių, kepsnių restoranų.“

Adamas visur keliauja vienas, šeimos neturi, bet nesijaučia vienišesnis už kolegas, kurie, vos radę laisvą minutę, puola prie skaipo pabendrauti su žmonomis ir vaikais.

„Laisvalaikio turime labai nedaug – tarp repeticijų paprasčiausiai ilsiuosi“, – sakė artistas.

Sužavėjo lietuvių solistai

Šį vakarą A.Diegelis dainuos Don Karlą pirmą kartą per savo karjerą. „Šis spektaklis sunkus fiziškai ir vokalo atžvilgiu. Režisierius Günteris Krämeris nepaprastai reiklus, nes siekia geriausios įmanomos kokybės.“

Adamas kalbėjosi su „Lietuvos rytu“ netikėtai žemu, visiškai nepanašiu į tenoro balsu.

„Tai dėl nuovargio, – aiškino solistas. – Scenoje gyvenu dviejuose pasauliuose – muzikos ir dramos. Turiu įveikti ir režisieriaus, ir kompozitoriaus užduotis.“

Pasak A.Diegelio, „Don Karlo“ publikos laukia patrauklus ir akiai, ir ausiai šou.

„Šios operos solistai – Viktorija Miškūnaitė (Elizabetė), Valdis Jansonas (Rodrigas), Liudas Mikalauskas (Didysis Inkvizitorius) – tiesiog fantastiški!“ – neslėpė susižavėjimo dainininkas.

Su lietuviais jam teko dainuoti jau kelis kartus – ne tik Lietuvoje, bet ir Kinijoje. Tai buvo įsimintini pasirodymai. Susitikimą su sopranu Justina Gringyte praėjusį mėnesį operoje „Karmen“ Adamas vadina vienu įspūdingiausių savo karjeroje. Jis džiaugėsi, kad yra pakviestas dainuoti Don Karlą Vilniuje ir būsimuose spektakliuose.

G.Verdi operos „Don Karlas“ premjera. Kovo 4 ir 5 d. 18 val. 30 min., kovo 6 d. 18 val. Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.